09.12.2021  |  Strategi & ledelse

Vattenfall vil halvere udledninger fra forsyningskæden

Vattenfall øger fokus på den klimamæssige påvirkning af sin forsyningskæd ved at sætte mål om, at udledninger fra varer og serviceydelser skal halveres inden 2030. Det er et af adskillige tiltag mod Vattenfalls mål, som er at opnå netto-nuludledning inden 2040.

Vattenfalls strategi har et mål om at gøre det muligt at leve fossilfrit inden for én generation har et perspektiv, og det betyder, at Vattenfall ikke kun arbejder målrettet med at reducere virksomhedens eget fodaftryk, men også fodaftrykket fra leverandører og kunder.

Som et vigtigt skridt frem mod en fossilfri fremtid har Vattenfall for 2030 fastlagt et mål om at 50 procent af drivhusgasudledninger skal skæres fra forsyningskæden for varer og serviceydelser, og kravet dækker alle leverandørniveauer.

Læs også: Syntetisk, bæredygtigt brændstof til fly: Nu tager SAS og Vattenfall de første skridt

"Samtidig med, at vi har gjort gode fremskridt gennem de seneste par år i forhold til dekarbonisering af vores egne aktiviteter, stiger den relative påvirkning fra vores forsyningskæde", siger Vattenfalls CEO og adm. direktør, Anna Borg.

"Med Vattenfalls mål om at reducere klimapåvirkningen fra indkøbte varer og serviceydelser med 50 procent% frem mod 2030 er vores CO2-strategi komplet, og vi sender et tydeligt signal om, at vores forretning handler om bæredygtighed", fortsætter Anna Borg.

Transport tæller meget af Vattenfalls samlede udledninger

I dag er de primære udledningskilder i Vattenfalls forsyningskæde udvinding og produktion af råmaterialer såsom beton, stål og andre metaller. Transport i forsyningskæden tegner sig også for en betydelig del af udledningerne.

"Vattenfall arbejder frem mod CO2-reduktionsmålet sammen med leverandører ved at tage klimaintelligente beslutninger i indkøbsprocessen. Det inkluderer eksempelvis klimamålsparametre og tildelingsprogrammer på udvalgte udbud, undersøgelse af alternative løsninger med lavere CO2-aftryk og optimering af ressourceforbruget samt tiltag til at fremme elektrificering af produktionsprocesser", siger Vattenfalls CFO, Kerstin Ahlfont.

Læs også: Succes: 300 kilometer på el i polarkulde og med 14 tons jernmalm på ladet

Vattenfall har gennemført en række store projekter for at undersøge potentialet for reduktion af udledningerne fra forsyningskæden ved at tage klimaintelligente designvalg. Et af projekterne omhandler opførelsen af en ny vandkraftdæmning i Lilla Edet i Sverige, hvor Vattenfall har udviklet en beton med et lavere cementindhold, hvilket har resulteret i en reduktion af klimapåvirkningen i forsyningskæden på 25 procent sammenlignet med almindelig beton. Dette princip vil sandsynligvis også kunne benyttes på andre anlægssteder for at bidrage til Vattenfalls mål for forsyningskæden.

Bruger ECI aktivt i indkøbsprocessen

I Vattenfalls Business Area Wind havde Vattenfall et mål om at reducere den samlede miljøbelastning fra den nyligt gennemførte opførelsesfase af den landbaserede vindmøllepark Nieuwe Hemweg i Holland, som stod færdig i 2021.

For at kunne sammenligne leverandørerne objektivt på bæredygtighed og skabe incitament til, at de reducerer deres CO2-fodaftryk, gjorde Vattenfall blandt andet brug af Environmental Cost Indicator-metoden (ECI) i indkøbsprocessen.

ECI er en metode, som er baseret på en livscyklusvurdering, der kombinerer en række miljømæssige påvirkninger fra et projekt og beregner de omkostninger, der skal minimeres.

Vattenfall beregnede en ECI-referenceværdi, og leverandørerne blev bedt om at beskrive, hvordan de ville reducere ECI-værdien ved hjælp af forbedringer af deres design, maskineri, transport, arbejde og materialer. Leverandører med en høj forventet reduktion af ECI fik tildelt en rabat på den pris, de tilbød, så de fik en fordel i leverandørudvælgelsesprocessen.

Læs også: Volvo indgår samarbejde med SSAB om fossilfrit stål

Metoden resulterede i en betydelig reduktion af CO2-udledningerne på 25 %, sammenlignet med de sædvanlige fremgangsmåder, til næsten samme pris. Vattenfall er i øjeblikket i gang med at udvikle og afprøve kriterier for bæredygtighedstildelinger i andre lande for at arbejde frem mod en bæredygtig forsyningskæde i samarbejde med virksomhedens leverandører.

"Med vores nye, ambitiøse udledningsmål udvider og intensiverer Vattenfall arbejdet frem mod dekarbonisering af forsyningskæden. Men rejsen frem mod en fossilfri levevis og en dekarboniseret forsyningskæde kan kun gennemføres i samarbejde med leverandører og øvrige samarbejdspartnere. Vattenfall er dybt engageret i at være en aktiv samarbejdspartner i omstillingen," siger Kerstin Ahlfont.

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere