Udlændingestyrelsen satser på supply chain resiliens

Udlændingestyrelsen er ét eksempel på en af mange statslige organisationer, som satser hårdt på at etablere beredskab. Målet er at sikre den fortsatte drift i tilfælde af forstyrrelser af forsyninger. Det er en effekt af covid-19, cybertrusselsbilledet, energi- og klimakrise, geopolitiske spændinger og andre truende forstyrrelser.

”Covid-19 viste os, at vi ikke bare kan regne med, at vi modtager alle de varer og services, som vi har brug til vores daglige drift af både vores omfangsrige asylafdeling og vores styrelses-hovedkontor”, fortæller Mette Møller Pedersen. Foto: 123rf.com.

27.02.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Tingene er ikke længere, som de plejede at være. Det har ledere og medarbejdere i Udlændingestyrelsen erfaret gennem de sidste tre til fire år.

”Covid-19 viste os, at vi ikke bare kan regne med, at vi modtager alle de varer og services, som vi har brug til vores daglige drift af både vores omfangsrige asylafdeling og vores styrelses-hovedkontor”, fortæller Mette Møller Pedersen, der er chef for enheden ’Beredskab og Styring’.

”Vi nåede også at få en mindre forskrækkelse i den heldigvis relativt korte periode i 2022, hvor energipriserne steg voldsomt, og en russiske invasion af Ukraine truede forsyning af naturgas til Europa. Det skabte en masse usikkerhed på energiområdet”.

Professor Olivier Schmitt og hans forskerkollega Vincent Keating fra Center for War Studies på SDU formulerer det på denne måde i en ny podcast ”Geopolitical tensions and cybersecurity”, som er udgivet på scm.dk:

”Det eneste, vi med sikkerhed ved, er, at vi ikke ved, hvor verden i øjeblikket bevæger sig hen. Det medfører, at politikere, embedsfolk og virksomhedsledere ikke ved, hvad de skal gøre, fordi vi befinder os i en skiftezone fra et kendt verdensbillede til en komplet anderledes verden”.

Det er en større proces, fordi vi skal tænke helt anderledes end, vi har været vant til

Mette Møller Pedersen

Behov for resiliens og beredskab
De to forskere mener, at den bedste strategi er at antage det værste (og håbe på det bedste) og så forberede sig på den udvikling. Det indebærer, at vi i fællesskab i samfund, stat og erhvervsliv skal skabe nogle nye strukturer, der er mere resiliente, og som vil bidrage med højere sikkerhed for virksomheders drift.

”Vi har i mange år været vant til ikke at tænke i geopolitiske forhold, fordi de internationale forhold var stabile. Det er i højt tempo i færd med at ændre sig. Verden og særligt de geopolitiske omstændigheder er blevet mere uforudsigelige, og det er derfor blevet værdifuldt at have en god forståelse for, hvordan sammenhængene mellem forretning og geopolitik er”, fortæller Olivier Schmitt.

Læs også: Geopolitiske benspænd skaber en ny verdens-u-orden

Vincent Keating peger på, at risikobilledet er steget. Men han pointerer, at der altid vil være risici med rod i geopolitiske forhold, og han mener, at vejen at gå er at arbejde med rammeværk, der kan hjælpe virksomheder med at tænke klart og ’højt’ på, hvordan forskellige geopolitiske usikkerheder kan påvirke danske virksomheder og deres forsyningskæder.

”Vi har ikke været vant til ’forsyningskriser’, så det er noget, vi skal øve os på, så bevidsthed om risici og beredskab på forsyningsfronten bliver en del af hverdagen for os”, fortæller Mette Møller Pedersen. Foto: Udlændingestyrelsen

Styrelsen opbygger beredskab
Og det er præcis, hvad Udlændingestyrelsen gør: ”Vi har indledt et samarbejde med Styrelsen for Forsyningssikkerhed (SFOS) om at opbygge et beredskab, så vi kan sikre vores fortsatte drift af både styrelsen og asylaktiviteter”, fortæller Mette Møller Pedersen og supplerer:

”Det er en større proces, fordi vi skal tænke helt anderledes end, vi har været vant til. Vi mener derfor også, at det er vigtigt at få hjælp fra SFOS, som har deres faglige kernekompetence på dette felt”.

Styrelsen har organiseret forskellige workshops med SFOS og internt, hvor de arbejder på at danne sig et overblik over kritiske forsyninger, se på mulige plan B og C eller alternativer, afdække sårbarheder og risici og så videre.

”Vi har afviklet én workshop sammen med vores operatører, som er Røde Kors i Danmark og en række kommuner. Her har vi i fællesskab set på, hvad der kunne ske, hvis vi mangler det eller det andet – og hvilke løsninger, vi i så fald kunne forestille os. Det har givet mange nye indsigter og erkendelser, og det danner starten på en bevidsthedsrejse, som vi forventer, vi skal rulle endnu mere ud på flere workshops i løbet af 2024”, fortæller Mette Møller Pedersen.

Om SFOS’ opgave

SFOS styrker Danmarks forsyningssikkerhed. I samarbejde med andre aktører forebygger styrelsen mangel på kritiske ressourcer i samfundet. Under forsyningskriser er SFOS et udførende led i en effektiv krisestyring. Læs mere på sfos.dk 

Ny hverdag for styrelsen
Hun fremhæver, at beredskabsarbejdet kræver meget samarbejde, åbenhed om sårbarheder og deling af viden samt erfaringer. Hun fremhæver også, at SFOS er en værdifuld rådgiver i arbejdet, fordi de kommer med en masse konkret viden fra andre statslige organisationer og den private sektor, og at de på den kan flytte løsninger på tværs af organisations- og sektorskel.

”Vi er i Udlændingestyrelsen vant til kriser, eftersom vi arbejder med asylansøgere, der kommer direkte fra kriseramte områder og derfor per definition er kriseramte. Men vi er ikke vant til ’forsyningskriser’, så det er noget, vi skal øve os på, så bevidsthed om risici og beredskab på forsyningsfronten bliver en del af hverdagen for os”, fortæller Mette Møller Pedersen.

Samfundsvigtige funktioner

  1. Energi.
  2. Informations- og kommunikationsteknologi.
  3. Transport.
  4. Beredskab, politi og civilbeskyttelse.
  5. Sundhed.
  6. Sociale forhold.
  7. Drikkevand og fødevarer.
  8. Spildevand og renovation.
  9. Finans og økonomi.
  10. Uddannelse og forskning.
  11. Meteorologi.
  12. Forsvar samt efterretnings- og sikkerhedstjeneste.
  13. Udenrigstjeneste.
  14. Myndighedsudøvelse generelt.
  15. Tværgående krisestyring.

Kilde: SFOS.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

08.05.2024SCM.dk

Danfoss vil uddanne danske leverandører i ESG

08.05.2024SCM.dk

Bæredygtighed skal frem i lyset og styrke konkurrenceevne

06.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Få indblik i fordelene ved en ISO 27001 certificering

03.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

29.04.2024SCM.dk

Valg af leverandør handler meget om grøn profil

26.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Show your commitment to Food Safety with FSSC 22000 version 6

25.04.2024SCM.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup