Trecifret millionbeløb skal gøre Danmark til epicenter for cirkulær produktion

Med en ny, historisk stor bevilling på over 125 millioner kroner vil Industriens Fond gøre danske virksomheder førende inden for cirkulær produktion.

Foto: Industriens Fond

05.02.2025

SCM.dk

”Det er nu, vi skal foretage det nødvendige gearskifte og gøre danske virksomheder mere bæredygtige - og dermed modstands- og konkurrencedygtige,” siger adm. direktør i Industriens Fond, Thomas Hofman-Bang

Den samlede bevilling går til 10 nye projekter fordelt på tre hovedspor, der skal understøtte omstillingen i virksomhederne og sikre, at Danmark bliver en international videnshub for cirkulær produktion. 

“Rigtig mange danske virksomheder er allerede godt i gang med at reducere deres udledninger. Men skal vi for alvor rykke os, er det afgørende, at vi får bragt ressourceforbruget i virksomhederne markant ned, og gør os mindre afhængige af jomfruelige materialer og usikre forsyningskæder.” 

“Her er det nødvendigt at tage et opgør med producer-forbrug-smid-væk modellen, som i dag er den gængse forretningsmodel. Det er en kæmpe omstilling, og her skal virksomhederne have et ordentligt vidensgrundlag at træffe beslutninger ud fra,” siger Thomas Hofman-Bang. 

Danmark kan gå foran 

De tre spor har fokus på materialer og ressourcer, kompetencer og ledelse samt forskning og innovation. Samlet set skal de skabe ny viden på området og bistå fremstillingsindustrien med at få fart på omstillingen, så produkterne i højere grad baseres på genbrug af materialer, har længere holdbarhed, og deres kapacitet udnyttes bedre, mens de er i brug.

Helt konkret betyder det, at virksomhederne skal designe produkter, der har bedre holdbarhed og kan adskilles og cirkuleres samt tilrettelægge processer og logistik til cirkulær produktion. Men også etablere nye forretningsmodeller og styrke kompetenceadgangen inden for cirkulær produktion.   

“Det er tydeligt, at der mangler viden på området. Cirkulær produktion er meget mere end genbrug, og det er nødvendigt, at virksomhederne forstår og tænker indsatsen bredere. Jeg ser for mig, at Danmark kan gå foran på vegne af den globale industri og vise, hvordan man skaber fremtidens bæredygtige produktion,” siger Thomas Hofman-Bang. 

Helt konkret skal 4-500 virksomheder have hjælp gennem indsatsen, som udover bæredygtighed også sikrer større resiliens ved at reducere afhængigheden af knappe råstoffer og dermed mindsker sårbarheden overfor ustabile globale forsyningskæder. Dette er senest blevet fremhævet bl.a. i en ny rapport fra WEF, der blev præsenteret i forbindelse med Davos topmødet i januar.  Den nye viden og de praksisnære metoder, der udvikles i projekterne, skal herefter bredes ud til resten af industrien. 

Dertil kommer, at mange af indsatserne opererer med en kobling til uddannelser, således at potentielt op imod 2500 studerende og elever vil opnå nye kvalifikationer som resultat af fondens indsats.   

Cirkulær produktion er konkurrencedygtig produktion   

“Forventningen til den indsats, vi nu sætter i gang, er at markant flere virksomheder bliver strategisk og operationelt klar til at arbejde med cirkulær produktion, så det danske ressourceforbrug (som i dag er blandt de højeste i verden) bliver bragt ned - men også så Danmark træder tydeligere i karakter som videnshub for cirkulær produktion. Med skærpede rammevilkår og en stigende efterspørgsel vil omstillingen til cirkulær økonomi kunne bidrage betydeligt til danske virksomheders konkurrenceevne,” slutter Thomas Hofman-Bang. 

/EHS

Her er de 10 nye projekter

Den cirkulære fabrik, Nationalt demonstrationscenter for cirkulære produktionsprocesser bevillingsmodtager: Aalborg Universitet 

  • Cirkulær plast – en ressource til fremtidens produktion, bevillingsmodtager: Teknologisk Institut
  • Recirkuler byggematerialer – en vej til cirkulær produktion, bevillingsmodtager: Teknologisk Institut
  • Recirkuler rustfrit stål - en vej til cirkulær produktion, bevillingsmodtager: DTU
  • Cirkulært kompetenceløft - ledelse, innovation, produktion, bevillingsmodtager: AMU Nordjylland
  • Recirkuler elektronik – en vej til cirkulær produktion, bevillingsmodtager: Teknologisk Institut
  • Cirkulær forretning – realisering af cirkulære løsninger, bevillingsmodtager: Teknologisk Institut
  • Cirkularitet i produktionshallen – Omstil din produktion til cirkularitet, bevillingsmodtager: DAMRC, F.M.B.A
  • Takeback strategier - Sæt retning for din cirkularitet, bevillingsmodtager: MADE, Manufacturing Academy of Denmark
  • Remanufactory – Nationalt videnscenter for genfremstilling, bevillingsmodtager DTU

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

05.02.2025SCM.dk

Erhvervsledere: Sværere at nå klimamål, behov for mindre bureaukrati

05.02.2025SCM.dk

Trecifret millionbeløb skal gøre Danmark til epicenter for cirkulær produktion

05.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Hvorfor Risk Management?

31.01.2025TECSYS A/S

Sponseret

Produkttest: VMT9000 - en robust terminal

29.01.2025SCM.dk

Indspark: Allier dig til mere grøn ansvarlighed i 2025

28.01.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Skab en stærk brandidentitet med din Agilox AMR

28.01.2025SCM.dk

Geopolitisk elastiske forsyningskæder er supply chain lederens nye topprioritet

22.01.2025SCM.dk

Geopolitik til trods: Virksomhedsledere tror på klima

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Forretningsudvikling og ledelse

Vil du være med til at styrke din virksomheds beslutningsprocesser, planlægning, styring og drift? Så tilmeld dig kurset Forretningsudvikling og ledelse, som også er et diplommodul, og styrk dine kompetencer inden for organisering, ledelse og strategi.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

29.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Ledelse af medarbejdere og faglig udvikling

Få indsigt i læring på flere niveauer og få færdigheder til bedre at kunne fremme kompetenceudvikling og opgaveløsning i virksomheden.

Dato

29.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup