Tre trin til bedre leverandørstyring i krisetider

Indkøbsekspert Morten Munkgaard Møller peger her på tre anbefalinger, som de fleste indkøbsafdelinger med fordel kan arbejde med for at forbedre deres leverandørstyring i en krisetid som fx for eksempel covid-19.

”Risici er ikke et hot emne, og mange virksomheder erkender ikke relevansen for dem selv”, fortæller Morten Munkgaard Møller. Foto: Privat...

08.01.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Han er både lektor på Aalborg Universitet med speciale i sourcing samt leverandørstyring og konsulent for PwC. ”Jeg har også en praktisk baggrund i indkøbs- og sourcingafdelinger i virksomheder som B&O, Lego med flere, så alt i alt er mit indspark her i dag en god blanding af teoretisk viden, forskning, undersøgelser og praktisk erfaring”, fortæller Morten Munkgaard Møller på PwC Consultings webinar ”Leverandørstyring i en krisetid” i december måned 2020.

Morten Munkgaard Møller peger i sit oplæg på tre anbefalinger, som han vurderer, de fleste med fordel kan arbejde mere med, hvis de gerne vil stå stærkere i deres sourcing og leverandørstyring, når krisen rammer.

1: Tag risikostyring seriøst
”Min første anbefaling er: Tag risk management seriøst. Det lyder måske mærkeligt, eftersom risk management er et udbredt begreb, de fleste virksomheder opererer med. Men det er min påstand, at vi alle udmærket har været klar over, at vores verden de sidste ti år har været præget af vækst i volatilitet. Alligevel har de færreste virksomheder været forberedt på corona-pandemiens effekt på forsyningssikkerhed og -risici”, fortæller Morten Munkgaard Møller.

Han fremhæver, at de fleste blev overrasket over, at coronapandemien medførte, at der pludselig skete en masse ændringer af efterspørgsel og udbud. Nogle oplevede en abrupt vækst i efterspørgslen, andre oplevede voldsom opbremsning i behov, og mange oplevede begge mekanismer inden for samme eller kort tid.

”Glem ikke at risk management er ”mother of all costs” og kig nærmere på om, ansvaret for risk management muligvis er placeret et sted i ingenmandsland mellem finans- og indkøbsafdelingen. Det er min erfaring, at det er tilfældet i mange virksomheder, og det resulterer ikke i nogen form for aktiv og værdiskabende risikostyring”, fortæller han og tilføjer: ”Risici er ikke et hot emne, og mange virksomheder erkender ikke relevansen for dem selv”.

Han fremhæver et sjovt eksempel på kontant og effektiv risikostyring, nemlig arrangøren af Wimbledon tennisturneringen. Arrangørerne tegnede efter SARS-epidemien en forsikring mod, at en pandemi skulle forstyrre afviklingen af Wimbledon-turneringen. Det betød, at arrangørerne, da de måtte aflyse turneringen i 2020 på grund af coronapandemien, kunne hæve en erstatning på 100 millioner pund. Det kan man kalde god risikostyring.

2: Forbered jer på sælgers marked
Den anden anbefaling lyder på, at I med fordel kan forberede jer på, hvordan I skal agere, når det bliver sælgers marked. Det er præcis det, der er sket på mange markeder under coronakrisen. Værnemidler er måske det mest oplagte eksempel, her er efterspørgslen naturligvis eksploderet, og det er i den grad blevet et sælgers marked. ”

”Hvilke kunder bliver forsynet og serviceret først, når krisen rammer og efterspørgsel bliver skyhøj – eller udbuddet bliver markant mindre? Det gør de virksomheder, der har den stærkeste leverandørrelation”, fortæller Morten Munkgaard Møller og supplerer:

”Virksomheder kan vælge at positionere sin leverandørstrategi på én af to spilleplader eller i spændet mellem de to poler: Konkurrence- eller samarbejdsstrategier”.

Den konkurrencebaserede spillerplade er armslængde-princippet, hvor man holder leverandøren på afstand og udnytter konkurrencen mellem flere leverandører. Det er en vind-tab relation, hvor kunden vinder, og leverandøren taber. I hvert fald på kort sigt. Den samarbejdsbaserede spilleplade er orienteret mod partnerskabsrelationer og er en vind-vind model, hvor kunde og leverandør fordeler gevinsten mellem sig.

”Coronakrisen har øget efterspørgslen efter udvalgte produkter som for eksempel værnemidler, Den har samtidig skabt mange fabriksnedlukninger og har reduceret udbuddet og derved øget kompleksiteten i markedet. Hvis man ser på den mest kendte indkøbsmodel af alle, nemlig Kraljics model, siger den, at et komplekst forsyningsmarked vil forskubbe magt fra kunder til leverandører. Det vil derfor være de kunder, der ikke udelukkende tænker i, hvor stort et baseball-bat, de skal bruge for at give leverandørerne tæsk, der vil stå stærkest i forhold til leverandører”, fortæller Morten Munkgaard Møller.

3: Kig på andre værdiparametre end kun på cost
Anbefaling tre er en naturlig følge af anbefaling to. Morten Munkgaard Møller fremhæver en anden klassisk indkøbsmodel, nemlig Ulagga & Eggerts model over ”Value dimensions” fra 2005, se figur 1.

Figur 1..

Han fremhæver, at finanskrisen i 2008-09 reducerede efterspørgslen efter varer og serviceydelser. Det skabte overkapacitet og øgede den indbyrdes konkurrence og skabte derved et købers marked. Direct product costs er én ud af ni værdiparametre i Ulagga & Eggerts model, men der har siden 2008 været et meget højt fokus på direct product costs.

”Det høje fokus på direkte produktomkostninger kan let gå udover fokus på andre værdiparametre, som er vanskeligere at måle på. Det kan for eksempel være den personlige interaktion eller kundeservice. Min pointe er, at værdi bliver skabt af en balance mellem mange parametre, og hvis fokus er for meget orienteret mod én parameter, risikerer kunden at gå glip af værdiskabelse i den samlede forsyningskæde”, fortæller Morten Munkgaard Møller.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Denne artikel er del af et tema:

Tema om sourcing maj 2021

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

09.10.2024SCM.dk

Nyt nordisk samarbejde om forsyningssikkerhed

25.09.2024SCM.dk

Stål og beton med lavere CO2-aftryk lokker – teoretisk set

20.09.2024SCM.dk

Forsyningssikkerhed fordrer først og fremmest forberedelse

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 3

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 2

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 1

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online