Topledere i nordiske lande trækker klima ind i strategien

85 procent af topledere i Norden forventer, at klimaforandringer vil få en betydelig indflydelse på deres virksomheders strategi og drift i de næste tre år. Denne udvikling er markant og ligger væsentligt over det globale gennemsnit, viser ny toplederundersøgelse fra Deloitte.

Foto: Deloitte

13.09.2024

SCM.dk

Om lidt mødes FN-delegerede fra hele verden til generalforsamling i New York. Øverst på agendaen er klimaforandringer. Og spørger man rådgivnings- og revisionsgiganten Deloitte, er der ingen tvivl om erhvervslivets fortsatte engagement i klimakampen. Investeringerne i bæredygtighedstiltag er nemlig i fremgang, og bæredygtighed rykker i disse år helt ind i virksomhedernes strategiske maskinrum.

Det viser en ny global rapport, som Deloitte udgiver i dag.

Én af de mere opsigtsvækkende konklusioner i rapporten er, at 85 procent af toplederne i de nordiske lande forventer, at klimaforandringer vil have en høj eller meget høj indflydelse på deres virksomheders strategi og drift inden for de næste tre år. Dette er en markant stigning fra 2023 og ligger betydeligt over det globale gennemsnit.

”Rapporten viser tydeligt, at klimahensyn her i vores region er blevet en integreret del af topledernes strategiske overvejelser. Der er en voksende erkendelse af, at klimaforandringer ikke kun er en udfordring, men også en mulighed for at omstille forretningsmodeller og skabe langsigtet værdi,” udtaler Christian Jensby, CEO i Deloitte.

Bredere fokus på bæredygtighed og trivsel

Ud over klimaforandringer viser rapporten også, at nordiske topledere har fokus på en bred vifte af bæredygtighedsinitiativer. Blandt andet angiver 42 procent af de adspurgte ledere, at de er i gang med at transformere deres forretningsmodel til at adressere klimaforandringer, mens 41 procent oplyser, at bæredygtighed er integreret i hele organisationen.

”Vi ser en klar bevægelse mod en mere holistisk tilgang til bæredygtighed. Klimahensyn og biodiversitet – men også medarbejdernes mentale sundhed – er blevet centrale elementer i ledelsens beslutningsprocesser,” forklarer Christian Jensby.

”Denne udvikling afspejler det pres, der kommer fra både interessenter og samfundet som helhed for at intensivere den brede bæredygtighedsindsats.”

Øget bekymring og optimisme blandt nordiske topledere

Hele 92 procent af de adspurgte nordiske topledere angiver, at de er bekymrede for klimaforandringer hele eller det meste af tiden. Dette tal er steget betydeligt fra sidste år og er væsentligt højere end det globale gennemsnit på 76 procent.

Trods den store bekymring ser det dog ikke sort ud. For samtidig rapporterer 98 procent af de nordiske ledere en høj grad af optimisme omkring de potentielle fordele ved klimahandling, hvilket også er en større andel end sidste år.

Christian Jensby er derfor også optimistisk:

”Selv om bekymringen for klimaforandringer er stigende, ser vi også en stærkere tro på, at vi gennem kollektiv handling kan skabe en positiv forandring. Denne kombination af bekymring og optimisme er afgørende for at drive de nødvendige ændringer fremad.”

Om undersøgelsen

Deloittes ‘CxO Sustainability Report’ er i år baseret på svar fra over 2.100 topledere fra 27 lande om deres syn på bæredygtighed og klimaforandringer. I undersøgelsen medvirker 131 topledere fra Danmark, Island, Norge, Sverige og Finland. Download rapporten herunder.

- EHS

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

07.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online