Top 10 supply chain tendenser 2024

Jorden under supply chain lederens fødder fortsætter med at ryste og forandre sig. De gamle kneb er ikke længere nok. Der skal nye greb til, hvis forsyningskæden skal have succes i fremtiden. Brancheforeningen ASCM giver her sit allerbedste bud på hvilke toptendenser, der vil gælde for ledelse af forsyningskæden i 2024.

Der vil være forskellige veje og hastigheder for forskellige virksomheder, men fremtidens forsyningskæder skal være digitale superhelte. Det er topmeldingen i ASCMs forudsigelse for 2024. Foto: 123rf.com.

16.02.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

ASCM står for Association of Supply Chain Management og er en af de tungeste institutioner inden for udvikling af SCM i verden. Organisationens ’Innovation and Strategy Sensing Subcommittee’ har gravet dybt i alle tilgængelige efterretninger og undersøgelser om, hvordan disciplinen SCM vil forme og udvikle sig i 2024. Det er der kommet følgende prioriterede liste over toptendenser ud af:

1. Den digitale forsyningskæde
Evnen til at konvertere fysiske og digitale formater til brugbare data er fundamentet for at kunne arbejde med internet of things, kunstig intelligens, blockchain, smarte kontrakter, cloud-baserede løsninger og et utal af andre nye teknologier, der kan sætte skub på den effektive, agile og værdiskabende forsyningskæde. Digitale økosystemer, hvor netværk af virksomheder samarbejder, er fremtiden – og det kræver højkvalitetsdata. Der vil være forskellige veje og hastigheder for forskellige virksomheder, men fremtidens forsyningskæder skal være digitale superhelte.

2. Big data og skarpe analyser
Vejen til at identificere ineffektivitet, reducere omkostninger, forbedre kundeservice og styrke resiliens samt agilitet går gennem skarpe analyser af store datamængder. Analyserne skærer alt ud i pap på tværs af operationel effektivitet, ruteoptimeringer, reduktion af udledninger, forudsigelser af efterspørgsel, lageroptimeringer, kundeservice og så videre. Data kommer for eksempel fra sensorer og digitale tvillinger, og det vil kræve, at supply chain organisationer bliver dygtige til at prioritere og organisere dataudvekslinger samt informationsdelinger. Denne tendens var nummer ét på 2023-listen.

3. Kunstig intelligens
Mange ville sikkert forvente, at kunstig intelligens (AI) ville være på toppen af denne liste; men fænomenet må nøjes med en tredjeplads i 2024 efter en fjerdeplads i 2023. Udviklingen af AI og særligt generativ AI foregår i øjeblikket i et hæsblæsende tempo, og der er utallige anvendelsesområder for supply chain organisationer. Det gælder for eksempel inden for intelligent sourcing, lageroptimering og logistisk ruteoptimering. Cobots vrimler ud på lagergangene og skaber store forbedringer af alle lagerprocesser, og det sker med AI som brændstof. Det samme gør sig gældende med robotter på fabriksgulvet, der er i fuld sving med at revolutionere alle mulige processer. AI-underteknologien machine learning er på samme måde i fuld færd med kraftigt at forbedre forudsigelser om efterspørgselsudvikling, kvalitetskontrol, produktudvikling og så videre.

Læs også: Værdikæden der giver mere end, den tager – del 1

4. Investeringer i systemer og mennesker
Denne tendens er helt ny på listen i forhold til tidligere år. ASCM forventer, at markedet for applikationer til SCM vil være i nærheden af 31 milliarder US dollars. Der sker og vil ske en acceleration af nye supply chain tech løsninger indenfor automation, tingenes internet, blockchain, supply-chain-as-a-service, cloud-baserede løsninger med meget mere. Det vil kræve investeringer i supply chain arkitektur og ikke mindst i at træne medarbejdere til at følge med denne udvikling. De skal både trænes i de konkrete teknologier og i nye måder at tænke, arbejde og samarbejde på. Det er ikke nok at indføre nye smarte teknologier, medarbejderne skal også kunne følge med og ikke mindst udnytte teknologien.

5. Gennemsigtighed, sporbarhed og lokalisering
Denne tendens er faktisk også helt ny på listen. Gennemsigtighed og sporbarhed i forsyningskæden gør det muligt for organisationer at følge bevægelsen af varer og materialer gennem hvert enkelt led i kæden. Derved kan supply chain organisationer tilbyde interessenter tæt på realtids-data relateret til ordrer, lager, leveringer og potentielle forstyrrelser. ASCM forventer endvidere, at lokaliseringsintelligens vil blive en stor hjælp for at tilvejebringe værdifuld kontekst om den aktuelle status på forsyningsnetværk. Lokaliseringsintelligens kombineret med AI har potentialet til markant at forbedre forudsigelser om fremtidige forhold baseret på historiske forsinkelser, trafik- og vejrmønstre, havne- og motorvejsflaskehalse og så videre.

6. Forstyrrelser og risikostyring
Forstyrrelser i forsyningskæden er blevet hverdag. Der opstår hele tiden flaskehalse i transport- og logistikinfrastrukturen, geopolitiske forandringer, naturkatastrofer og ekstremt vejr, mangle på råmaterialer, globale pandemier… ja fortsæt selv listen. Virksomheder bliver langsomt bedre til løbende at forberede sig på forstyrrelser gennem effektiv risikostyring. Det indebærer at identificere og vurdere både interne og eksterne risici; at udvikle mitigerende strategier som for eksempel at diversificere leverandørbasen, at opbygge lagre og forbedre gennemsigtighed og mange andre tiltag. Denne tendens lå på tredjepladsen i ASCM’s 2023-opgørelse.

7. Agilitet og resiliens
Dette er den tredje nye tendens på listen. Verden er gået fra at være leverandørorienteret til at være kunde- og forbrugerorienteret. Det kræver en anden type forsyningskæde – én som er i stand til at forudsige og reagere på hastigt skiftende efterspørgselsmønstre samt mix af produkter og kanaler. Der er behov for at arbejde intenst på forsyningskædens agilitet som for eksempel hurtigere omstillingstider i produktionen, håndtering af et bredere produktsortiment samt forsendelsesmetoder, kollaborative robotter, smart emballering og så videre. Det stiller igen krav om kvalificerede og fleksible medarbejdere, der kan håndtere de mange nye digitale teknologier og de komprimerede problemløsninger, der typisk skal foregå i korte inkrementelle sprint. Evnen til at meget hurtigt at få forsyningskæden tilbage på sporet, når der sker en forstyrrelser, bliver vigtigere end nogensinde.

Læs også: 3 fokuspunkter for SCM i 2024

8. Cybersikkerhed
Moderne forsyningskæder er globale, og det samme gælder for de trusler, de er op imod. Cyberkriminelle er ikke begrænset af geografi og kan slå til hvor som helst. En forsyningskæde er en meget kompleks mekanisme med en stor ’overflade’, og forsyningskæden er derfor et oplagt mål for cyberkriminelle. Cyberkriminaliteten er desværre kraftigt stigende, og en del af årsagen til det er de stigende geopolitiske spændinger, verden har oplevet de sidste par år. Supply chain ledere har derfor en stor opgave og et stort ansvar i løbende at opdatere forsyningskædens digitale sikkerhed – hvilket både kræver teknologi, processer og ikke mindst træning af medarbejdere. Denne tendens var nummer 6 på 2023-listen.

9. Grøn og cirkulær
Mange supply chain organisationer har formuleret ambitiøse mål om at blive CO2-neutrale, affaldsneutrale og reducere vandforbrug i den nærmeste fremtid. Der er samtidig et pres fra både kunder, medarbejdere, investorer, regeringer og myndigheder på mange andre virksomheder om omhyggeligt at overveje bæredygtighedsstatus for deres fremtidige drift. Cirkulære forsyningskæder er kun noget, virksomheder opnår, hvis de kan forankre det i den fulde end-to-end værdikæde, hvilket indebærer omfattende samarbejder med partnere og interessenter. Denne tendens er faldet fra 7. til 9. pladsen fra 2023 til 2024.

10. Geopolitik og deglobalisering
Den 10. tendens på listen er et nyt felt for ledere i forsyningskæden. Geopolitiske spændinger i form af krig, økonomisk og teknologisk konkurrence, klimaeffekter med mere er har i flere årtier spillet en meget tilbagetrukket rolle, men det er slut nu. De sidste par år er der skift et radikalt skifte, og geopolitik påvirker forsyningskædedrift i massivt omfang. En afledt effekt er, at mange virksomheder begynder at trække aktiviteter tættere til hjemmemarkedet (near- og friendshoring), og at forsyningskæder bliver mere regionale end globale. Deglobaliseringen vil måske resultere i højere sikkerhed og resiliens, men det vil formentlig også resultere i højere priser, begrænset udvalg og lavere grad af innovation, fordi markederne bliver mindre.

Find den fulde redegørelse her 

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Resiliens i forsyningskæden

Covid-19 blev startskuddet til en lavine af kriser, der i alvorlig grad udfordrede alverdens forsyningskæder. Eksempler er grundstødning i Suezkanalen, Ruslands invasion i Ukraine, klimaændringer, krisen i Det Røde Hav, energipriser, inflation, geopolitiske spændinger og cybersikkerhed. 

Det har sat gang i et kraftigt SCM fokus på resiliens, robusthed, modstandsdygtighed og risikostyring i forsyningskæden. Supply chain resiliens (SCR) refererer til evnen hos en organisation til at modstå og tilpasse sig uventede forstyrrelser i forsyningskæden. 

SCR er vigtigt for en organisations succes og overlevelse, især i en tid med stadig mere kompleksitet og uforudsigelighed samt øget afhængighed af teknologi. En organisation, der er i stand til at opbygge en stærk supply chain resiliens og implementere robuste sikkerheds- og beredskabsforanstaltninger, vil være bedre rustet til at modstå potentielle trusler og opretholde sin konkurrenceevne på lang sigt. 

Relateret indhold

19.12.2024DTU Learn for Life

Sponseret

Bliv skarpere på SCM med diplomkurser på DTU

19.12.2024SCM.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

12.12.2024SCM.dk

It-aktør lancerer CSRD-løsning der forenkler compliance

10.12.2024SCM.dk

Erhvervsleder: Bestyrelserne skal omfavne EU-krav

10.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

10.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jagten på at skabe en bedre fremtid

09.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Mere sikkerhed - mindre aftryk

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup