Survey: CSRD har helt sikkert forretningsfordele

Jo længere man er i processen med at forberede sin CSRD-rapportering, jo flere fordele ser man ved det. Det er det opmuntrende resultat af PwC’s første, globale CSRD-survey.

Foto: 123rf.com

11.10.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, SCM.dk

PwC’s “Global CSRD Survey”, som udkom i september 2024, byder på opmuntrende nyt om den ellers noget udskældte regulering af virksomhedernes rapportering om bæredygtighed. 

Omkring tre fjerdedele af virksomhederne i undersøgelsen, som alle er i gang med at forberede deres CSRD-rapportering, oplever at overvejelser om bæredygtighed i højere grad indgår i beslutningsprocesser nu eller om kort tid. Det gælder også for virksomheder med hovedkvarter uden for EU. 

Virksomhederne i undersøgelsen ser også flere forretningsfordele fra arbejdet med CSRD, især bedre miljøperformance, øget involvering af stakeholdere og reduktion af risici. 

Byrde eller ej?

Resultaterne giver et nødvendigt rygstød til tilhængerne af CSRD, som står over for højlydt modstand fra både politikere, erhvervsorganisationer og individuelle virksomheder. 

Som når Erhvervsministeriet i en udgivelse om administrative byrder i maj 2024 kalder CSRD for ”den største erhvervsøkonomiske byrde nogensinde”, eller når Dansk Erhverv, ligeledes i foråret 2024, fremhæver CSRD som et højaktuelt eksempel på at …”Administrative byrder tager ressourcer fra virksomhedernes daglige drift. De skader Europas konkurrenceevne. Og de risikerer at sætte Europa endnu mere bagud i en verden, der haster fremad”. 

Det tyder på, at de synspunkter får mere modspil. I forbindelse med udgivelsen skriver PwC: 

”Direktivet ikke kun en vigtig ny rapporteringsforpligtelse, men også en mulighed for at ledere får en dybere forståelse for, hvordan bæredygtighed vil udfordre nutidens forretningsmodeller og skabe muligheder for vækst og innovation. Undersøgelsen tyder på, at virksomhederne er begyndt at værdsætte dette potentiale.”

Den øgede bevidsthed om potentialet var også at spore på konferencen Sustainability Europe 2024 i London i sidste uge. Her fremhævede flere deltagere i panel-debatter, at de med de processer, der er nødvendige for at rapportere, f.eks. dobbelt væsentlighedsvurdering og definition af Impact, Ansvar og Muligheder (IRO), har nye samtaler og får givet nye eller kendte emner øget prioriteret. Læs mere her

Jo længere i processen, jo flere fordele

Undersøgelsen viser nemlig også, at ud over de indirekte fordele som bedre miljøperformance og risikostyring, så forventer omkring en tredjedel af undersøgelsens deltagere, at implementering af CSRD vil føre direkte til omsætningsvækst og omkostningsbesparelser. 

En interessant pointe i den forbindelse er, at de, der er længere fremme i deres implementeringsrejse, er mere optimistiske med hensyn til forretningsfordelene på tværs af alle dimensioner (se figur).

Foto: PwC

Over 90 procent af virksomhederne tror desuden på, at de bliver klar til at rapportere til tiden. Et nærmere eftersyn viser – måske ikke så overraskende – at selvtilliden er størst på de emner, som virksomhederne er vant til at arbejde med og rapportere på, som f.eks. forhold for egne medarbejdere, forretningsetik og klima. De er lidt mere tøvende overfor mindre kendte emner som biodiversitet, cirkularitet, forurening og arbejdsforhold i værdikæden.

Repræsentanter for EU-Kommissionen og ISSB (International Sustainability Standards Board) ved Sustainability Europe 2024 opfordrede da også til, at man lagde låg på panikken og frygten for ikke at ramme skiven helt perfekt i første forsøg. I stedet bør man tilstræbe brugen af pragmatisme og sund fornuft i sin rapportering, sagde hhv. Tom Dodd fra EU-Kommissionens kontor for bæredygtighedsrapportering og Richard Barker fra ISSB.  

Data og værdikæder udfordrer

Der er naturligvis stadig udfordringer forbundet med omstillingen til CSRD-rapportering. Her nævner deltagerne især adgang til data, medarbejderkompetencer og behovet for nye investeringer i teknologi.

 Data-udfordringen består primært i, at meget af den nødvendige information endnu ikke er en del af virksomhedens ressource- og økonomistyringssystemer. I stedet bliver det i denne omgang manuelt gravet ud af excel-ark, fakturaer og meget andet. 

PwC beskriver dette som ”en opskrift på ineffektive processer med høj risiko for fejl, og foreslår at virksomhederne tager hånd om grundlæggende elementer i en datastrategi: hvordan er data defineret, hvor kommer de fra, hvem styrer processerne og hvordan behandler man data? 

Deltagerne i undersøgelsen peger desuden på kompleksitet i værdikæden, som en stor barriere i arbejdet med CSRD-implementering. Opgaven med at scope værdikæden ift. CSRD er en svær opgave og det er for mange virksomheder første gang, de skal bruge data fra leverandører, kunder og tredjepartsdataleverandører, som samtidig skal være pålidelige nok til at indgå i de tredjeparts-reviderede tal.  

Mere samarbejde på tværs

Undersøgelsen peger desuden på, at der pga. omfanget og kompleksiteten i rapporteringskravene er behov for mere tværorganisatorisk samarbejde, og at dette skal og bør involvere medlemmer af den øverste ledelse. På spørgsmålet om hvem, der enten i øjeblikket er involveret eller fremover vil være involveret i deres rapporteringsindsats nævner deltagerne hele 12 forskellige afdelinger. Se figuren neden for.

Foto: PwC

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

28.12.2024SCM.dk

Millionbøde til endnu bilproducent for greenwashing

19.12.2024DTU Learn for Life

Sponseret

Bliv skarpere på SCM med diplomkurser på DTU

19.12.2024SCM.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

12.12.2024SCM.dk

It-aktør lancerer CSRD-løsning der forenkler compliance

10.12.2024SCM.dk

Erhvervsleder: Bestyrelserne skal omfavne EU-krav

10.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

10.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jagten på at skabe en bedre fremtid

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup