Strategisk indkøb på DTU flytter millioner over i forskning

De sidste fem år har indkøbsafdelingen på DTU haft vokseværk og skabt flercifrede millionbesparelser, som kommer forskningen til gode. Men ambitionerne er endnu større. Ledelsesinformation og e-handels-system skal give nye effektiviseringer.

25.02.2013

SCM.dk

”SAS ”læser” varelinjerne i tusindvis af modtagne fakturaer. Denne viden bliver delt med institutledelser og indkøbere i hele koncernen for at skabe størst mulig transparens”, siger koncernindkøbschef Rasmus Kaae Bauer fra DTU. Foto: Torben Nielsen..

DTU uddanner fremtidens ingeniører og leverer forskning i international skala. Jo færre omkostninger DTU har til indkøb, jo flere midler har DTU til at forske og uddanne.

Det er filosofien bag den centrale økonomiafdelings indkøbsfunktion, som siden 2007 er gået fra en-mandshær til ti indkøbsmedarbejdere. Ti årsværk er i sig selv en omkostning, kunne man indvende, men gevinsterne ved koordineret indkøb og proceseffektiviseringer flytter årligt flytter mere end 50 millioner kroner fra indkøb til forskning.

”Vi samkører i højest mulig grad vores indkøb på tværs af organisationen. Det handler især om de områder, hvor vi indkøber tilbagevendende og standardiserede varer og serviceydelser. Men vi gør det nu også på de mere forskningsrelaterede områder, hvis vi kan se et potentiale”, siger koncernindkøbschef Rasmus Kaae Bauer fra DTU.

Overblik over indkøb
”Det altafgørende for at kunne agere strategisk er overblik. Da jeg startede på DTU for fem år siden var den største opgave at få overblik. Jeg havde adgang til regnskabsdata på kontoplanniveau, men regnskabsdata og data til brug for indkøbsanalyse er to forskellige størrelser. I indkøbsanalyse er det nødvendigt at have adgang til præcise fakturadata i en kategoriseret orden, der tager udgangspunkt i en indkøbslogik. Det er forudsætningen for at kunne identificere og realisere gevinstpotentialer”, siger Rasmus Kaae Bauer.

Han tilføjer: ”Nu har vi SAS indkøbsanalyse, som giver os rige analysemuligheder. Løsningen ”læser” maskinelt varelinjerne på alle DTUs elektroniske fakturaer og placerer dem i indkøbskategorier. Nu ved vi med stor nøjagtighed, hvad vi rent faktisk køber inden for forskellige indkøbskategorier, og hvor dygtige vi er til at bruge vores indkøbsaftaler, og vi ved, hvor mange indkøb, der ikke er omfattet af indkøbsaftaler”.

Indkøb bliver en sport
”Vi har sat som mål, at vi gennemsnitligt skal udnytte vores indkøbsaftaler i 80 procent af tilfældene. En afgørende faktor for at lykkes med dette er, at de mere end 1.500 rekvirenter og 150 indkøbskoordinatorer i koncernen kender aftalerne og ved, hvordan de skal bruge dem".

<p>”Nu ved vi med stor nøjagtighed, hvad vi rent faktisk køber inden for forskellige indkøbskategorier…”</p>

Rasmus Kaae Bauer, koncernindkøbschef på DTU

"Det er også vigtigt, at lokale indkøbsansvarlige og indkøbskoordinatorer kan få overblik over enhedens indkøb og følge brugen af aftalerne. Vi nåede målet i 2011, men forventer, blandt andet som følge af stigningen i indkøbsvolumen, at vi lander på cirka 75 procent i 2012. Derfor sætter vi ind med bedre ledelsesinformation til organisationen, så DTU kan flytte endnu flere millioner fra indkøb til forskning”, siger Rasmus Kaae Bauer.

Et nyt internt e-handels-system med et varesortiment bestående af godkendte varer fra aftale-leverandører skal også gøre det endnu nemmere og mere tilgængeligt for alle at købe ind på den ”rigtige” måde.

Artiklen er skrevet i et samarbejde med journalist Sven Hauge fra www.trialog.nu.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

25.11.2024SCM.dk

Kan I skaffe de kompetencer I har brug for?

25.11.2024SCM.dk

Ny mobil cobot er større, stærkere og mere præcis

09.10.2024SCM.dk

Nyt nordisk samarbejde om forsyningssikkerhed

25.09.2024SCM.dk

Stål og beton med lavere CO2-aftryk lokker – teoretisk set

20.09.2024SCM.dk

Forsyningssikkerhed fordrer først og fremmest forberedelse

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 3

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 2

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 1

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online