12.12.2017  |  Lager & distribution

Scania og Volvo tror ikke rigtig på Tesla Semi

Teslas højtprofilerede lastbil imponerer ikke for alvor hos de svenske giganter Scania og Volvo, der peger på, at teknologien ikke er moden endnu. ”Den er god til chipsposer”, lyder det fra Scania.

En fuldt elektrisk lastbil med en rækkevidde på 800 km, heftig acceleration og futurisk design lyder som noget, der burde skabe begejstring hos langt de fleste, ikke alene i transportsektoren, men også i den brede offentlighed. Og det er da generelt også, hvad Tesla Semi har gjort for langt de fleste.

Læs også: Volkswagen Truck & Bus gør klar til fremtidens logistik

Men ingen regler uden undtagelser. På den anden side af Sundet er to af den tunge transports største aktører, Scania og Volvo, ikke specielt imponerede af Elon Musks batteridrevne vidunder, skriver NyTeknik.se.

Det er først fremmest vægten, der fremkalder tvivl hos de to etablerede svenske producenter. Netop de (mange) batterier, der skal til for at sikre den lange rækkevidde, vejer således en hel del, hvilket vil betyde, at der ikke er særlig meget kapacitet til overs – hverken på volumen eller vægt – til selve godset.

”Den kommer til at blive rigtig god til at transportere poser med kartoffelchips”, siger chefingeniør for elektromobilitet hos Scania, Nils-Gunnar Vågstedt, til NyTeknik. Han peger videre på, at de to ulemper omkring kapacitet gør regnestykket uholdbart.

”Her taler vi om en kombination på grænsen til det umulige. Jeg vil ikke sige umulig over tid – vi kommer til at se batterier, som er mere energirige og som vejer mindre, men løsningen ligger et godt stykke ude i fremtiden”, siger han.

Udfordring omkring både bæredygtighed og opladning
Ifølge Nils-Gunnar Vågstedt kunne Scania for så vidt godt konstruere en elektrisk lastbil med tilstrækkelig rækkevidde til at klare fjerndrift, men af flere årsager er det ikke aktuelt pt. Udover batteriudfordringerne, så spiller miljømæssig bæredygtighed også ind.

”Vi er meget positive overfor elektrificering af transporter, men vi vil arbejde med bæredygtige tekniker, og her oplever vi, at man godt kan klare sig uden store batterier. Et andet aspekt er, at vores kunder ikke vil have en masse død last”, siger han.

Derudover er Scanias rækkeviddeprognose også noget mere forsigtig end Teslas, hvilket igen har negativ indvirkning på den samlede økonomi i konceptet.

”Vi kan godt bygge et chassis, som kan klare en rækkevidde på 200-300 km, men det er ikke nok til fjerndrift i dag. For at sænke vægten kan vi udvikle avancerede konstruktioner, eksempelvis af kulfiber, men så motiverer omkostningerne ikke løsningen”, siger Nils-Gunnar Vågstedt.

Endelig er der en barriere, når det kommer til opladning af de store batterier. Tesla har lagt op til, at Semi’en skal kunne lades 80 procent op på kun en halv time, men Nils-Gunnar Vågstedt fremhæver den aktuelle mangel på hardware, der rent faktisk kan klare at overføre den effekt.

Derfor arbejder man fra Scanias side med både gasmotorer, hybrider, brændselsceller og fuldt elektriske løsninger, hvilket bl.a. indebærer en teststrækning i Sandviken godt 200 km nord for Stockholm, hvor man har skabt to kilometer elvej med luftledninger, som man kender dem fra fx de danske Intercity-toge. Forsøg på strækningen viser, at løsningen halverer energiforbruget.

Elektriske busser skaber basen hos Volvo
Nogle af de samme overvejelser gør man sig hos Scanias store, nationale konkurrent, Volvo, hvor hybridteknik og elektromobilitet ligeledes er på agendaen. Fuldt elektriske fjerntransporter ser man imidlertid heller ikke lyset i – endnu i hvert fald.

”Det er vigtigt at se på selve transportopgaven. For mange batterier er ikke godt ud fra et bæredygtighedsperspektiv. Elektrificering er i sin vugge og lige nu er det lidt for tidligt at sige, hvad der bliver den dominerende teknologi for bæredygtig fjerntransport i fremtiden”, siger Product Line Vice President, FL & FE, for Volvo, Jonas Odermalm, til NyTeknik.

Som et eksempel på et eksisterende og prismæssigt overkommeligt alternativ til diesel peger han på LNG (flydende naturgas), der kan reducere CO2-udslippet med mellem 20 og 100 procent afhængig af valget af gas. Den slags er blandt de muligheder, Volvo arbejder med i sin bus-division, og netop det arbejde, der foregår her, har man store forventninger til vil sprede sig i koncernen.

Læs også: Volvos miljøvenlige elbilfabrik i Kina forkorter produktionskæden

”På bussiden har vi en meget velfungerende platform og teknik. Vores fuldt elektriske busser har en drivline, som kan klare op til 200 kilometer afhængig på topografi og kørselsforhold. En god base for den fremtidige elektrificering af lastbiler”, siger Jonas Odermalm.

-AK

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere