Scania og Volvo tror ikke rigtig på Tesla Semi

Teslas højtprofilerede lastbil imponerer ikke for alvor hos de svenske giganter Scania og Volvo, der peger på, at teknologien ikke er moden endnu. ”Den er god til chipsposer”, lyder det fra Scania.

Vægten af batteripakken i Tesla Semi vil ifølge Nils-Gunnar Vågstedt fra Scania gøre den urealistisk til reel fjerntransport, i hvert fald på kort sigt. Illustration: Tesla.

12.12.2017

SCM.dk

En fuldt elektrisk lastbil med en rækkevidde på 800 km, heftig acceleration og futurisk design lyder som noget, der burde skabe begejstring hos langt de fleste, ikke alene i transportsektoren, men også i den brede offentlighed. Og det er da generelt også, hvad Tesla Semi har gjort for langt de fleste.

Læs også: Volkswagen Truck & Bus gør klar til fremtidens logistik

Men ingen regler uden undtagelser. På den anden side af Sundet er to af den tunge transports største aktører, Scania og Volvo, ikke specielt imponerede af Elon Musks batteridrevne vidunder, skriver NyTeknik.se.

Hybridbiler er en af de løsninger, der ifølge de to svenske producenter er mere praktisk anvendelig end den rene ellastbil. Foto: Scania.

Det er først fremmest vægten, der fremkalder tvivl hos de to etablerede svenske producenter. Netop de (mange) batterier, der skal til for at sikre den lange rækkevidde, vejer således en hel del, hvilket vil betyde, at der ikke er særlig meget kapacitet til overs – hverken på volumen eller vægt – til selve godset.

”Den kommer til at blive rigtig god til at transportere poser med kartoffelchips”, siger chefingeniør for elektromobilitet hos Scania, Nils-Gunnar Vågstedt, til NyTeknik. Han peger videre på, at de to ulemper omkring kapacitet gør regnestykket uholdbart.

”Her taler vi om en kombination på grænsen til det umulige. Jeg vil ikke sige umulig over tid – vi kommer til at se batterier, som er mere energirige og som vejer mindre, men løsningen ligger et godt stykke ude i fremtiden”, siger han.

Udfordring omkring både bæredygtighed og opladning
Ifølge Nils-Gunnar Vågstedt kunne Scania for så vidt godt konstruere en elektrisk lastbil med tilstrækkelig rækkevidde til at klare fjerndrift, men af flere årsager er det ikke aktuelt pt. Udover batteriudfordringerne, så spiller miljømæssig bæredygtighed også ind.

”Vi er meget positive overfor elektrificering af transporter, men vi vil arbejde med bæredygtige tekniker, og her oplever vi, at man godt kan klare sig uden store batterier. Et andet aspekt er, at vores kunder ikke vil have en masse død last”, siger han.

Derudover er Scanias rækkeviddeprognose også noget mere forsigtig end Teslas, hvilket igen har negativ indvirkning på den samlede økonomi i konceptet.

Scania har arbejdet med elektriske veje i nogle år. Foto: Anders Kampmann.

”Vi kan godt bygge et chassis, som kan klare en rækkevidde på 200-300 km, men det er ikke nok til fjerndrift i dag. For at sænke vægten kan vi udvikle avancerede konstruktioner, eksempelvis af kulfiber, men så motiverer omkostningerne ikke løsningen”, siger Nils-Gunnar Vågstedt.

Endelig er der en barriere, når det kommer til opladning af de store batterier. Tesla har lagt op til, at Semi’en skal kunne lades 80 procent op på kun en halv time, men Nils-Gunnar Vågstedt fremhæver den aktuelle mangel på hardware, der rent faktisk kan klare at overføre den effekt.

Derfor arbejder man fra Scanias side med både gasmotorer, hybrider, brændselsceller og fuldt elektriske løsninger, hvilket bl.a. indebærer en teststrækning i Sandviken godt 200 km nord for Stockholm, hvor man har skabt to kilometer elvej med luftledninger, som man kender dem fra fx de danske Intercity-toge. Forsøg på strækningen viser, at løsningen halverer energiforbruget.

Elektriske busser skaber basen hos Volvo
Nogle af de samme overvejelser gør man sig hos Scanias store, nationale konkurrent, Volvo, hvor hybridteknik og elektromobilitet ligeledes er på agendaen. Fuldt elektriske fjerntransporter ser man imidlertid heller ikke lyset i – endnu i hvert fald.

”Det er vigtigt at se på selve transportopgaven. For mange batterier er ikke godt ud fra et bæredygtighedsperspektiv. Elektrificering er i sin vugge og lige nu er det lidt for tidligt at sige, hvad der bliver den dominerende teknologi for bæredygtig fjerntransport i fremtiden”, siger Product Line Vice President, FL & FE, for Volvo, Jonas Odermalm, til NyTeknik.

Volvos elbusser kan køre op til 200 km på en opladning, afhængig af forholdene. Foto: Volvo Buses.

Som et eksempel på et eksisterende og prismæssigt overkommeligt alternativ til diesel peger han på LNG (flydende naturgas), der kan reducere CO2-udslippet med mellem 20 og 100 procent afhængig af valget af gas. Den slags er blandt de muligheder, Volvo arbejder med i sin bus-division, og netop det arbejde, der foregår her, har man store forventninger til vil sprede sig i koncernen.

Læs også: Volvos miljøvenlige elbilfabrik i Kina forkorter produktionskæden

”På bussiden har vi en meget velfungerende platform og teknik. Vores fuldt elektriske busser har en drivline, som kan klare op til 200 kilometer afhængig på topografi og kørselsforhold. En god base for den fremtidige elektrificering af lastbiler”, siger Jonas Odermalm.

-AK

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Nordiske virksomheder har 23 milliarder euro bundet i overflødige lagre

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

20.11.2024Logicenters

Sponseret

Logicenters expands in Denmark with a new logistics center

Unused potential for Nordic companies – 23 billion euros tied up in unnecessary inventory

20.11.2024Optilon Danmark

Sponseret

18.11.2024DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

15.11.2024WITRON Group

Sponseret

Successful change management in logistics automation

15.11.2024SCM.dk

53,8 millioner iskolde lager-m3 understøtter globale fødevarekæder

14.11.2024Apport Systems A/S

Sponseret

Coolshop optimerer logistikken med Geek+

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online