Sådan kan man arbejde med natur-risici

Naturens udvikling udgør i sig selv risici for virksomheder. Nye retningslinjer og værktøjer er på nippet til at kunne hjælpe. Der er milliarder på spil.

Foto: 123rf.com

26.01.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, SCM.dk

Er ændringer i det naturlige miljø virkelig så stor en risiko? Ja, siger utallige analyser på makroniveau. Som en rapport fra Verdensbanken i 2021, som forudså at det globale bnp ville falde med beløb på fantasillion-niveau i 2030 pga. delvise kollaps i økosystemer med den største impact i lande, der i forvejen har svage økonomier. 

Men ganske få analyser har set på hvad natur-risici har betydet for konkrete virksomheder. Det rådede BloombergNEF, en amerikansk tænketank, bod på med en rapport fra december 2023 med 10 eksempler. De viser, at den finansielle betydning af at virksomheder forstår og håndterer deres impact på og afhængighed af det naturlige miljø. 

Konkrete eksempler på naturen som risiko

I rapporten fra BloombergNEF kan man bl.a. se, hvordan: 

  • byggeriet af Teslas store fabrik ved Berlin blev forsinket, fordi man underkendte betydningen af vigende grundvandsniveau. 
  • en fjerkræsproducent mistede millioner pga. for dårlige sikring mod biorisici, som gav fugleinfluenza mulighed for at sprede sig – også til forsyningskæden.
  • tre virksomheder i alt måtte betale 10 milliarder dollar, fik deres produktionstilladelser inddraget og virksomhedshandler gik i vasken pga. sager om udledninger af skadelige stoffer til naturen. 
  • sager om afskovning afholder en brasilianske kødproducent fra at blive optaget på den amerikanske børs, hvilket anslås til at hindre adgang til noget der ligner 20 milliarder dollar for virksomheden.
  •  

Risikoen er tydeligvis ikke kun teoretisk. Af samme grund er flere værktøjer på vej, som kan hjælpe virksomheder og ikke mindst deres investorer med at håndtere risikoen efter samme opskrift som klimarisici. De to fremmeste er Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD), som er lanceret, og Science-Based Targets for Nature, som er i en testfase. 

Hvordan gør man?

Begge organisationer deltog i et webinar organiseret af konsulentvirksomheden McKinsey i denne uge. Det samlede budskab og opskriften på at arbejde med natur-relaterede risici var, at den indledende fase har to dimensioner: 

  • At vurdere virksomhedens impact på og afhængighed af naturen og hvilke risici og muligheder de udgør – så man ved, hvor man står.
  • At nå frem til en fælles forståelse og forklaring på hvorfor, man vil arbejde med natur-risici, fordi det vil hjælpe arbejdet, når der skal tages svære beslutninger og der evt. opstår modstand.

De næste skridt i planen vil ifølge SBTN Executive Director Erin Billman være, at 

  1. Arbejde med værdikæden – både leverandører og kunder
  2. Etabler baseline ved at kigge på virksomhedens væsentlighedsanalyse og få SBTN til at vejlede
  3. Design og udfør indsatser
  4. Rapporter offentligt om fremskridt og planer for fremtiden.

TNFD’s Executive Director Tony Goldner, som i sidste uge fik 320 virksomheder meldt til som ”early adopters”, tilføjede, at det for dem var tydeligt, at de frivillighedsbaserede værktøjer, som man nu ser udviklet, er en rigtig god start. 

”Men alting peger i retning af lovgivning og indflydelse på adgangen til kapital. Det her handler ikke om rapportering eller ansvarlighed – det er en strategisk risiko,” sagde han. 

Webinaret tog også fat på spørgsmålet om, hvordan man involverer og får accept fra virksomhedens øverste ledelse på et så teknisk og videnskabeligt tungt emne. Det havde Tony Goldner også et klart råd til: 

“Som altid er det helt essentielt at have topledelsen med. Vores råd er, at man italesætter arbejdet som et spørgsmål om resilience – om overlevelse og evnen til at tilpasse sig. Det er det overlappet mellem risiko og værdiskabelse ligger.”

Læringer fra test af SBTN

Siden maj 2023 har 17 virksomheder deltaget i en test af Science-Based Targets for Nature’s værktøj til at sætte og få godkendt målsætninger for håndtering af naturpåvirkning. Testfasen afsluttes til maj i år, men SBTN har for nylig udgivet sine først overvejelser og læringer. De er: 

  • Der er flere muligheder en risikostyring – arbejdet med at etablere forståelsen af impact på og afhængigheden af naturen giver værdifuldt input til virksomhedens planer for fremtiden.
  • Metoden i SBTN-værktøjet kan både bekræfte og øge ambitionsniveauet, fordi flere faktorer bliver afdækket.
  • Man finder andre typer risici og impacts i sin værdikæde, når man undersøger den grundigt for natur-risici, og muligheder for at foretage omkostningsbesparende indsatser.
  • Der skal fortsat arbejdes med at finde balance mellem videnskabelig indsigt, og hvad der er muligt for virksomhederne i praksis
  • Der skal helt specifikke færdigheder og kompetencer til at arbejde med naturrisici. De kan hyres eller udvikles internt eller købes eksternt. SBTN er i gang med at udvikle tools til det første.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

19.12.2024DTU Learn for Life

Sponseret

Bliv skarpere på SCM med diplomkurser på DTU

19.12.2024SCM.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

12.12.2024SCM.dk

It-aktør lancerer CSRD-løsning der forenkler compliance

10.12.2024SCM.dk

Erhvervsleder: Bestyrelserne skal omfavne EU-krav

10.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

10.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jagten på at skabe en bedre fremtid

09.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Mere sikkerhed - mindre aftryk

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup