Søfolk bliver stadig nægtet landgang til fare for deres helbred
Det bliver kaldt en humanitær krise: Hundredvis af søfolk i arbejde på verdens fragtskibe er siden coronakrisens begyndelse blevet nægtet landgang rundt omkring i verden. Det har holdt dem fra at komme hjem til den ferie, de har ret til ifølge deres kontrakter efter mere end 10 måneder til søs. Det kan have konsekvenser for både søfolkenes mentale og fysiske helbred, mener rederier.
For tre måneder siden råbte rederier, fagforeninger og internationale organisationer involveret med søfart op: ”Giv søfolk særstatus, så de kan komme hjem!”.
Læs også: Udmattede søfolk kræver status som nøglemedarbejdere
Siden da er ikke meget sket. Tusindvis af ansatte på verdens mange fragtskibe er stadig ikke blevet afløst og sendt hjem på ferie.
Over 300 virksomheder og organisationer presser stadig på, for at få søfolk anerkendt som nøglearbejdere. Udover at søfolkene fortjener at komme hjem, kan det også være tiltaget, der sikrer bevarelsen af afgørende forsyningskæder. Det skriver BBC.
Læs også: Søfartshandel bliver ikke det samme som før corona
”Forenet, hurtig handling fra regeringer og andre vigtige stakeholdere er nødvendig for at beskytte både 1,6 millioner søfolks liv og levebrød. De gør et stort stykke arbejde for os på havene, og udsætter både deres sikkerhed og indkomst for store risici”, siger World Economic Forums afdelingschef for forsyningskæder og transport Margi Van Gogh.
”Ved at give de strandede søfolk nøglearbejder-status, samt ved at prioritere vacciner til skibsmandskab, kan vi forhindre en tiltagende humanitær og økonomisk krise”.
Kilde: BBC
- KCP