Sådan ser indkøbsdirektørens psykologiske profil ud

45 af de mest succesfulde engelske CPO’er blev udsat for en såkaldt psykometrisk undersøgelse. Resultatet er blandt andet, at de er kendetegnet ved gode til tal, glimrende til at forstå og forklare idéer, meget ekstroverte, gode til ord og høj følelsesmæssig intelligens.

Mere end otte ud af ti CPO’er viser sig at have udadvendthed som det mest dominerende adfærdsmæssige og medfødte træk, viser en såkaldt psykometrisk undersøgelse af 45 engelske indkøbsdirektører (CPO’er)..

21.12.2017

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Resultatet vil sikkert overraske en del. ”Lige så ekstroverte som salgschefer og bedre til ord end markedsføringsledere” er formentlig ikke den karakteristik, de fleste erhvervsfolk vil fremhæve, hvis de skulle beskrive en indkøbsdirektør.

Undersøgelsen er gennemført af Supply Management, der er det officielle medie for den engelske indkøbsorganisation Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS, sammen med Great People Inside (GPI), der er udbyder af psykometriske målinger.

Lucy Harding fra rekrutteringsvirksomheden Odgers Berndtson bemærker til Supply Management: ”Vi ville ikke have set disse resultater, hvis vi havde gennemført undersøgelsen for ti år siden. De viser en evolution af funktionen”.

En af de deltagende CPO’er, Paul Bestford fra John Lewis, udtaler: ”Jeg glæder mig til at vise disse resultater til mine kollegaer i andre funktioner. Det kan hjælpe os med at komme udover den klassiske stereotype opfattelse af indkøberen som den benhårde forhandlingshund og skabe bedre rum for en moden drøftelse af hvilke kompetencer, der er behov for”.

GPI, der har udført undersøgelsen, måler deltagerne på tre dimensioner:

  • Kognitive elementer – hvor komfortabel deltageren er med at udføre forskellige kognitive processer.
  • Adfærdsmæssige træk – medfødte adfærdstræk, som deltageren vil være tilbøjelig til at ty til, når der er høj stressbelastning.
  • Interesseområder – de aktiviteter deltageren bliver mest motiveret og inspireret af.

GPI konkluderer, at de 45 CPO’er (indkøbs- eller sourcingdirektører) er kendetegnet ved følgende træk i prioriteret orden.

<p>Det får GPI til at konkludere, at CPO’erne har høj følelsesmæssig intelligens. </p>

At ræsonnere
Ræsonnement er et kognitivt træk defineret som ”at forstå idéer udtrykt ved brug af ræsonnement og logik”. Det er centralt for evnen til at fortolke og bruge både numeriske og verbale data. GPI konkluderer, at de 45 CPO’er er gode til at fortolke kompleks information og at læse mellem linjerne. De er faktisk cirka dobbelt så gode som gennemsnitlige målinger, og evnen til at ræsonnere er det mest centrale kendetegn ved CPO’erne.

Arbejde med tal
Det måske mindst overraskende resultat af undersøgelsen er måske, at CPO’erne er gode til at arbejde med tal. De er faktisk exceptionelt gode. I denne undersøgelse er ”arbejde med tal” defineret som ”evnen til at forstå numeriske udtryk for idéer og finde frem til korrekte resultater af numeriske problemer”. Det handler mindre om at foretage korrekte udregninger og mere om at være i stand til hurtigt at fortolke, hvad tallene udtrykker og hvilke beslutninger, tallene lægger op til.

God til objektivitet
Det tredje tungeste kendetegn ved CPO’erne er hang til objektivitet. Objektivitet er defineret som ”tilbøjelighed til at anvende logik oftere end intuition”. Profiler med hang til objektivitet træffer beslutninger baseret på fakta og logik, hvor profiler med lav grad af hang til objektivitet foretrækker at træffe beslutninger baseret på følelser og intuition.

Arbejde med ord
Tre ud af fire CPO’er scorer 8-10, hvor 10 er højeste score, på evnen til at arbejde med ord. Gennemsnitsscoren her er til sammenligning 16 procent. GPI bemærker, at denne score er højere end en gruppe marketingdirektører, der gennemførte samme måling i samme periode. Flere deltagere i undersøgelsen understreger, at det er nødvendigt at være stærk til at kommunikere og udtrykke klare budskaber, hvis indkøbsafdelingen skal have en stemme i virksomhedernes ledelser.

Følelsesmæssig intelligens
Mere end otte ud af ti CPO’er viser sig at have udadvendthed som det mest dominerende adfærdsmæssige og medfødte træk. Udadvendthed er her defineret som ”tendens til at have tillid til og nyde interaktion med andre mennesker”. Denne score er på samme niveau som salgsdirektører, og flere af de deltagende CPO’er påpeger også, at der er mange lighedstegn mellem at arbejde med salg og indkøb. I begge funktioner handler det om både at påvirke og sætte idéer på agendaen og samtidig lytte med opmærksomhed til de input interessenter kommer med, lyder skudsmålet fra CPO’erne.

CPO’erne scorer også højt på samvittighedsfuld, stabilitet, nysgerrig, robust, fleksibel, venlig og medfølende. Det får GPI til at konkludere, at CPO’erne har høj følelsesmæssig intelligens. 

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Nordiske virksomheder har 23 milliarder euro bundet i overflødige lagre

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

20.11.2024SCM.dk

26 millioner skal hjælpe endnu flere virksomheder med grøn omstilling

19.11.2024GS1 Denmark

Sponseret

Webinar: Få styr på dine emballagedata med GS1Trade Packaging

18.11.2024SCM.dk

Fik du sagt "godt nytår" til din kvindelige kollega i går?

18.11.2024Slimstock Nordic

Sponseret

Daarbak Redoffice valgte Slimstock Nordic som partner inden for Supply Chain

15.11.2024SCM.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024GS1 Denmark

Sponseret

Danish Crown: Sådan løser vi den komplekse opgave med emballagedata

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online