Gartner: Sådan får du dine forsyningskæder bedst gennem krisen
Ifølge konsulentfirmaet Gartner er der tre særligt områder, som ledere af virksomheders forsyningskæder skal være opmærksomme på, hvis de vil klare sig bedst muligt igennem den nuværende krise.
”Som covid-19 spreder sig globalt ser vi en øget forstyrrelse i forsyningskæderne og forandringer i forbrugsvanerne”, siger Sarah Watt, der er senioranalytiker hos det globale forsknings- og rådgivningsfirma Gartner.
Læs også: SAS Cargo-direktør: Flyfragt skal sikre krisetidens livsvigtige forsyninger
”Forsyningskæderne påvirkes primært på tre måder: Begrænset adgang til medarbejdere forårsaget af karantæne, fabriksnedlukninger og produktionsafbrydelser, og begrænset adgang til varetransport", forklarer hun videre.
Gartner anbefaler derfor supply chain-ledere at holde fokus på følgende tre områder:
Arbejdsstyrke
For at minimere konsekvenserne af covid-19 er mange medarbejdere blevet bedt om at holde sig hjemme og dermed væk fra arbejdspladsen. Arbejdsgivere har indført forskellige tiltag omkring rejser og besøgende på arbejdspladsen.
På fabrikkerne har det resulteret i, at varer hverken bliver produceret eller eksporteret. Så længe den nuværende situation forbliver uændret vil forsyningskæderne ikke fungere, som de skal.
”Som virussen spreder sig globalt bliver supply chain-ledere nødt til at tænke over, hvordan de kan beskytte deres medarbejderes helbred, og hvordan de kan støtte medarbejdere, der er syge. Det er essentielt at sørge for klar, tydelig og konsistent kommunikation omkring HR og rejsesikkerhed”, siger Sarah Watt.
Produkter
Covid-19 har potentiale til at ændre konkurrencelandskabet. Leverandører af ikke-brandede produkter risikerer at miste deres markedsandel, da forbrugerne vil søge erstatningsleverandører, når deres varer ikke bliver leveret til tiden.
Varer, der associeres med en højere grad af brandloyalitet, vil højst sandsynligt blive mindre påvirket, da kunderne er mere tilbøjelige til at vente. Forbrugerne vil muligvis som følge af krisen udvikle mere konservative forbrugsmønstre med fokus på de mest essentielle varer.
Supply chain-ledere bliver nødt til at analysere og forudsige coronavirussens virkning på kundernes efterspørgsel og produkttilgængelighed.
”Forsyningskædeorganisationer er ofte nødt til at revurdere deres udbuds- og efterspørgselsplaner baseret på udviklingen af virussen og forbrugernes stemning”, siger Sarah Watt og fortsætter:
”Forsyningskæder kan også opleve kraftige stigninger i efterspørgslen efter produkter eller uventede konsekvenser af begivenheden som for eksempel panikkøb af vigtige varer”.
Udgifter
Der er forskellige økonomiske konsekvenser for organisationer med øgede forsendelsesomkostninger, og der er en bred bekymring for, om virksomhederne kan opfylde deres økonomiske mål.
”Selv kontraktlige priser og materialemængder er muligvis ikke længere gyldige. Leverandøren kan påberåbe sig force majeure-klausuler eller på anden måde videregive ekstraomkostninger op gennem forsyningskæden”, siger Sarah Watt.
Eventuelle yderligere omkostninger i forbindelse med coronavirus skal behandles som et problem, der vedrører hele organisationen snarere end en enkelt afdeling. Dette gør det lettere at vurdere omkostningerne i forhold til organisationens evne til at nå sine strategiske mål og styre interessenters forventninger.
Læs også: Dagligvaresektor maner til corona-ro: Forsyningskæderne skal nok holde
”Det er også en god idé at sætte sig med den juridiske afdeling og gennemgå alle leverandørkontrakter. Når det er tid til fornyelse, skal man sørge for, at organisationen er beskyttet mod lignende situationer, der måtte opstå i fremtiden. Forsyningskæderne vil ikke være de samme efter denne begivenhed. Fremover vil der være et øget fokus på modstandsdygtighed, risikoeksponering og kontinuitetsplaner”, afslutter Sarah Watt.
- SMF