13.03.2020 | Lager & distribution
Dagligvaresektor maner til corona-ro: forsyningskæderne skal nok holde
Coronavirusudbruddet og regeringens udmelding onsdag aften har fået mange danskere til at panikhandle, men det er der ingen grund til, lyder meldingen i en fælles besked fra Salling Group, Coop, Dagrofa og Rema 1000. Hvis folk handler som de plejer, så kan forsyningen sagtens følge med.
Der skal nok være varer i butikkerne, lover fire store danske dagligvarekæder. Foto: Coop/Siine Fiig
At coronavirussen er nået til Danmark, er nok gået de færreste næse forbi, men statsminister Mette Frederiksens (S) udmelding onsdag aften, der betyder lukkede skoler, offentlige institutioner og lignende med mere eller mindre øjeblikkelig virkning, løftede tilsyneladende opmærksomheden for nogle.
I hvert fald opstod der ganske kaotiske situationer i adskillige supermarkeder i ikke mindst de større danske byer, hvor mange borgere begyndte at hamstre forskellige føde- og nonfoodvarer som gær og toiletpapir.
Læs også: Konsulentfirma: Sådan forbereder du din forsyningskæde på COVID-19
Men det er der ingen grund til, lyder det fra Salling Group, Coop, Dagrofa og Rema 1000 i en fælles pressemeddelelse. ’Der er dagligvarer nok i butikkerne, hvis forbrugerne handler som de plejer og ikke øger deres indkøb helt ekstraordinært”, skriver kæderne.
Derfor opfordrer de fire koncerner, der til sammen råder over tusindvis af butikker over hele landet, danskerne til at handle som de plejer i stedet for at øge sine indkøb markant, sådan som man ’har set i visse andre lande’. Samme besked kom der fra de ansvarlige ministre i går.
’I Danmark er der foreløbig kun begrænsede udsving, der kan betyde, at enkelte basisvarer er udsolgte i perioder. Men butikkerne vil løbende få friske forsyninger på alle varegrupper – der kan dog være særlige udfordringer med håndsprit’, skriver de fire kæder.
-AK
Denne artikel er en del af temaet Coronavirus
Innovation

Cirkulær elektronik er en gamechanger for miljøet
Man kan spare helt op til 91 procent CO2, 97 procent vand og 80 procent e-affald, hvis man køber genanvendt elektronik i stedet for ny. Det konkluderer en ny livscyklusanalyse, som Refurbed – en af Europas største markedspladser for genanvendt elektronik – har fået foretaget af det anerkendte forskningsinstitut Fraunhofer.
Innovation

Aalborg havn sætter skub på udvikling af grønne brændstoffer
Snart flytter Aalborg Universitet et testanlæg fra universitetscampus til erhvervsområdet på Aalborg havn, som et vigtigt bidrag til at realisere storskalaproduktion af fremtidens grønne brændstoffer som e-metanol og brint. Anlægget står klar i august og området kan efter planen håndtere yderligere fire testanlæg og anvendes af kommercielle aktører.
E-handel

Netbutikker skal være på tæerne med nye emballageregler
Fra 2025 skal danske virksomheder selv betale for håndteringen af deres emballage, men allerede fra 2024 skal virksomhederne registrere og indberette deres emballageforbrug. Især e-handlerne skal være opmærksomme på de nye regler.
Strategi & ledelse

Unge er tro mod egne værdier i valg af job
Seks ud af ti unge under 29 år har takket nej til en arbejdsopgave på baggrund af deres personlige eller etiske overbevisning. Det er til trods for, at halvdelen af denne årgang angiver at leve fra lønseddel til lønseddel. Det viser årets ungeundersøgelse fra Deloitte.
IT

Danske havne- og logistikvirksomheder skal skrue op for cybersikkerheden
Cyberkriminalitet er trussel nummer ét mod danske havne- og logistikvirksomheder, lyder det i ny rapport. Risici bliver højere i takt med, at virksomheder digitaliserer med nye 4.0-teknologier som kunstig intelligens, big data med mere. Der er stort behov for fokus på it-sikkerhed og robusthed tidligt i digitaliseringsudviklingen, lyder det fra ekspert, som her præsenterer tre anbefalinger.
Strategi & ledelse

Arbejdsgivere frasorterer ældre jobansøgere
Flere og flere seniorer oplever aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet. Alder er den faktor, der diskrimineres allermest på, når arbejdsgivere skal ansætte nye medarbejdere.