13.03.2020 | Lager & distribution
Dagligvaresektor maner til corona-ro: forsyningskæderne skal nok holde
Coronavirusudbruddet og regeringens udmelding onsdag aften har fået mange danskere til at panikhandle, men det er der ingen grund til, lyder meldingen i en fælles besked fra Salling Group, Coop, Dagrofa og Rema 1000. Hvis folk handler som de plejer, så kan forsyningen sagtens følge med.
Der skal nok være varer i butikkerne, lover fire store danske dagligvarekæder. Foto: Coop/Siine Fiig
At coronavirussen er nået til Danmark, er nok gået de færreste næse forbi, men statsminister Mette Frederiksens (S) udmelding onsdag aften, der betyder lukkede skoler, offentlige institutioner og lignende med mere eller mindre øjeblikkelig virkning, løftede tilsyneladende opmærksomheden for nogle.
I hvert fald opstod der ganske kaotiske situationer i adskillige supermarkeder i ikke mindst de større danske byer, hvor mange borgere begyndte at hamstre forskellige føde- og nonfoodvarer som gær og toiletpapir.
Læs også: Konsulentfirma: Sådan forbereder du din forsyningskæde på COVID-19
Men det er der ingen grund til, lyder det fra Salling Group, Coop, Dagrofa og Rema 1000 i en fælles pressemeddelelse. ’Der er dagligvarer nok i butikkerne, hvis forbrugerne handler som de plejer og ikke øger deres indkøb helt ekstraordinært”, skriver kæderne.
Derfor opfordrer de fire koncerner, der til sammen råder over tusindvis af butikker over hele landet, danskerne til at handle som de plejer i stedet for at øge sine indkøb markant, sådan som man ’har set i visse andre lande’. Samme besked kom der fra de ansvarlige ministre i går.
’I Danmark er der foreløbig kun begrænsede udsving, der kan betyde, at enkelte basisvarer er udsolgte i perioder. Men butikkerne vil løbende få friske forsyninger på alle varegrupper – der kan dog være særlige udfordringer med håndsprit’, skriver de fire kæder.
-AK
Denne artikel er en del af temaet Coronavirus
Branchenyt

Færre vil deltage i voksen- og efteruddannelse
I 2010 deltog cirka 26 procent af de faglærte og 25 procent af de ufaglærte i offentlige videre- og efteruddannelseskurser (VEU). I 2021 var det kun henholdsvis 12 procent og 14 procent. Deltagelsen falder også, når man medtæller efteruddannelse i privat regi.
Innovation

Verdens første el-betonlastbil fylder 1 år
Unicon A/S har i over 1 år haft en Volvo FE Electric betonbil i drift i København og omegn og flere elektriske betonbiler bliver leveret i 2023. Unicon ønsker at bidrage til den grønne omstilling og arbejder målrettet på at hele flåden af betonbiler skal være emissionsfri i 2035. Det var derfor et naturligt valg at lave verdens første serieproducerede elektrisk betonbil i samarbejde med Volvo.
IT

Små virksomheder har mindre fokus på it-sikkerhed
Dokumentation og dermed delbar viden om it-sikkerhedstiltag og -regler er et væsentligt element i virksomhedernes arbejde med digital sikkerhed. Over halvdelen af Danmarks godt 14.000 mikrovirksomheder (5-9 ansatte) havde i 2022 ingen dokumentation om forholdsregler, aktiviteter og procedurer vedrørende it-sikkerhed. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Branchenyt

Ny standard gør op med brug-og-smid-væk-kulturen
Danmark står i spidsen for udviklingen af en ny europæisk standard, der skal give virksomhederne konkrete værktøjer til at tænke genbrug, genanvendelse og reparerbarhed ind i designfasen af nye produkter. Forbrugerrådet glæder sig over den nye standard, som kan være med til at gøre op med brug-og-smid-væk-kulturen.
Strategi & ledelse

Mangel på forsyningskædedata hæmmer klimaarbejdet
Overblikket over virksomheders samlede klimaaftryk halter på grund af upræcise data. Særligt opgørelsen af emissioner fra indkøb af varer, serviceydelser og fra solgte produkter lider under mangel på valide data fra blandt andet forsyningskæden.
Branchenyt

Svenske Nynas digitaliserer forsyningskæden
Det svenske specialolieselskab Nynas indgår samarbejde med it-selskabet Tech Mahindra. Partnerskabet skal transformere Nynas’ eksisterende forretning og udvide deres IT-landskab med agile, skalerbare og intelligente systemer.