11.03.2020  |  Strategi & ledelse

Konsulentfirma: Sådan forbereder du din forsyningskæde på COVID-19

Med det globale fokus på verdens tilstand i forbindelse udbruddet af coronavirussen, har konsulentfirmaet Valcon offentliggjort en rapport, der skal guide virksomheder i hensigtsmæssig håndtering af den nuværende situation.

Som følge af den internationale spredning af Coronavirussen og sygdommen COVID-19, publicerer den danske rådgivningsvirksomhed Valcon rapporten "COVID-19: Immediate Actions for Business Leaders", der indeholder konkrete anbefalinger til tiltag og initiativer som forretningsledere kan implementere internt for at beskytte medarbejderne og virksomhedsaktiviteterne.

Læs også: DSV trodser virus og åbner godsrute mellem USA og Kina

Følg sundhedsmyndighedernes retningslinjer
For så vidt muligt at undgå risiko for smitte, anbefaler Valcon i første omgang, at alle virksomheder bør følge de officielle anbefalinger fra globale og lokale sundhedsmyndigheder. Rådgivningsvirksomhedens anbefaler at følge de nedenstående retningslinjer:

  • Implementering af automater med håndsprit samt grund kontrol af hygiejneforhold
  • Indføre restriktioner på antallet af deltagere ved f.eks. møder
  • Bandlysning af forretningsrejser til højrisiko-områder
  • Kontrol af gæster
  • Højt niveau af kommunikation henvendt medarbejdere i forhold til, hvilke foranstaltninger de burde tage for at beskytte dem selv

Forbered en beredskabsplan  
Udover at følge de officielle retningslinjer fra sundhedsmyndighederne, anbefaler Valcon, at man som virksomhed udarbejder en så specifik og konkret plan som muligt i tilfælde af et internt smitteudbrud.  Herunder bør planen inkludere tilfælde, hvor en større del af de ansatte bliver sat i 14-dages karantæne.

Overvåg hele forsyningskæden
Valcon peger på forsyningskæden som et område, der kan i overvejende grad blive påvirket af den globale situation med COVID-19. Her anbefales der et såkaldt end-to-end war room, hvis formål er at overvåge upstream-, midstream- og downstream-aktiviteterne i forsyningskæden.

Gennemfør finansielle stresstests
For at skærme sig mod potentielle ændringer i virksomhedens finansielle situation som følge af COVID-19, anbefaler Valcon endvidere, at der gennemføres stresstests på resultatopgørelsen, balancen og indtjeningsstrømmen.

Valcon understreger i rapporten, at dette særligt henvender sig til virksomheder, der operer i fly-, hospitals- og eksportbranchen, hvor der kan være en højere risiko for direkte påvirkning.

Læs også: Logistikvirksomheder overser sikkerhedstrusler fra malware

Den potentielle nedgang i økonomien bør desuden føre til et højnet fokus på likviditeten, ifølge Valcon, der tilføjer, at de respektive virksomheder med fordel kan prioritere en optimering af omsætningsaktiverne og kortsigtede aktiviteter.

Indfør et kommandohierarki
I tilfælde af at man som virksomhed ikke har implementeret et kommandohierarki, der kan træde i kraft i tilfælde af kritiske situationer, understreger Valcon, at det bør være en umiddelbar prioritet for ledelsen at sætte i gang.

Harvard Business Review har derudover publiceret en artikel med forslag til initativer, der kan mindske påvirkningen af virksomhedernes forsyningskæder.

- HCL

Denne artikel er en del af temaet Coronavirus

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere