25.01.2017  |  Sourcing

Rapport: Leverandøraudits virker ikke som de skal

Audits af leverandører gør ikke det, de burde, nemlig forbedre forholdene i verdens forsyningskæder. I stedet er de med til at fastholde en usund status quo, fastslår britisk rapport.

Er audits af leverandører effektive til at identificere manglende overholdelse af regler og til at hæve standarder? Hvad betyder audit-regimet for regeringer og NGO’er, hvor ligger magten i dette regime, og i hvis interesse fungerer det ultimativt?

Læs også: Mange veje til den ansvarlige forsyningskæde

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Disse (og flere spørgsmål) knytter sig ifølge to britiske forskere, Genevieve LeBaron og Jane Lister fra Sheffield Political Economy Research Institute, til hele den internationale supply chain-industris etiske bedømmelsesmaskineri. Sager som diverse slaveriforhold, Rana Plaza-katastrofen og de generelle problemer omkring arbejds- og miljøforhold sår, mener de to, således en del tvivl om hele auditsystemets opbygning og effekt.

I en rapport, Ethical Audits and the Supply Chains of Global Corporations, søger de derfor at svare på ovenstående spørgsmål, for på den måde at kaste lys over det, de kalder ”et overset forhold” omkring de nævnte sager, nemlig at de i adskillige tilfælde opstår på fabrikker og andre produktionssteder, der er certificerede og underlagt audits.

Og deres konklusioner er ikke specielt positive. På baggrund af en stribe interviews og nye beviser når rapporten frem til at:

  • Auditregimet ’virker’ for virksomhederne, men fejler for arbejderne og planeten. Misbrug, dårlige arbejdsforhold og miljømæssig degradering er udbredt i globale forsyningskæder.
  • Audits er ineffektive når det kommer til at finde, rapportere eller udbedre problemer med miljø- og arbejdsforhold i forsyningskæderne. I stedet forstærker de eksisterende forretningsmodeller og fastholder dermed status quo på området.
  • Auditregimet, med støtte fra NGO’er, reducerer staternes rolle omkring regulering af virksomheders opførsel og re-orienterer global corporate governance i retning af interesserne hos det private erhvervsliv og væk fra sociale fremskridt.

Derudover påpeger rapporten at magten i auditsystemet, og herunder også evnen til at ændre tingenes tilstand, i høj grad ligger hos virksomhederne. Eksempelvis kan de vælge at benytte en tredjepart til at udføre audits i stedet for at gøre det in-house, hvilket højner legitimiteten i arbejdet.

Læs også: Apple tjekker hele forsyningskæden for konfliktmineraler

Virksomhederne kan i langt større omfang også vælge at offentliggøre information og komplette resultater fra audits i stedet for kun ”selektive og tilpassede oplysninger”, som forfatterne formulerer det. Endelig kan virksomhederne også lade sig guide meget mere konkret og målrettet af audits, således at man arbejder langt mere direkte på at håndtere sine udfordringer.

-AK

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere