Apple tjekker hele forsyningskæden for konfliktmineraler
Ifølge en ny udmelding fra Apple holder elektronikgiganten nu øje med konfliktmineraler i hele sin forsyningskæde. NGO bifalder indsatsen og kalder den et eksempel til efterfølgelse.
Konfliktmineraler har i mange år været et ømt punkt for en række af verdens største elektronikproducenter. Sjældne mineraler såsom tin, tungsten, tantal og guld, udvundet fra miner Afrika syd for Sahara, ofte af børn og under dybt kritisable forhold har ført til grimme overskrifter og plettede renoméer for stribevis af virksomheder.
Læs også: Nyt bæredygtighedskodeks fra H&M
Intel har for nylig meldt sine ambitioner på området ud, og nu følger en af markedets helt store aktører efter. Den amerikanske gigant Apple har således annonceret, at man nu auditerer samtlige sine leverandører for brugen af konfliktmineraler fra miner i Den Demokratiske Republik Congo (DRC), skriver Bloomberg.
Apples arbejde med at få konfliktmineralerne ud af sin forsyningskæde har stået på siden 2010, hvilket ikke er opnået endnu, men med den nye udmelding har iPhone-producenten nået det, den selv kalder en milepæl i bestræbelserne. 100 procent af gigantens 242 leverandører af de fire nævnte mineraler bliver nu monitoreret af en tredjepart, en stigning fra 88 procent ved udgangen af 2014 og 44 i 2013.
Holder fast for at gøre en forskel
Undervejs i processen har Apple afbrudt samarbejdet med 35 smelteværker, der ikke ville deltage i monitoreringssamarbejdet. Langt flere nye over 150 er imidlertid kommet til, og for Apple har det været en bevidst taktik, ikke bare at forlade de konfliktfyldte områder.
Vi kunne meget nemt have valgt at omdirigere vores forsyning og udnævne os selv som konfliktfrie for længe siden, men det ville ikke have hjulpet menneskerne ude i regionerne. Vi har i stedet valgt at engagere så mange smelteværker som muligt, fordi det at nå en kritisk masse er den eneste måde, hvorpå vi kan gøre en forskel, siger Apples COO, Jeff Williams, til Bloomberg.
NGOen Enough Project, der arbejder for fred og retfærdighed i Afrika, er tilfredse med Apples indsats og bifalder teknologimastodontens detaljerede rapport, der redegør for monitoreringstiltagene, som en industry first og et eksempel til efterfølgelse for andre virksomheder.
Læs også: Amnesty: Børnearbejde udbredt i elektronikforsyningskæde
Apples nye leverandørrapport er en model for, hvordan virksomheder burde adressere konfliktmineraler. Apples tough love-indgang til sine leverandører er en hjørnesten i forhold til at løse problemerne forbundet med de dødelige mineraler de tilbød assistance til leverandørerne, men tog så det vanskelige beslutning om at skære dem fra, der ikke ville undergå monitorering. Denne hårde, men retfærdige strategi fra teknologi- og andre virksomheder over for deres leverandører er et vigtigt skridt, der er nødvendigt for at stoppe det globale marked for konfliktmineraler, siger associate director of policy hos Enough Project, Sasha Lezhnev, i en pressemeddelelse.
Se hele Apples indberetning til den såkaldte Securities and Exchange Commission her.