Pandora køber nu kun genanvendt sølv og guld

Ved udelukkende at bruge genanvendt sølv og guld undgår Pandora at udlede 58.000 tons CO2 hvert år. Den største effekt kan dog vise sig at være, at det kan lade sig gøre.

Foto: Pandora

02.02.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Pandora, verdens største smykkevirksomhed, køber nu kun genanvendt sølv og guld til alle sine smykker.

Skiftet reducerer Pandoras CO2-udledninger, da virksomheden undgår at få udledninger fra minedrift, som kræver mere energi og ressourcer end genanvendelse, ind i sit CO2-regnskab.CO2-aftrykket fra genanvendt sølv er en tredjedel sammenlignet med udvundet sølv, mens genanvendelse af guld fører til mindre end en procent af udledningerne fra minedrift af nyt guld. 

Ved at indkøbe genanvendte metaller undgår Pandora at udlede omkring 58.000 tons CO2 om året. En reduktion Pandora kalder ”betydelig” i sin pressemeddelelse, og forklarer, at det svarer til det årlige elforbrug i 11.000 hjem. CSR.dk har haft lommeregneren fremme og kan konstatere, at det også svarer til omkring 20 procent af Pandoras samlede CO2-udledninger, som i 2022 var på 280.000 tons. 

Så det fulde skift til genanvendt sølv og guld hos Pandora er vigtigt. Både for Pandoras klimaaftryk i sig selv - og fordi det har betydning, at verdens største smykkeproducent viser, at det er muligt. 

Sølv og guld er de mest anvendte ædelmetaller i Pandora smykker. I 2020 satte Pandora et mål om at indkøbe 100 procent genanvendt sølv og guld inden 2025, og nu har virksomheden nået denne milepæl tidligere end forventet – ved udgangen af 2023 – takket være et stærkt engagement fra sine leverandører.

Genanvendt sølv og guld fremstilles gennem indsamling af materialer fra en række kilder og omsmeltning af disse ved høje temperaturer.. Foto: Pandora

Omstillingen sker hos leverandørerne

Alle Pandoras leverandører af sølv og guld har været nødt til at omstille deres aktiviteter til kun at købe materialer, der er certificeret genanvendt i henhold til Responsible Jewellery Council Chain of Custody, en af de strengeste standarder i branchen. For mange har dette introduceret nye processer og udstyr for at sikre fuldstændig adskillelse af udvundne og genanvendte metaller på tværs af hele forsyningskæden, herunder sortering, smeltning og fremstilling. Mere end 100 Pandora-medarbejdere har været involveret i overgangsarbejdet.

Det indfriede mål hos Pandora handlede om køb af metallerne. Det næste spørgsmål er, hvornår alle Pandoras smykker vil være produceret udelukkende med genanvendt sølv og guld. For verdens største smykkefirma har nok lidt liggende på hylderne – trods stram lagerstyring. 

Pandora skriver i pressemeddelelsen, at for at give tid til udtømning af det eksisterende lager af metaller forventer de, at alle nye smykker vil blive produceret udelukkende med genanvendt sølv og guld fra anden halvdel af 2024. I 2023 var det tal 97 procent.

Stort uudnyttet potentiale

"Ædle metaller kan genbruges for evigt uden tab af kvalitet. Sølv, der oprindeligt blev udvundet for århundreder siden, er lige så godt som nyt, og forbedret genanvendelse kan reducere smykkeindustriens klimaaftryk betydeligt," siger administrerende direktør Alexander Lacik.

I dag kommer mindre end 20 procent af verdens sølvforsyning fra genbrugskilder, typisk fra kasseret elektronik, gamle smykker, sølvtøj, fremstilling af skrot og andet affald fra industrien. Når genanvendt sølv er indsamlet, gennemgår det en raffineringsproces, hvor urenheder fjernes, og metallet omstøbes for at blive brugt igen.

Den central udfordring i at øge andelen af genanvendt sølv er, ifølge Wall Street Journal, at prisen på sølv i dag er så lav, at der ikke er meget, der motiverer til at få det ud af f.eks. elektronikaffald eller at forbrugere afleverer sølvsmykker, de ikke bruger, til genanvendelse. 

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

18.02.2025SCM.dk

Forsyningsforstyrrelser er indkøbslederens hovedpine nummer 1

10.02.2025SCM.dk

Virksomheder satser på friend-shoring for at sikre forsyningskæden

30.01.2025SCM.dk

Danmark styrker modstandskraften med nyt resilienscenter

23.01.2025SCM.dk

Globale forsyningskædeforstyrrelser stiger med 38 procent

28.11.2024SCM.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

28.11.2024SCM.dk

Sådan kan ustabilitet i Mellemøsten påvirke dansk forsyningssikkerhed

13.11.2024SCM.dk

Byggebranchen kan blive en global cirkulær frontfigur

29.10.2024SCM.dk

Danske indkøbsledere får ny brancheorganisation

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online