Nyt højteknologisk udstyr skal forbedre overfladebelægninger
Teknologisk Institut har investeret i to nye højteknologiske analyseudstyr, der skal hjælpe med at udvikle bedre overfladebelægninger til danske og udenlandske virksomheder. Det nye udstyr giver mulighed for at måle egenskaberne på både overflader og tynde belægninger meget præcist, hvilket er afgørende for udvikling af for eksempel slidstærke belægninger til værktøjer, maskindele og lignende.
Det nye udstyr består af en nanoindenter og et specialiseret røntgendiffraktometer. Nanoindenteren er en meget avanceret hårdhedsmåler, som kan bestemme hårdhed og elasticitet på overflader af materialer og på tynde, funktionelle belægninger med tykkelser på ned til cirka 100 nanometer. Røntgendiffraktometeret kan bruges til at analysere materialers krystalstruktur.
"Med det nye udstyr kan vi nu karakterisere og måle på tynde overfladebelægninger, som ellers er ekstremt vanskelige at analysere”, forklarer sektionsleder Christian Moeslund Zeuthen fra Teknologisk Institut.
Det nye udstyr bruges til avanceret materialekarakterisering og omfatter:
- En nanoindenter til måling af blandt andet hårdhed og elasticitet. Den er egnet til at måle på mange forskellige materialer som for eksempel metaller, plast med videre, hvor man er interesseret i at vide noget om de mekaniske egenskaber af overfladen eller en påført overfladebelægning.
- Et specialiseret røntgendiffraktometer til analyse af de strukturelle egenskaber af materialer og overflader på et atomart niveau
Det nye analyseudstyr skal blandt andet bruges til nyudviklig og optimering af PVD-belægninger, som er en stor aktivitet hos Teknologisk Instituts Tribologicenter. Ud over denne aktivitet tilbydes disse analyser også til kunder, som har behov for denne type målinger.
"Vi kan nu tilbyde langt mere detaljerede analyser af tynde belægninger, som ellers er meget vanskelige at måle på. Det giver virksomhederne mulighed for at optimere deres produkter hurtigere og mere præcist”, forklarer Christian Moeslund Zeuthen, sektionsleder på Teknologisk Institut.
Udstyret er blandt andet særligt relevant til:
- Udvikling af mere slidstærke produktionsværktøjer
- Optimering af overfladebelægninger
- Kvalitetskontrol og analyse af belægninger
- Udvikling af nye overfladebelægninger til en bred vifte af anvendelser
"Vi kan nu meget præcist analysere helt ned til få 100 nanometer tynde belægninger. Det giver os mulighed for at optimere materialer og belægninger til for eksempel forøgelse af værktøjers funktion og holdbarhed eller til at udvikle nye overfladeløsninger til eksempelvis den grønne omstilling”, udtaler seniorspecialist Klaus Pagh Amtoft.
Fakta om det nye udstyr:
- Nanoindenteren måler med kræfter fra 100 mikronewton til 1 newton
- Røntgendiffraktometeret kan analysere belægninger fra få nanometer til 50 mikrometers tykkelse
- Alle analyser udføres in-house hos Teknologisk Institut i Århus
Investeringen skal hjælpe danske og udenlandske virksomheder med at få større indsigt i overfladeegenskaber samt udvikle næste generation af overfladebelægninger og dermed styrke deres konkurrenceevne på det internationale marked.
Kilde: Teknologisk Institut
/ PiB