Nyt forskningscenter skal mindske skibsfartens CO2-udslip

Med 400 mio. kr. i ryggen fra A.P. Møller Fonden skal Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping sætte skub i udviklingen af energiformer og teknologier, der effektivt kan formindske CO2-udslippet fra skibsfarten.

En CO2-neutral shippingsektor i 2050 er en kæmpe ambition, som A.P. Møller Fonden gerne bidrage til via donationen til Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping..

25.06.2020

SCM.dk

Det mål vil A.P. Møller Fonden gerne bidrage til, og derfor donerer den nu 400 mio. kr. til etableringen af forskningscenteret Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping, der – som navnet antyder – skal fremme netop den agenda.

Det uafhængige forskningscenter, der får base i København og status som nonprofitorganisation, vil med et højt specialiseret tværfagligt team arbejde globalt på tværs af hele shippingsektoren – med industrien, universiteter og myndigheder.

Parterne bag centeret er ABS, A.P. Møller – Mærsk (der selv udledte 36 millioner ton CO2 i 2018), Cargill, MAN Energy Solutions, Mitsubishi Heavy Industries, NYK Lines og Siemens Energy.

Samarbejdet skal ’skabe overblik over, hvordan skibsfarten effektivt kan formindske sit CO2-udslip, fremskynde udviklingen af udvalgte energiformer og teknologier samt støtte etableringen af det lovgivningsmæssige, finansielle og kommercielle grundlag for at muliggøre og drive transformationen’, som det hedder.

Unik mulighed for at udfolde potential
A.P. Møller - Mærsks topchef Søren Skou bliver en del af den bestyrelse, der skal udstikke den strategiske retning for centerets arbejde. Han ser frem til at få sat yderligere skub i udviklingen af de rigtige løsninger til at hjælpe en CO2-tung sektor fremad.

”Stifterne og A.P. Møller Fonden deler en langsigtet ambition om at dekarbonisere shippingindustrien. Etableringen af dette center er et kvantespring i retning af at realisere den ambition. Det fælles initiativ vil accelerere modningen af løsninger og styrke beslutningsgrundlaget for industriens aktører og lovgivere, og på den måde løfte investeringer og implementeringen af nye teknologier”, siger han.

Centerets direktør bliver Bo Cerup-Simonsen, der i dag er teknisk rådgiver i Mærsk, og som er Ph.d. fra DTU i Mechanical Engineering, Naval Architecture og desuden har omfattende erfaring med ledelse af store industriprojekter i den maritime sektor.

”Vi er i den første fase af en krævende og nødvendig omstilling af en hel industri. Takket være A.P. Møller Fonden og støtten fra industriførende partnere har vi en unik mulighed for at udfolde potentialet i et sektorbredt samarbejde i retning af en total dekarbonisering”, siger Bo Cerup-Simonsen.

”Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping skaber en solid platform, hvor et helt økosystem kan mødes, fremvise nye løsninger og identificere de næste skridt”, tilføjer han.

Læs også: Shippingvirksomhed adresserer elefanten i rummet og offentliggør CO2-tal

De stiftende partnere bag centeret donerer selv testplatforme og sammenlagt omkring en tredjedel af de ca. 100 ansatte, der skal rekrutteres over de næste to-tre år. Det omfatter udover ledelse og administration eksperter inden for energi, brændstoffer og skibsteknologi, lovgivning og finansiering. Centeret forventer desuden at tiltrække adskillige nye partnere i fremtiden.

-AK

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

21.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

ESG i praksis – bæredygtighed gennem hele produktets livscyklus

21.02.2025SCM.dk

Salg/marketing og supply chain finder melodien

20.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Sustainability reporting from the soil of Iceland

19.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Nye muligheder med nye krav og standarder

18.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

17.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

17.02.2025Slimstock Nordic

Sponseret

Supply Chain Club 2025

14.02.2025SCM.dk

Truslen om globalt toldkaos ryster forsyningskæder

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online