Minister: vi skal støtte robotudvikling i Danmark

Ifølge erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen skal Danmark satse stort på robotter og automatisering for at holde på arbejdspladser i fremtiden. Udviklingslande kan miste dem i millionvis.

Det er specielt lande med bilproduktion, der har mange robotter. Danmark bør også støtte op om udviklingen for at holde arbejdspladser i landet, mener erhvervs- og vækstministeren. Foto: Flickr/Steve Jurvetson.

12.02.2016

SCM.dk

I tirsdags præsenterede erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) sin regerings stort anlagte vækstplan, og i den forbindelse adresserede han også perspektiverne inden for robotteknologi og automation, som er et område, Danmark i hans optik bør satse massivt på, skriver Trendsonline.

Læs også: Robotter vil vinde stort frem i mindre virksomheder

“Danmark har en enestående position i forhold til robotter. Her kan vi kan både fastholde og tiltrække arbejdskraft. Vi skal støtte små og mellemstore virksomheder, der arbejder med robotter og automatisering. Det kan skabe vækst og give arbejdspladser”, sagde han til pressemødet.

Et ofte omtalt aspekt når det kommer til robotternes indtog på diverse arbejdspladser, er udsigten til at de ikke bare supplerer, men også erstatter de menneskelige ansatte. Det er dog ikke et perspektiv, der skræmmer ministeren.

“Vi kan flytte produktion til Danmark. Et eksempel jeg gerne vil fremhæve er en dansk dynefabrikant, som jeg besøgte for nylig. De har ved hjælp af robotter og automatisering fået omkostningsniveauet ned, så det kan betale sig at producere dyner i Danmark i stedet for i Kina”, sagde Troels Lund Poulsen.

Udsatte udviklingslande
Netop Kina er imidlertid et af de lande, der kan se frem til at miste arbejdspladser i millionvis. En ny rapport fra Citi og The Oxford Martin School ved Oxford universitet har analyseret en lang række byer og landes sårbarhed over for automation, herunder hvad teknologiens indtog vil gøre ved traditionelle modeller for økonomisk vækst og hvordan myndigheder kan håndtere disse udfordringer.

Et af rapportens hovedpunkter er en vurdering af, hvor mange arbejdspladser, der potentielt kan blive automatiserede i en række lande med fokus på verdens udviklingsregioner. Blandt de 41 developing countries, der er inkluderet i undersøgelsen ligger Kina i den høje ende af spektret med en andel af arbejdsstyrken på 77 procent, der er i ”høj risiko” for at blive automatiserede. Kun Cambodia, Nepal og Etiopien, der topper med 85 procent, er mere udsatte i denne sammenhæng.

Længere nede af listen finder vi Indien på 69 procent mens Usbekistan lukker leddet med ”kun” 55 procent i højrisikogruppen. Bland de udvalgte vestlige lande, undersøgelsen nævner, ligger USA på 47 procent og Storbritannien på 35, mens gennemsnittet i OECD er 57 procent.

Kina vil rykke – men har også mest at tabe
Forbedringspotentialet i nogle af disse lande er tilsvarende også stort. International Federation of Robotics (IFR) har således opgjort antallet af industrirobotter i forskellige funktioner per 10.000 ansatte i fremstillingssektoren. Her er Sydkorea klar i spidsen med 478, Japan og Tyskland er tætte på 2. og 3. pladsen med 314 hhv. 292 enheder, mens USA er med i top 4 med 164 robotter per 10.000 ansatte.

Ifølge Ingeniørernes interesseforening IDA er tallet for Danmark 155, pænt over det europæiske gennemsnit på 85 og det globale på 66. I Kina er der derimod ikke mere end 36 industrirobotter på plads for hver 10.000 human workers, et tal IFR dog forventer vil stige kraftigt i de kommende år. Beregningerne viser således, at mere end hver tredje industrirobot vil blive installeret i Kina i 2018.

Generelt forudser IFR, at ”… den digitale transformation og automation vil fortsætte med at drive triumftoget af industrielle robotter frem mod 2018. ’Industri 4.0’-projekter betyder at eksempelvis menneske-robot-teams er på kanten af et gennembrud. Simplificeringen af brugen af robotter åbner for nye markeder og nye anvendelsesmuligheder, og det gælder både for SMV’er og store virksomheder i alle sektorer.”

Læs også: Outsourcing skal bremses med billige robotter

I forlængelse heraf peger Citi/Oxford Martin-rapporten på, at automationstendensen ser ud til at få tendensen omkring outsourcing af produktion til at ændre sig. Ifølge rapporten er der således ”… klare tegn på tempoet i fragmenteringen af vareproduktion over landgrænser er faldende.” Det bliver bakket op af 70 procent af de adspurgte i undersøgelsen, der svarer, at de tror at den stigende automation og udviklingen inden for 3D-print vil få flere virksomheder til at flytte deres produktion tættere på deres hjemmemarked. Her bliver USA set som en potentiel vinder, mens Kina har mest at tabe.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

19.12.2024DTU Learn for Life

Sponseret

Bliv skarpere på SCM med diplomkurser på DTU

19.12.2024SCM.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

12.12.2024SCM.dk

It-aktør lancerer CSRD-løsning der forenkler compliance

10.12.2024SCM.dk

Erhvervsleder: Bestyrelserne skal omfavne EU-krav

10.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

10.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jagten på at skabe en bedre fremtid

09.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Mere sikkerhed - mindre aftryk

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup