17.06.2022 | Innovation
Mikrovirksomheder overhaler SMV’er indenom på innovation
Danske mikrovirksomheder investerer mere i forskning, udvikling og innovation end små og mellemstore virksomheder. Samtidig introducerer de flere nye processer og produkter. Kun på produktudviklingen overgås de af de helt store virksomheder.
I 2020 brugte kun fem procent af små og 10 procent af mellemstore virksomheder ressourcer på innovation. Arkivfoto: Andrea De Martin / 123RF
Virksomhedernes innovation er afgørende for Danmarks produktivitet og vækst. Forskning og Udvikling (FoU) eller andre innovationsaktiviteter blandt virksomheder gør det muligt at introducere nye produkter og processor, som kan omsættes til vækst og øget konkurrenceevne, hvilket giver både forretningsmæssig og samfundsmæssig værdi.
Tal fra Danmark Statistik viser, at virksomheder med 10 eller flere fuldtidsansatte innoverer i forholdsvis lav grad, og at niveauet er faldet markant sammenlignet med tidligere. Samtidig introducerer disse virksomheder i lavere grad nye processor og produkter end tidligere.
Til gengæld ligger mikrovirksomheder (under 10 fuldtidsansatte) langt foran de resterende virksomheder i forhold til både innovation og introduktion af nye produkter og processor.
Læs også: Bæredygtig hjemmelevering kræver innovationer
Mikrovirksomheder bruger mange ressourcer på FoU, men i endnu højere grad ressourcer på andre innovationsaktiviteter, som ikke inkluderer FoU. Hvor 28 procent af mikrovirksomheder i 2020 brugte ressourcer på FoU, brugte 58 procent ressourcer på innovationsaktiviteter, som ikke inkluderede FoU. Det er langt den største andel fordelt på virksomhedsstørrelser.
Til sammenligning brugte kun 4 og 11 procent af henholdsvis virksomheder med 10-49 fuldtidsansatte og 20-249 fuldtidsansatte ressourcer på FoU. Omtrent den samme andel brugte ressourcer på andre innovationsaktiviteter.
Færre nye processer og produkter
31 procent af mikrovirksomhederne har i perioden 2018-2020 udviklet en eller flere nye processer eller forbedret deres metoder til produktion af varer eller serviceydelser. Det er den største andel sammenlignet med de andre virksomhedsstørrelser. Imens er tallet 12 og 18 procent for virksomheder med henholdsvis 10-49 og 50-249 fuldtidsansatte.
Samtidig har hver tredje mikrovirksomhed opfundet ét eller flere nye produkter i perioden. Imens ligger andelen for virksomheder med 10-49 fuldtidsansatte og 50-249 fuldtidsansatte på henholdsvis 23 og 30 procent.
Dog er innovation af nye produkter er mest udbredt blandt de helt store virksomheder, hvor andelen af virksomheder, som har introduceret et innovativt produkt, ligger på 41 procent.
- KCP
Branchenyt

DTL: Højere kilometerafgift bør udløse mulighed for større og tungere køretøjer
Det vil være til gavn for alle at inddrage kapacitetsforøgelser af vognmændenes materiel i de igangværende politiske forhandlinger om en kilometerafgift for de tunge lastbiler, som ventes afsluttet inden for kort tid
Branchenyt

Ny EU-lovgivning ryster international transportbranche
I sidste uge stemte Europa-Parlamentet for at udvide EU’s emissionshandelssystem (ETS II), så den fremover også vil omfatte vejtransport og bygninger.
Strategi & ledelse

Alexandra Instituttet vil bringe grønne solstrålehistorier frem i lyset
Danske produktionsvirksomheder, der allerede er godt i gang med digitalisering og bæredygtighed, kan inspirere andre virksomheder. Derfor vil Alexandra Instituttet fremhæve de gode historier til gavn for den brede industri.
Strategi & ledelse

Sådan styrker du forsyningskædens robusthed
Covid-19 har rystet alverdens forsyningskæder og afsløret mange sårbarheder, og det har på kort tid betydet, at virksomheder skifter fokus fra lean til modstandsdygtighed. Små og mellemstore danske virksomheder får nu en hjælpende hånd fra projekt på SDU.
Lager & distribution

BESTSELLER-kunder kan nu klimakompensere deres fragt
Når kunderne shopper på BESTSELLER's webshops, kan de nu gennem udvalgte fragtfirmaer klimakompensere for det aftryk, fragten sætter på kloden. Klimakompensationen bliver gratis for kunderne, da den betales af den enkelte leverandør eller BESTSELLER.
Innovation

Ny software tilbyder højere gennemsigtighed i grænseoverskridende forsyningskæder
Konstant voksende krav til kvalitet og bæredygtighed har ført til, at industrier fokuserer mere intensivt på forsyningskædens gennemsigtighed og sporbarhed. Virksomheden Holocene tilbyder en AI-drevet software (SaaS), der sætter kunder i stand til at optimere grænseoverskridende forsyningskædeprocesser.