Mikrofabrikker skal revolutionere verdens vand- og drikkevareproduktion

Hvis drikkevarer produceres der, hvor de drikkes, bliver det CO2-belastende behov for at transportere glas og flasker rundt på kloden markant mindre. Det er princippet i de 100 nye mikrofabrikker, som skal bygges hos Alfa Laval i Søborg.

Mikrofabrikkerne bygges i to forskellige modeller – én, som er målrettet sikringen af rent drikkevand og én målrettet flere forskellige drikkevarer som både vand, sodavand og øl. Foto: Alfa Laval.

13.01.2022

SCM.dk

En slags 3D-printer, der kan sikre rent drikkevand og bryg som øl, cider og sodavand så forskellige steder som en nationalpark i Afrika og et luksushotel i en millionby – sådan kan en helt ny mikrofabrik fra Alfa Laval og innovationsvirksomheden Wayout International bedst beskrives.

Et nyt partnerskab mellem de to virksomheder betyder, at der i løbet af de kommende år skal produceres 100 mikrofabrikker hos Alfa Laval i Søborg, der er koncernens globale center for Food & Water-teknologi og herunder blandt andet bryggeriudstyr.

Mikrofabrikkerne bygges i to forskellige modeller – én, som er målrettet sikringen af rent drikkevand og én målrettet flere forskellige drikkevarer som både vand, sodavand og øl. Fabrikkerne kan desuden kobles op på en satellit og levere internet og telefoni til lokalområdet samt sikre fjern-vedligeholdelse af fabrikkerne.

Læs også: ”Rejsefabrik” giver nyt niveau af fleksibilitet

”Øde områder i eksempelvis Afrika langt væk fra en udbygget infrastruktur kan have store udfordringer med at få leveret rent drikkevand på flaske og skal ligeledes kunne håndtere de tomme flasker bagefter. En mikrofabrik har alt nødvendigt pumpe- og renseudstyr og kan kobles direkte på den lokale vandforsyning. Mikrofabrikken kan drives af solpaneler og kan således også fungere i områder uden for elnettet”, forklarer John Kyle Dorton, der er Vice President for bryggerisystemer hos Alfa Laval.

Adgangen til rent drikkevand er udfordret på verdensplan, hvor 3 ud af 10 personer ifølge FN mangler adgang til drikkevand, der er håndteret sikkert og forsvarligt. Det problem kan mikrofabrikkerne være med til at løse. En enkelt mikrofabrik kan dagligt producere drikkevand til 300 husstande og har en månedlig kapacitet på op til 70.000 liter. Det betyder samtidig en CO2-besparelse på transport og emballage på op til otte tons om måneden.

Mikrofabrikker opsat i en nationalpark og en hotellobby

Mikrofabrikkerne indeholder blandt andet flowteknisk udstyr og udstyr til væskeoverførsel fra Alfa Laval, mens Wayout International har udviklet selve systemet, som indeholder alt, hvad der er brug for i produktionen af både rent drikkevand og øvrige drikkevarer som øl, cider og sodavand.

”Princippet om at producere der, hvor vi forbruger har et kæmpe potentiale for en mere økonomisk profitabel og ikke mindst bæredygtig produktion og distribution af eksempelvis drikkevarer. Vi eliminerer unødvendig logistik, og hvis vi producerer øl og sodavand lige der, hvor de drikkes – i en hotellobby eller lufthavn fx – kan vi spare op til en kvart million plastikflasker hver måned”, fortæller John Kyle Dorton.

Enhver lokal vandkilde kan bruges i mikrofabrikkerne, da vandet bliver komplet neutraliseret gennem blandt andet UV-filtrering og afsaltning. Det rene vand tilsættes mineraler igen efterfølgende og forsegles i sterile letvægtstanke af rustfrit stål.

Læs også: Dansk tech sikrer vandkvalitet og forebygger fiskedød i Norge

Den første prototype af mikrofabrikken til øl, sodavand og drikkevand blev installeret og afprøvet på et resort i Serengeti-nationalparken i Tanzania og er stadig i brug samme sted. Der er desuden en mikrofabrik i brug på et luksushotel i den kenyanske hovedstad Nairobi, og Alfa Laval er i dialog med flere forskellige bryggerikoncerner for at teste markedet yderligere. Den første mikrofabrik dedikeret til rent drikkevand kommer i brug i løbet af 2022.

- KCP

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

30.10.2024SCM.dk

Et nyt samarbejde løser et logistisk mareridt for transportvirksomhed

30.10.2024SCM.dk

Produktionsvirksomheder kan se frem til bedre vilkår med mindre bureaukrati

16.10.2024SCM.dk

Nyt EU-projektet skal fremme remanufacturing

14.10.2024Kardex Danmark

Sponseret

Danfoss øger effektiviteten med Kardex automatisering og robotteknologi

14.10.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi købte den første robot, før vi havde et job til den”

10.10.2024SCM.dk

Investeringsprogram reducerer leveringstider for europæisk-byggede maskiner

09.10.2024SCANLOX ApS

Sponseret

SCANLOX vinder "Årets Projekt"

08.10.2024SCM.dk

FoodTech’s styrke er de personlige møder

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

31.10.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Aarhus Vest Rytoften 3, 8210, Aarhus V

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online