13.12.2021  |  SCM 4.0

Dansk tech sikrer vandkvalitet og forebygger fiskedød i Norge

På Mowis fiskefarm Steinsvik har man testet danskudviklet overvågningssoftware, som sikrer vandkvaliteten og optimale forhold for fiskene. Nu har Mowi indgået i en aftale med leverandøren Blue Unit for hele sin produktion.

Ifølge FN er fiskeopdræt en af verdens hurtigst voksende industrier, og halvdelen af de fisk, vi spiser i verden, er opdrættede. I takt med at omsætningen stiger, har industrien for alvor fået øjnene op for bedre dyrevelfærd og ny teknologi, der kan sikre optimale forhold for fiskene og skabe størst muligt udbytte.

Med en produktion på over 400.000 tons laks om året står norske Mowi for en femtedel af alle solgte opdrættede atlantiske laks på verdensplan, hvilket gør dem til en af de absolut største spillere på markedet.

Læs også: Fiskeindustrien top-automatiseres med nyt dansk-norsk partnerskab

For at sikre produktionen og markedspositionen i fremtiden har Mowi startet et samarbejde med danske Blue Unit, der producerer data- og visualiseringsteknologi for bedre at kunne kontrollere vandkvaliteten i tankene og dermed skabe et stabilt og bæredygtigt produktionsmiljø for fiskene.

”Den data, vi får fra Blue Unit, er meget lærerig for os. Vi har en helt ny viden om, hvordan tingene virker, og det giver os mulighed for hele tiden at reagere og justere, så vi sikrer de mest optimale forhold”, siger Erik Salveson, der er driftsleder ved den landbaserede fiskefarm Steinsvik i Norge, der har ageret testlokation for Blue Unit Solution hos Mowi.

Fiskekatastrofer kan undgås

Blue Unit Solution er et centraliseret monitoreringssystem til RAS-anlæg. De specialdesignede censorer indsamler 13 vandkvalitetsparametre fra op til 12 lokationer i et anlæg ad gangen. Censorerne måler blandt andet CO2-niveau, pH-værdi og H2S-indhold. Alle værdierne har relevans, men især H2S-niveauet, svovlbrinte, er væsentligt for Mowi.

H2S kan være farligt, da forhøjede svovlbrintekoncentrationer hurtigt kan føre til syge og døde fisk. Det er derfor kritisk at kunne reagere, så snart koncentrationerne stiger.

Recirculating Aquaculture Systems

Et RAS-anlæg dækker over fiskeopdræt i lukkede, recirkulerede anlæg på land – i modsætning til det konventionelle opdræt i åbne netbure til havs.

Opdræt i RAS-anlæg betyder, at fisk kan produceres under kontrolleret forhold, som også giver kontrol over forureningsniveauet.

Opdræt af fisk er nemlig forbundet med uundgåelige forurening og regelmæssige udslip af uønskede tamfisk fra de åbne netbure.
 

Kilde: Steen Ulnits

Monitoreringssystemet måler værdierne døgnet rundt, og sker der udsving i vandkvaliteten, kan man via Blue Units cloudbaserede analysesystem lynhurtigt få at vide hvor og hvorfor.

Læs også: Ny software giver værdifuldt overblik over robotdata

”Det Blue Unit Solution specifikt kan gøre for os er at bidrage med viden og data, så vi kan gøre mere for at undgå katastrofer. Ved at vi hele tiden kan følge dataene, kan vi skride ind med det samme, hvis der kommer uhensigtsmæssige udsving ved for eksempel H2S. Og netop ved at undgå katastrofer vil det kunne spare os for rigtig mange spildte kroner og fiskedød”, siger Erik Salveson.

Blue Unit Solution systemet registrerer alle indsamlede data i et register, som kunderne har adgang til. Derfor kan de også anonymt sammenligne benchmark-værdier med lignende farme i verden og blive klogere på de enkelte data.

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere