”Rejsefabrik” giver nyt niveau af fleksibilitet
To ingeniører hos Unilever har udviklet en fabrik, der kan passe ind i en 40 fods container. ”Nano”- eller ”rejsefabrikken” kan producere hele produktet - fra råvarer til indpakket fødevare. Samtidig kan fabrikken flyttes rundt i verden, hvor der er mest brug for den.
Unilever har formået at sætte en produktionslinje op, som ikke fylder nær så meget, som de større produktionsfaciliteter fødevaregiganten er vant til. Faktisk fylder den nye miniproduktion så lidt, at den kan passe ind i en 40 fods container.
Det gør Unilever i stand til at skabe en yderst fleksibel produktion, da nanofabrikken hurtigt kan omstilles til at producere et nyt produkt, såvel som den kan flyttes rundt i verden på en lastbil eller et containerskib.
”At have en nanofabrik i en skibscontainer tillader os at få vores produktion derhen, hvor der er mest brug for den”, siger Mark Engel, som er Unilever's chief supply chain officer, til CNN og fortsætter: ”Produkter kan blive rullet ud hurtigere, mens skalaen også kan øges eller mindskes på baggrund af efterspørgslen”.
Skal ikke konkurrere med de store fabrikker
Rejsefabrikkens første opgave har været at producere flydende bouillon til Unilever. ”Vi er i gang med at kvalitetsteste prototypen. Hvis den består, håber vi at kunne sætte produktionen i gang på et af vores markeder”, forklarer Shaohong Ma, som er en ud af to ledere på projektet.
På grund af den lille fabriks størrelse er der heller ingen hos Unilever, der forventer at produktionen når samme niveau som på en stor fabrik. Indtil videre formår den at producere omkring 300 tons bouillon på en otte timers vagt.
Læs også: Volvo får sin første CO2-neutrale bilfabrik
I stedet er nanofabrikken helt ideel til producere mindre volumener, som af sæsonbetingede varianter, testprodukter eller andre limited-edition varer. Det er nemlig ikke uden omkostninger, når en masseproduktionslinje skal omlægges på en større fabrik – i modsætning til på nanofabrikken.
Netværk af rejsefabrikker
Derfor satser Unilever på at integrere flere end blot én rejsefabrik ind i deres produktionsnetværk.
”Hvis vi bygger et netværk af disse, får vi en fleksibilitet ind i vores forsyningskæde, som vi endnu ikke har alle steder endnu”, siger den ledende ingeniør på projektet Olivera Trifunovic i en pressemeddelelse.
Læs også: Robotter frigør 35 arbejdstimer om ugen på Novo-fabrik
”Vi kan se en fremtid, hvor vi i sandhed har en dynamisk model med tusindvis af lokale produktionslinjer på globalt plan i stedet for én stor en i en enorm bygning. Vi vil have fuldstændigt flytbare aktiver, som du kan samle op og sætte af hvor som helst”, afslutter hun.
Tilbage i Holland, hvor nanofabrikken befinder sig, indtil den består sin prøvetid, lægger Shaohong Ma allerede planer om, hvordan Unilevers første nanofabrik videre kan bruges både i virksomhedens mayonnaise- og isproduktionen.
- KCP