Mellemtid på omnibussen: Hårdt politisk pres og omfattende stakeholdermodstand

Bliver det fornuftige forbedringer eller politisk drevet blodbad? Forenklingen af EU’s krav til bæredygtighedsrapportering kan gå begge veje.

Foto: 123RF.com

13.02.2025

Eva Harpøth Skjoldborg, SCM.dk

Det eneste, man kan sige med sikkerhed, er at kravene til rapportering på bæredygtighed helt sikkert bliver ændret. 

Det er en del af den nye EU-Kommissions arbejdsprogram at reducere rapporteringskravene fra EU med 25 procent, og det første initiativ er allerede annonceret. Det bliver et omnibus-direktiv, som skal samle ændringer til CSRD, CSDDD og taksonomien (om hhv. rapportering, due diligence i værdikæder og kriterier for investeringer). Læs mere her: https://www.csr.dk/laes-og-forsta-omni-hvad-for-en-bus

Hårdt politisk pres

Det er en hård kamp at fastholde, at det handler om at skære i krav til rapportering og ikke til bæredygtighedsindsatsen i sig selv. Det kunne Lara Wolters fra Europa-Parlamentet fortælle om på en konference i Bruxelles d. 30. januar. Ifølge hende har nogle EU-politikere grebet hårdt om chancen for at få fjernet lovgivning, de altid har været imod. Så det ikke blot bliver forenkling af rapporteringskrav, men ganske omfattende ændringer i indholdet om direktiverne nævnt ovenfor.  

Medlemmer af regeringen i både Frankrig og Tyskland har skrevet til Ursula von der Leyen og opfordret til at holde igen med lovgivning om rapportering. Tyskland allerede i december 2024, hvor de foreslår at ikrafttrædelsen af reglerne forsinkes to år med en væsentlig reduktion af indholdet. Frankrigs brev en måneds tid senere, med ønske om at en udsættelse af due diligence-direktivet (CSDDD) på ubestemt tid og to års udsættelse af CSRD. 

”Vi er nødt til det, det står i Draghi-rapporten om forbedring af konkurrenceevnen”, lyder forklaringen på, at der skal røres ved en lovgivning, som først er ved at blive eller på vej til at blive implementeret. Men flere af konferencens talere pegede på, at forenkling af rapportering fylder 1/3 af en side i rapporten, mens resten handler om energipriser, bedre vilkår for innovation, øget standardisering og massive investeringer. 

Virksomhederne orker ikke slingrekurs

Omvendt skriger mange virksomheder på forudsigelighed og stabilitet i kravene, mens de føler sig lidt taget som gidsler i en dybt politiseret proces om noget så teknisk som rapporteringskrav. Virksomhederne i den gruppe er meget opsatte på at undgå, at lovgivningernes indhold bliver sat til forhandling igen eller forsinkes væsentligt, fordi det underminerer arbejde og investeringer, der allerede har foretaget. 

Ser man på undersøgelser fra før omnibus-direktivet blev præsenteret, så fremgår det da også, at mange EU-virksomheder allerede er i gang med at forberede sig på CSRD, mens næsten halvdelen af de europæiske virksomheder allerede rapporterer i overensstemmelse med taksonomien. Andre surveys fra 2024 viser, at de virksomheder, som har arbejdet mest med CSRD, ser de største fordele i det. 

Protester fra mange sider

Presset for at foretage omfattende ændringer til lovgivningerne er da heller ikke uden modstand. Der er således sendt åbne breve til Ursula von der Leyen fra flere sider: 

  • I december udsendte WWF med opbakning fra 90 andre organisationer fra andre dele af samfundet ”A call for smart implementation of EU sustainability rules | WWF”, hvor de udtrykker ”… dyb bekymring over den vildledende fremstilling af EU’s bæredygtighedsrapporting som en trussel mod konkurrenceevnen” 
  • I januar bad otte store virksomheder og tre partnerorganisationer kommisionsformanden om ”ikke at trække i land på CSRD og CSDDD
  • I begyndelsen af februar sendte 150 civilsamfundsorganisationer deres åbne brev, hvor de advarer EU-kommissionen mod at åbne allerede vedtaget lovgivning, fordi det skaber usikkerhed om regulering og bringer allerede foretagne investeringer og nødvendige fremtidige investeringer i fare.
  • Samtidig sendte 240 forskere, hovedsageligt økonomer, et åbent brev til kommissionen, som advarede mod omnibus-direktivet. De er bekymrede for to ting: for det første at ”forenkling”, som er omnibussens erklærede formål, bliver brugt som et påskud for at skrue ned for ambitionsniveauet i lovgivningen, og at omnibussen også er blevet præsenteret som det første trin i en bredere bølge af deregulering, på linje med ønskerne fra mange interessegrupper og flere medlemsstater. Forskerne pegede på, at lovgivningen, der bliver kigget på, er central for at skabe konkurrencedygtige virksomheder på den lidt længere bane. 

Beskyldninger om lukket proces

Civilsamfundets åbne brev udtrykker desuden bekymring over den måde, EU-kommissionen har valgt at foretage høringer om forslag til omnibus-direktivet. 

Det foregår gennem en række rundbordssamtaler, hvor emnet er forenkling af de tre direktiver: CSRD, CSDDD og taksonomien. Problemet er ifølge organisationerne, dels at høringerne sker for lukkede døre, og dels at de erhvervsorganisationer og virksomheder, som er blevet inviteret til at deltage i samtalerne har en overvægt af dem, som hele tiden har været imod direktiverne og nu er stærke fortaler for at trække krav tilbage og forsinke implementeringen. 

Nogle NGO'er er, ifølge www.edie.net, blevet inviteret til samtalerne. Det europæiske standardiseringsorgan, EFRAG, som udvikler standarderne for rapportering og Kommissionens rådgivende organ for bæredygtig finansiering var dog ikke på gæstelisten.

Omnibusdirektivets indhold præsenteres efter planen d. 26. februar 2025. 

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

20.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Sustainability reporting from the soil of Iceland

19.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Nye muligheder med nye krav og standarder

18.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

17.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

17.02.2025Slimstock Nordic

Sponseret

Supply Chain Club 2025

14.02.2025SCM.dk

Truslen om globalt toldkaos ryster forsyningskæder

13.02.2025SCM.dk

Mellemtid på omnibussen: Hårdt politisk pres og omfattende stakeholdermodstand

05.02.2025SCM.dk

Erhvervsledere: Sværere at nå klimamål, behov for mindre bureaukrati

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Forandringsledelse

Vil du lære at lede alle involverede sikkert og reflekteret gennem forandringer? Tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at skabe vellykkede forandringer i din organisation.

Dato

06.02.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - dag

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

17.02.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams