Maersk starter test med vindrotorer på tankskib

Tankeren Maersk Pelican er blevet udstyret med to 30 meter høje rotorsejl, som man håber på vil reducere brændstofomkostningerne og CO2-udslippet med 7-10 procent.

Rotorsejlene på Maersk Pelican i Rotterdam. Foto: Maersk Tankers.

31.08.2018

SCM.dk

Det er nu ved at blive til virkelighed. I hvert fald annoncerede Maersk i går, at man har installeret to rotorsejl på tankskibet Maersk Pelican, der er et produktfartøj til langdistanceruter.

Rotorsejlene er 30 meter høje cylindriske, mekaniske sejl, der spinner om deres egen akse for at skabe en trykforskel – den såkaldte Magnuseffekt – der kan drive fartøjet fremad. Med den ekstra fremdrift fra rotorsejlene til at supplere den normale dieselmotor, forventer man at kunne reducere brændstofforbruget og CO2-udslippet med 7-10 procent.

Rotorsejlene, der er fem meter i diameter, blev installeret på tankeren i havnen i Rotterdam, hvorfra man snart vil stævne ud på den første testsejlads.

"Dette projekt er banebrydende tankskibsindustrien. Industrien har gennemgået årtiers teknologisk udvikling, men brugen af vindfremdriftsteknologi ombord på et produkttankskib kan løfte os op på et nyt niveau. Denne nye teknologi har potentialet til at gøre industrien mere konkurrencedygtig på omkostninger ved at flytte gods rundt i verden for kunderne og at reducere de miljømæssige konsekvenser”, siger Chief Technical Officer i Maersk Tankers, Tommy Thomassen.

Rotorsejlene er fem meter i diameter og 30 meter høje. Foto: Maersk Tankers.

Appetit på mere
Rotorsejlene har været gennem grundige tests på land, herunder af forskellige mekaniske og præstationsmæssige kriterier. Til søs skal en lang række målinger og evalueringer af sejlenes effektivitet danne grundlaget for en vurdering af den langsigtede tekniske og finansielle levedygtighed i teknologien.

”Vi har store ambitioner for vores teknologi og dens rolle i forhold til at decarbonisere industrien. Installationen af vores hidtil største sæt rotorsejl i partnerskab med disse førende organisationer viser, at der er en appetit på nye løsninger”, siger CEO for Norsepower, Tuomas Riski.

Læs også: Skibsfragt skal udlede mindre CO2

Rotorsejlene på Maersk Pelican er det tredje system, der er installeret på fartøjer i daglig, kommerciel drift. Når vinden er gunstig kan skibets hovedmotorer drosles ned, hvilket spare brændstof og udledninger uden det går ud over tempo eller sejltid. Sejlene er lavet af et letvægtskompositmateriale, der sikrer god balance og minimalt vedligehold.

-AK

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Nordiske virksomheder har 23 milliarder euro bundet i overflødige lagre

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

20.11.2024Logicenters

Sponseret

Logicenters expands in Denmark with a new logistics center

Unused potential for Nordic companies – 23 billion euros tied up in unnecessary inventory

20.11.2024Optilon Danmark

Sponseret

18.11.2024DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

15.11.2024WITRON Group

Sponseret

Successful change management in logistics automation

15.11.2024SCM.dk

53,8 millioner iskolde lager-m3 understøtter globale fødevarekæder

14.11.2024Apport Systems A/S

Sponseret

Coolshop optimerer logistikken med Geek+

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online