Logistikrobot kan overtage truckførerens arbejde
Med den nye robot GoPal kan truckførerens dage være talte. Virksomheden Robotize står nemlig klar med den første testkørsel af robotten, der selv kan navigere rundt på fabrikken.
Flere robotter overtager arbejdspladser rundt om i de danske produktionsvirksomheder, men når det gælder intern logistik, er det stadig chauffører, der sidder i den truck, der flytter paller rundt.
Læs også: DHL tester postrobot i Tyskland
Men det skal pallerobotten GoPal nu ændre på, hvis det står til virksomheden Robotize. For cirka to år siden fik de tre stiftere af GoPal nemlig øje på et hul i robotmarkedet.
Og da kundebehovs- og konkurrentanalyser kunne bekræfte deres mistanke, så vejen ud til at være banet, fortæller Torben M. Hansen, der er medstifter og bestyrelsesmedlem i Robotize, til Ingeniøren.
Derfor vurderede de tre stiftere, efter et par måneders sparring med blandt andet DTU og Teknologisk Institut, at teknologier og softwareløsninger til selvkørende biler var på et niveau, så de turde bygge videre på dem til en egenudviklet, kollaborativ logistikrobot med kunstig intelligens.
Klar med første testkørsel
I dag har virksomheden 20 medarbejdere, hovedsageligt ingeniører, og de er nu klar med den første testkørsel af GoPal, som på egen hånd henter og bringer europaller.
GoPal opsamler data om sit arbejdsområde ved hjælp af lidarteknologi og omdanner de store mængder data til et 2D-kort, som den autonomt navigerer efter.
På den måde kan den vælge en alternativ rute, hvis noget står i vejen, forklarer Torben M. Hansen til Ingeniøren.dk:
Man behøver ikke at have erfaring med robotter eller andre særlige kompetencer for at anskaffe sig en GoPal. I praksis kan vores mest simple løsning, hvor man anskaffer en enkelt pallerobot, sættes op på ganske få timer.
Sikkerhed det største problem
Den selvkørende palleflytter består af eksternt producerede hovedkomponenter og tilgængelige teknologier. Selv står Robotize for programmering af styresystem samt software til GoPal og til GoControl, der sikrer, at flere pallerobotter kan køre rundt imellem mennesker og andre GoPaler.
Læs også: Analyse: Bliver dit job optaget af robotter?
Derfor var sikkerhed også et af de største problemer i forbindelse med udviklingsarbejdet:
Det var helt klart det mest komplekse og sammensatte problem, vi stødte på. Vi hverken kan eller vil tillade et eneste uheld med en kollaborativ robot, der er lastet med op til 400 kilo. Den skal være sikker at omgås. På et tidspunkt havde vi 400 spørgsmål til sikkerheden, siger Torben M. Hansen til ing.dk.
I den forbindelse fortæller Torben M. Hansen endvidere, at man hos Robotize har haft kontakt med flere sikkerhedseksperter og efterfølgende testet robotten for ikke blot at minimere, men helt udelukke fremtidige uheld.
- EL