Leasing kan være vejen til mere it-bæredygtighed
Helt nye anbefalinger fra IT-branchen skal guide danske virksomheder til en mere miljørigtig it-politik. Særligt den såkaldte DaaS-model kan sætte skub i en bæredygtig håndtering af eksempelvis gamle smartphones og labtops.
IT-branchen, der er Danmarks største brancheorganisation for it- og televirksomheder, har netop offentliggjort ni nye anbefalinger til, hvordan alle virksomheder kan omstille sig til at blive mere bæredygtige på det teknologiske område. Forlængelse af levetiden på it-udstyr som eksempelvis smartphones, labtops og printere er et af de helt centrale områder i anbefalingskataloget. Især et skift af indkøbs- og forbrugsmodel til den såkaldte Device-as-a-Service-model, hvor it-udstyret leases (DaaS), kan speede særligt op for den grønne it-omstilling.
Sådan lyder udmeldingen fra Technology Lifecycle management-specialisterne fra 3stepIT, der er del af IT-branchens bæredygtighedsudvalg, og som i samarbejde med andre repræsentanter er kommet med input til anbefalingerne.
”DaaS er en yderst fornuftig forbrugsmodel, der på overkommelig vis muliggør cirkularitet. Løsningen sikrer, at virksomheden følger en bæredygtig tankegang, når det kommer til anskaffelse, administration og ikke mindst udskiftning af udstyret”, siger Lasse Garby, dansk landechef for 3stepIT. Han uddyber her om kerneelementerne i modellen:
”Med DaaS-modellen vil virksomhedens genanvendelse, bortskaffelse og datasletning blive håndteret af en partner, der sikrer en automatiseret og systematiseret levetidsforlængelse på udstyret. Modellen giver mulighed for at leje it-udstyr, hvilket betyder, at virksomheder efter behov kan skalere op og ned for antallet af enheder uden at skulle investere i nyt udstyr. Desuden fremmer den mærkbart effektiv genanvendelse og reduktion af e-affald”.
Om DaaS-modellen skriver IT-branchen: Denne form for aftale simplificerer virksomhedens interne arbejdsgange, sikrer kontinuerlig adgang til energieffektivt it-udstyr samt en miljøvenlig bortskaffelse og afvikling af udtjent it-udstyr.
I tæt relation til forlængelse af levetiden på it-produkter, rummer IT-branchens anbefalinger også en klar opfordring til samtlige danske virksomheder:
Levetidsforlængelse af eksisterende it-udstyr kan bidrage til at mindske virksomhedens forbrug og gøre op med en “brug og smid væk”-kultur – til fordel for både økonomien og virksomhedens klimaregnskab. I stedet for at indkøbe nyt it-udstyr, når det eksisterende begynder at fejlmelde, eller når en komponent går i stykker, bør du afsøge muligheden for at reparere det eksisterende udstyr med nye opdateringer eller komponenter.
Lasse Garby uddyber: Som virksomhed bør man generelt reparere det eksisterende udstyr, hvis det er muligt. På den måde kan man tilsikre, at udstyret er i bedst mulig stand, når det skal udskiftes og videresælges til nye brugere.
Gartner, der er et af verdens førende forsknings- og rådgivningsfirmaer inden for teknologi og forretningsrådgivning, lavede i april i år en rapport, der viser globale top 10 teknologitrends.
Læs også: Danmark er nede på en 7. plads om indsigt i cybersikkerhed
Rapporten fastslår blandt andet, at bæredygtig it nu er den tredje vigtigste prioritet for CIO'er, og den understreger, at virksomheder i deres it-strategi bør lave konkrete mål om langsigtet levedygtighed.
”Det er positivt at konstatere, at Gartners forskning støtter fuldt op om IT-branchens og vores anbefalinger. Vi bakker især op om deres pointe med, at it-cheferne på strategisk plan bør fokusere på, hvordan bæredygtige teknologier bidrager til en mere robust og tilpasningsdygtig infrastruktur, der kan modstå fremtidige miljømæssige og økonomiske udfordringer”, slutter Lasse Garby.
/ PiB