Klimaaftryk på fakturaen er et voksende krav indenfor IT

It-leverandørernes kunder bliver i stigende grad mødt med krav om, at de skal kunne dokumentere og rapportere på klimaaftrykket. Krav der også smitter af på forventningerne til it-leverandørerne.

For at undgå, at hver it-leverandør og virksomhed opfinder sine egne grønne standarder, blev ledere indenfor erhvervslivet og it-branchen enige om, at man i fællesskab skulle arbejde videre med at definere en række grønne datapunkter. Foto: Ankit Sharma / 123RF.

18.03.2022

SCM.dk

A.P. Møller Mærsk, Ørsted, COOP, Carlsberg, GN Group, Rambøll og Novozymes var taget forbi Børsen for at tage en snak med flere af medlemmer af IT-branchen om, hvordan erhvervslivet og it-branchen kan arbejde tættere sammen omkring den nødvendige grønne omstilling af samfundet.

”Det er vigtigt, at vi kan samle de forskellige parter, så vi sammen kan sætte en retning. Og så var det super inspirerende at høre de forskellige vinkler og input til, hvordan vi kan løfte klimaagendaen på tværs af industrier og brancher”, siger Kathrine Forsberg, der er adm. direktør i Atea og formand for regeringens klimapartnerskab for service, it og rådgivning, lige efter mødet.

Det grønne aftryk bliver et krav

It-leverandørernes kunder bliver i stigende grad mødt med krav om, at de skal kunne dokumentere og rapportere på klimaaftrykket. Krav der også smitter af på forventningerne til it-leverandørerne.

Læs også: 1,6 millioner kroner skal få flere kvinder ind i IT-branchen

For de it-leverandører, der ikke kan dokumentere deres klimaaftryk, vil ganske enkelt blive fravalgt af virksomhederne i fremtiden.

Flere af de større danske virksomheder forventer faktisk, at de inden for 6-12 måneder vil blive afkrævet, at de skal kunne dokumentere klimaaftrykket i forhold til deres it-indkøb og -anvendelse. Nærmest så det måske ligefrem bliver et fremtidigt krav, at det kommer til at stå på it-fakturaen, hvad energiforbruget og CO2-udledningen er.

Brug for fælles målepunkter

For at undgå, at hver it-leverandør og virksomhed opfinder sine egne grønne standarder, blev man på mødet enige om, at man i fællesskab skulle arbejde videre med at definere en række grønne datapunkter – opdelt indenfor forskellige it-områder som for eksempel hardware, cloud og consulting, som it-leverandørerne fremadrettet skal kunne måle og dokumentere på.

Derudover blev man enige om, at det også var centralt at få den offentlige sektor med, hvis man for alvor skal flytte markedet mod en mere klimafokuseret efterspørgsel.

Læs også: Ny rapport: Virksomheder er uvidende om klimaftrykket fra deres IT

”Der var en god og åben drøftelse af udfordringerne og forventningerne til hinanden. Nu skal vi hver især hjem og se, hvad vi kan gøre for at skubbe på for en fælles løsning, der kan sikre mere grønne it-løsninger i fremtiden”, siger Kathrine Forsberg.

Kredsen mødes igen i efteråret for at følge op på nogle af de actions og udfordringer, der blev identificeret på mødet, så man sammen kan få lagt et roadmap til grønnere it-indkøb og leverancer.

Allerede på årsmødet den 24. marts kan man høre Henrik Bruun-Pedersen, Head of IT/Tech procurement hos A.P. Møller – Mærsk og Søren Bo Christiansen, Head of Services Procurement hos Ørsted, fortælle om, hvilke grønne krav de fremadrettet kommer til at stille til deres it-leverandører.

- KCP

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024Columbus

Sponseret

IAMs vigtige rolle i Nuudays digitale transformation

19.11.2024SCM.dk

EU vil styrke cybersikkerheden med nye sikkerhedskrav

19.11.2024SCM.dk

Fremtiden vil byde på store investeringer i cybersikkerhed med AI som livredder

19.11.2024Columbus

Sponseret

ATP om indkøb af IAM-løsninger: ”Skab dialog med leverandører og undgå impulskøb”

19.11.2024SCM.dk

Indspark: I praksis er AI langt fra de sci-fi-scenarier, der dominerer mediebilledet

18.11.2024SCM.dk

Bekymringen for cybertruslen er steget støt de senere år

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online