24.05.2022  |  Strategi & ledelse

Industrien vil tiltrække flere kvinder til branchen

Der er massiv mangel på lærlinge og faglærte i den danske industri. En central del af løsningen er at tiltrække flere kvinder. Metalindustriens Uddannelser vil sammen med Boss Ladies få flere kvinder til at vælge industrien til.

Hvis du sjældent har set en kvindelig klejnsmed eller industritekniker, så er det ikke så underligt. I industrien udgør kvinder nemlig blot fem procent af de beskæftigede, viser tal fra Danmarks Statistik og Dansk Industris beregninger. Talene har ikke ændret sig de sidste ti år. Derfor går Dansk Industri, Dansk Metal og Industriens Uddannelser nu sammen med Boss Ladies ind i kampen om at tiltrække flere kvinder til industriens fag.

”Det er på tide, at vi får set på og arbejdet med den fortælling, der knytter sig til vores uddannelser. Med en uddannelse og et job i metalindustrien skal du både kunne arbejde praktisk, kunne tænke i løsninger og kunne samarbejde på tværs af faggrupper. Færdigheder som jeg ikke kan se, hvorfor mænd skulle have patent på”, udtaler Kasper Palm, der er formand for Metalindustriens Uddannelsesudvalg og forbundssekretær i Dansk Metal.

Læs også: 1,6 millioner kroner skal få flere kvinder ind i IT-branchen

Nødvendigheden af at få flere kvinder til at vælge en uddannelse inden for metalindustrien bakkes op af Signe Tychsen Philip, som er næstformand for Metalindustriens Uddannelsesudvalg og underdirektør i Dansk Industri:

”Virksomhederne skriger på faglært arbejdskraft, der er masser af lærepladser, der er gode jobs i vente og mulighed for at gøre en afgørende forskel i den grønne omstilling. Når virksomheder blandt andet mangler lastvognsmekanikere, køleteknikere, automatikteknikere eller elektronikfagteknikere er der også grund til at rekruttere kvinder”.

Fællesskabet skal fastholde kvinder i branchen

Skuer vi ud i fremtiden, ser vi, at forandringen ikke kommer af sig selv, og at udfordringen ikke står til at løse medmindre, vi sætter aktivt ind. For kigger vi ind i uddannelsestallene, så viser de, at syv procent kvinder blev optaget på metalindustriens uddannelser i 2021, og de tal er stagneret de seneste år. Det er en tendens, Boss Ladies kender fra andre mandsdominerede håndværksfag.

Boss Ladies er et forandringsprojekt, der har skabt strukturelle forandringer i bygge-, anlæg- og installationsbranchen samt de maritime fag.

I Boss Ladies inviteres kvindelige faglærte og elever ind i et fællesskab af og med kvindelige kolleger fra mange forskellige brancher. Formålet at styrke sammenholdet blandt kvindelige ansatte og elever samt talentudvikling af den enkelte – og ikke mindst at skabe blivende forandringer i branchen.

Læs også: ITD: Rekordstor mangel på lastbilchauffører kræver politisk handling

Med det nye samarbejde med industrien, glæder de sig til at samle alle landets Boss Ladies.

”I Boss Ladies glæder vi os meget til at skabe forandring sammen med industriens aktører. Vi ved fra vores arbejde med kvinder i mandsdominerede brancher, at der er mange kvinder, der falder fra, når de er en kønsminoritet. Derfor arbejder vi strategisk med at fastholde kvinderne og skabe gode vilkår i brancherne. Det gør vi hele vejen rundt både på skolerne, på lærepladserne og med kulturen”, fortæller Nina Groes, direktør i Foreningen Divérs og initiativtager til Boss Ladies.

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere