Indien udfordrer Kinas status som verdens fabrik

61 procent af 500 amerikanske supply chain ledere svarer i en undersøgelse, at de ville vælge Indien fremfor Kina, hvis begge leverandører kunne producere den samme komponent til samme kvalitet.

56 procent foretrækker i en amerikansk undersøgelse Indien fremfor Kina som forsyningskædepartner i løbet af de næste fem år. Foto: 123rf.com.

23.02.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Undersøgelsen viser også, at 59 procent af respondenterne vurderede sourcing i Kina ’somewhat risky’ eller ’very risky’; mens 39 procent vurderede det samme for sourcing i Indien. Det skriver CNBC, som også citerer Samir Kapadia, der er CEO for India Index samt managing principal for Vogel Group for at sige: 

”Virksomheder anser Indien for at være en langtidsholdbar investeringsstrategi i kontrast til kortsigtet taktiske manøvrer for at undgå høje takster”.

Læs også: Sourcing skifter generations-gear lige nu

Undersøgelsen, der er udført af analysehuset OnePoll og sponsoreret af markedspladsen India Index, viser, at amerikanske virksomheder i stigende grad anser Kina for at være forbundet med høje risici. Og det ser ud til at komme Indien til gode, idet Indien i stigende grad bliver anset for et godt alternativ til kinesiske fabrikker. Det præcise tal er 61 procent af respondenterne, der ville vælge Indien fremfor Kina, hvis begge leverandører kunne producere den samme komponent. Samtidig vil 56 procent foretrække Indien fremfor Kina som forsyningskædepartner i løbet af de næste fem år.

OnePoll understreger, at undersøgelsen er en uvildig tredjepartsundersøgelse.

”Virksomheder anser Indien for at være en langtidsholdbar investeringsstrategi”

Samir Kapadia

Kina, Indien og Vesten 
Undersøgelsen skal formentlig blandt andet anskues på baggrund af, at USA og Indien i den seneste tid har bundet tættere bånd. Den indiske statsminister Narenda Modi var i sommeren 2023 på besøg hos den amerikanske præsident Joe Biden. Her præsenterede Narenda Modi sin såkaldte ’friendshoring policy’, og de to lande indgik en lang række samarbejdsaftaler inden for forsvar, teknologi og ’supply chain diversification’.

Noget lignende er sket mellem Danmark og Indien, hvor statsminister Mette Frederiksen var på officielt besøg i Indien i 2021, og Indiens statsminister Narendra Modi var på besøg hos Mette Frederiksen i Danmark i maj måned 2022. Det skete efter en længere periode med spændinger i relationen mellem de to lande.

Læs også: Indkøb i krisetider – sådan gør du

Det skal igen formentlig ses i lyset af de nedkølede forbindelser mellem Kina og USA, ligesom forbindelserne mellem EU-området og Kina også er præget af betænkeligheder, forsigtighed og bekymringer.

”Relationen mellem USA og Kina fortsætter med at være præget af kold luft. Samtidig foregår der en løbende strøm af kontakter, samtaler og dialoger mellem USA og Kina”, lyder det fra Samir Kapadia til CNBC.

Indien har den seneste tid oplevet en byge af annonceringer om investeringer i landet. Maruti Suzuki annoncerede i januar måned 2024, at de vil investere 4,2 milliarder US dollars i en fabrik nummer to i Indien. Den vietnamesiske bilproducent VinFast annoncerede på samme måde i januar, at de vil investere omkring 2 milliarder US dollars i en ny fabrik på indisk jord.

En undersøgelse viser, at amerikanske virksomheder i stigende grad anser Kina for at være forbundet med høje risici. Foto: 123rf.com.

Men der er stadig risici
Der er megen optimisme omkring Indien som forsyningsland, men undersøgelsen fra OnePoll påviser også en række risici – i hvert fald set fra amerikanske lederes perspektiv.

Undersøgelsen viser, at 55 procent af respondenterne vurderer, kvalitetssikringen for leverancer fra indiske fabrikker ligger på ’medium risk’. I september 2023 var Apples leverandør Pegatron nødt til midlertidigt at lukke produktionen i Chengalpattu-området nær Chennai ned på grund af en brand.

48 procent peger også på leveringsrisici som kilde til bekymring, ligesom 48 procent også giver udtryk for bekymring over tyveri af IP rettigheder i forbindelse med samarbejde med indiske leverandører.

Apple har på kort tid flyttet en del af sin produktion fra Kina til Indien, men Amitendu Palit, der er senior research fellow og research lead of trade and economics på Institute of South Asian Studies, advarer om, at det vil være svært for de fleste andre virksomheder at gøre det samme som Apple:

”Hvad Apple har udført kan ikke gøres lige så hurtigt af flertallet af virksomheder. Apple har kapaciteten til at skabe et økosystem meget hurtigere end andre, så de fleste virksomheder må forvente at bruge længere tid på sådan en manøvre”, fortæller han til CNBC.

Amitendu Palit og Samir Kapadia er enige om, at Kina fortsat vil spille en stor rolle som sourcing-land for amerikanske virksomheder, og at de ikke tror, det er realistisk at flytte hele forsyningskæder fra Kina til Indien med et snuptag.

Vietnam presser sig også på
Vietnam er på samme måde som Indien på mange investorers og supply chain lederes liste, når de går efter at indføre en ’China plus én’-strategi. Optimismen omkring Vietnam som forsyningsland ledte i 2023 til en vækst på 14 procent i udenlandske direkte investeringer i landet i forhold til 2022.

Samir Kapadia fremhæver dog, at Vietnam ikke vil være i stand til at tilbyde det samme som Indien, fordi Indien har en langt større kundebase end Vietnam: ”Virksomheder omlægger ikke deres forsyningsstrategi for blot at udnytte pris- eller omkostningsforskelle. De omlægger forsyningskæden for at reducere omkostninger og opnå adgang til markeder. Virksomheder vil ikke opnå samme gevinster ved at skifte til Vietnam”.

Dansk projekt om Kina +1

Hvad er alternativet, hvis Kina ikke kan bruges som samarbejdspartner? Det skal projektet ’China Plus One’ støtte af Industriens Fond undersøge og samtidigt ruste danske virksomheder til en, måske, ny virkelighed, hvor Kina skal fylde mindre i den daglige forretning. Læs mere her

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

26.04.2024SCM.dk

Der skal mere fart på sagsbehandlingen af grønne projekter

26.04.2024SCM.dk

Forskere vil have øget fokus på unødvendig plastik

16.04.2024SCM.dk

Sjælland får nyt sorteringsanlæg til plastaffald

09.04.2024SCM.dk

4 hacks til hvordan CPO kan skabe mere ESG

05.04.2024SCM.dk

EU direktiv om bæredygtighed bliver taget godt imod

03.04.2024SCM.dk

Ny forskning skal gøre fremstillingsindustrien mindre sårbar

02.04.2024SCM.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

13.03.2024SCM.dk

Sanistål vil gøre det lettere at aflæse produkters CO2-udledning

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Eltronic Fueltech

Supply Chain Specialist

Kunne du tænke dig, at spille en afgørende rolle i arbejdet med at udvikle den samlede værdikæde i en virksomhed, der i den grad bidrager til den grønne omstilling? Og ønsker du at tage et ansvar for at vi på tværs af organisationen styrker samarbejdet og processerne ud mod både leverandører og kunder? Så skal du med på holdet!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

07.04.2024

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle