Hjemmekontorer udfordrer virksomheder på IT-sikkerheden

Idet flere har arbejdet hjemmefra, har IT-kriminelle intensiveret deres indsats for få adgang til enten penge eller data, der senere kan omsættes til penge. Blandt andet er er mængden af phishing-angreb steget med 11 procent indenfor det sidste år, viser en analyse foretaget af Verizon.

Social engineering-angreb er et voksende problem for virksomheders IT-sikkerhed. Arkivfoto..

03.06.2021

SCM.dk

Da hele verden lukkede ned grundet coronapandemien, blev massevis af medarbejdere sendt hjem med deres computer i hånden og en besked om at arbejde hjemmefra. Det betød flere forretningsfunktioner blev flyttet op i skyen, så medarbejderne havde adgang til IT-systemerne hjemmefra.

Det øgede antal hjemmekontorer har været med til at give virksomheder verden over flere IT-sikkerhedsudfordringer end hidtil set.

Det viser Verizons nyeste DBIR-rapport, som er udkommet årligt siden 2007. I årets rapport er 5.258 bekræftede brud på datasikkerheden, der er indrapporteret fra 83 bidragydere over hele kloden, blevet analyseret, hvilket er en tredjedel flere end sidste år. 

Blandt årsagerne er helt konkret hjemmearbejdet og flytningen af forretningsfunktioner op i skyen, som gør IT-systemerne mere sårbare. 39 procent af angreb indenfor det sidste år var på webapplikationer.

Læs også: Hacker-sikre oliefiltre er lige om hjørnet for dansk industri

Derudover er det også menneskene bag skærmene, som har været blevet målrettet angrebene. Mens antallet af phishing- og ransomware-angreb steg med henholdsvis 11 procent og 6 procent, er antal tilfælde af ’misrepresentation’, hvor nogen tilegner sig information under falsk identitet, hele 15 gange højere end året før. 

”COVID-19-pandemien har haft en voldsom indvirkning på mange af de sikkerhedsudfordringer, virksomhederne for øjeblikket møder,” siger Tami Erwin, der er CEO for Verizon Business i en pressemeddelelse. "I takt med, at flere virksomheder rykker forretningskritiske funktioner op i skyen, øges den potentielle trussel, fordi ondsindede aktører leder efter måder at udnytte menneskelige svagheder og den øgede afhængighed af digitale infrastrukturer". 

Social engineering skal få vores parader ned

Kigger man på brancher hver især er det særligt social engineering-angreb, som er et problem i den offentlige sektor. Altså aktører som producerer e-mails med et troværdigt nok udseende til at ansatte falder for dem til at opnå adgang til information eller systemer. 

I detailhandlen er det til gengæld økonomisk motiverede kriminelle, der ønsker at tjene penge på kombinationen af betalingskort og personlige oplysninger - oftest ved brug af ’pretexting’ eller phishing-angreb. ’Pretexting’ er også en form for social engineering, der narrer personer til at opgive personlig information.

Læs også: Det offentlige overhaler erhvervslivet indenom på IT

I finanssektoren er det også økonomisk motiverede kriminelle, der er på spil, hvor særligt ransomware ofte bruges til at få penge ud af ofrenes hænder.

Alex Pinto er hovedforfatter på DBIR og udtaler følgende: ”Når du læser indholdet af rapporten, er det fristende at tro, at en lang række trusler kræver meget omfattende løsninger. Men i virkeligheden er det langt mere enkelt. Sandheden er, at selvom virksomheder skal forberede sig på at tackle ekstraordinære omstændigheder, så bygger et stærkt forsvar på nogle grundlæggende faktorer – som handler om at adressere og afbøde de trusler, der udgør den største fare”.

- KCP

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

07.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online