GPS-system giver dynamisk ruteplanlægning

Ingen standard-systemer var brugbare til DLG’s komplekse transport- og forsyningskæde, som skal servicere 35.000 danske landmænd med blandt andet foder, gødning og sædekorn. Derfor måtte et nyt system udvikles fra bunden. Resultatet blev et GPS-baseret værktøj, som informerer hele kæden, hver gang der sker ændringer. Det nye system, der også angiver en nøjagtig tidsplan for transporten, forventes at kunne reducere transporttiden væsentligt.

16.02.2010

SCM.dk

Dansk Landbrugs Grovvareselskab leverer årligt 9 millioner ton foder, gødning, sædekorn m.m. til knap 35.000 danske landmænd. De fleste af bestillingerne leveres senest den følgende dag, men kendetegnende for DLG’s marked er, at forventningerne til meget hurtig levering gradvist er steget. En effektiv transport og forsyningskæde er således af vital betydning for DLG, der har i alt 250.000 kunder i Danmark i en "blandet landhandel", som udover landbrugsprodukter sælger alt fra træpiller til telekommunikation. Med større krav til levering i den komplekse forsyningskæde lå det derfor i kortene, at der skulle udvikles et mere effektivt kommunikationssystem.

”Vi startede i sin tid med at kommunikere med chaufførerne via SMS. Chaufførerne fortalte os imidlertid, at de havde vanskeligt ved at håndtere de mange SMS-beskeder, og de så derfor gerne, at vi fandt en mere overskuelig kommunikationsform, men vi ønskede også selv et højere informationsniveau, så vi blev i stand til at planlægge på en mere hensigtsmæssig måde”, forklarer DLG's projektchef Tim Søndergaard.

Derfor har DLG gennem det seneste års tid udviklet et system til dynamisk ruteplanlægning, så det ved hjælp af informationer fra bl.a. GPS og GPRS er muligt at styre og planlægge transporten mere effektivt. Løsningen er nøje integreret med virksomhedens ERP- og planlægningssystem, og teknologien sikrer, at registrering af data og forretningsgange optimeres gennem hele processen. Alt i alt forventes systemet at kunne forkorte transporttiden væsentligt, forklarer Tim Søndergaard, som har været stærkt involveret i udviklingen af det nye planlægningsværktøj.
Han oplyser, at det nye værktøj ikke mindst har til formål at skabe større smidighed, koordinering, gennemsigtighed og overblik over DLG’s komplekse transportkæde.

For det første har virksomheden et ERP-system, hvor samtlige ordrer bliver ”født”. Herudover har man selve transportplanlægnings-systemet, der indeholder tre hovedområder: Sækkevaredistribution samt to afdelinger, der tager sig af henholdsvis tankbiler og almindelige lastbiler med lad. Dertil kommer, at der benyttes såvel egne som interne transportører. Det sidste led i kæden er den computerbaserede kommunikation med bilerne.

”Vi har længe ønsket at optimere brugen af transportflåden, og det mener vi, kun er muligt ved, at vi anvender et samlet IT- og logistiksystem, der omfatter alle tre planlægningsområder, og som kan flytte transportopgaverne mellem disse. Ved at mindske det antal kilometer, som vores biler skal køre, får vi jo samtidig en reduceret CO2-udledning i tilgift”, forklarer Tim Søndergaard.

”Hvis vi blot kunne trykke på en knap”
”Internt i virksomheden har vi længe diskuteret, om det var muligt at lave et sådant system, så det virkede automatisk, hvilket efter min vurdering er en illusion. Det ville naturligvis være ideelt, hvis man blot kunne tage alle ordrer og alle køretøjer og trykke på en knap, hvorefter computeren kom med et forslag til ruteplanlægning. Årsagen til, at dette ikke kan lade sig gøre, er imidlertid, at der kommer til at indgå så mange krav til rengøring, leveringstidspunkter og akutte ændringer, at præcise beregninger og tidstabeller bliver umulige at efterleve. Da der hele dagen oprettes nye ordrer til planlægning, skulle systemet i princippet optimere planen, hver gang en bil blev mere end en halv eller en hel time forsinket. I stedet har vi valgt at genberegne tidsplanen for den enkelte bil og så give en advarsel, hvis vi ikke kan overholde leveringstidspunktet. Med i billedet hører, at når en chauffør får en plan om morgenen, kan den nå at blive ændret 17 gange i løbet af dagen”, siger Tim Søndergaard, som først og fremmest betragter det nye system som et støtte- og informationssystem.

”I praksis virker det således, at den medarbejder, der har ordreansvaret, via ERP-systemet modtager informationerne om den enkelte kundes ordrestatus i processen. Derudover får de virksomheder, der forarbejder produkterne, et overblik over, hvilke biler der ankommer, samt hvilke biler der skal hente varer. Samtidig får planlæggeren via GPS et overblik samt en tidsplan over, hvad hans biler skal transportere. Endelig modtager han en kvittering for, hvornår opgaven er blevet løst. Dermed får han også mulighed for at gribe ind i resten af dagens program”.

Overblik over ændringer
Fra bilens computer kan der indsamles data vedrørende ekspeditionstiden, hvorved man har dokumentation for det nøjagtige leveringstidspunkt. Samtidig kan chaufførerne elektronisk registrere de forskellige rengøringskrav til køretøjerne. Endelig kan chaufføren via GPS registrere kundens fysiske placering. Disse oplysninger bliver herefter gemt til næste gang, der skal udarbejdes en kørselsvejledning for en chauffør.

”Via den elektroniske vognkommunikation ved både planlægger og chauffør med 20 sekunders forsinkelse det samme. De har således begge fuldt overblik over aktuelle ændringer, ligesom det bliver registreret, at samtlige data når sikkert gennem hele processen. Forsyningskæden bliver herved både nemmere og mere sikker, så alt i alt har vi med dette system opnået et meget stort logistisk fremskridt”, siger Tim Søndergaard.

Umuligt at bruge standardsystemer
Hvilke udfordringer har I haft i forbindelse med udviklingen af det nye system?

”Selve processen gik i første række ud på at finde en leverandør, som kunne opfylde de krav, vi har til et planlægningssystem. Derudover var der et krav om, at vi skulle have et samlet system, der også indeholdt vognkommunikation. Samtidig måtte vi jo konkludere, at ingen af de eksisterende standard-systemer kunne opfylde vores krav. Udfordringen bestod derfor i at udvikle et system fra bunden, hvilket naturligvis ville tage tid. Til gengæld har vi fået nøjagtig den løsning, som vi har behov for", siger Tim Søndergaard, der ikke ønsker at oplyse prisen på systemet.

Tror du, at teknologien kan videreudvikles?

”Det er jeg ikke et øjeblik i tvivl om. Vores nye redskab er jo ikke låst fast på, at vi kun skal planlægge i Danmark. Da vores virksomhed udvider sine aktiviteter i Europa, er systemet da også forberedt til at kunne håndtere mere omfattende ordrer”.

SCM.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

25.04.2025SCM.dk

Energiforsyningens rolle i intralogistik er overset

23.04.2025Norris Print-Tech A/S

Sponseret

Mobil arbejdsstation med stor tablet

11.04.2025SCM.dk

JYSK investerer i spansk distributionshub for ekspansion i Sydeuropa og Nordafrika

11.04.2025SCM.dk

4 ud af 10 bøvler med at styre strømmen af lastbiler til og fra lagerterminalen

10.04.2025Global AGV

Sponseret

Global AGV flytter 2 ud af 3 medarbejdere til andre opgaver

08.04.2025SCM.dk

ACI: Styrk forsyningskæderne efter Trumps toldchok

07.04.2025Fyns Kran Udstyr A/S

Sponseret

Køb din COMEGE kran hos Fyns Kran Udstyr

04.04.2025Apport Systems A/S

Sponseret

Derfor er Wexøes kunder tilfredse – se logistikken bag

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle