Geopolitiske benspænd skaber en ny verdens-u-orden
Verden er af lave. De sidste 30 års verdensbillede er væk, og verden er med ét blevet mere usikker og farlig. Det påvirker i stor stil global handel og forsyningskæder. Ny engelsksproget podcast kaster lys på hvordan.
”Det eneste, vi med sikkerhed ved, er, at vi ikke ved, hvor verden i øjeblikket bevæger sig hen”. Sådan lyder det fra Olivier Schmitt, der er professor på Center for War Studies på SDU i den nye podcast ”Geopolitical tensions and cybersecurity”, som er udgivet på scm.dk.
Podcasten er produceret af værterne Tina Kjær, som er selvstændig kommunikationskonsulent og professor Jan Stentoft, der er professor i SCM på SDU.
Læs også: Tema om cybersikkerhed i forsyningskæden
Han tilføjer: ”Det medfører, at politikere, embedsfolk og virksomhedsledere ikke ved, hvad de skal gøre, fordi vi befinder os i en skiftezone fra et kendt verdensbillede til en komplet anderledes verden”.
Behov for mere resiliens
Han mener, at den bedste strategi er at antage det værste og forberede sig på den udvikling. Det indebærer, at vi i fællesskab skal skabe nogle nye strukturer, der er mere resiliente, og som vil bidrage med højere sikkerhed for virksomheders drift.
… vi befinder os i en skiftezone fra et kendt verdensbillede til en komplet anderledes verden
Olivier Schmitt
”Vi har i mange år været vant til ikke at tænke i geopolitiske forhold, fordi de internationale forhold var stabile. Det er i højt tempo i færd med at ændre sig. Verden og særligt de geopolitiske omstændigheder er blevet mere uforudsigelige, og det er derfor blevet værdifuldt at have en god forståelse for, hvordan sammenhængene mellem forretning og geopolitik er”, fortæller Olivier Schmitt.
Hans kollega Vincent Keating, der også er forsker på Center for War Studies på SDU peger på, at risikobilledet er steget. Men han pointerer, at der altid vil være risici med rod i geopolitiske forhold, og han mener, at vejen at gå er at arbejde med rammeværk, der kan hjælpe virksomheder med at tænke klart og ’højt’ på, hvordan forskellige geopolitiske forandringer kan påvirke danske virksomheder og deres forsyningskæder.
Tendens til regional orientering
”Geopolitiske ændringer kan for eksempel påvirke, hvordan virksomheder udvikler og strukturerer nye forsyningskæder, som måske i højere vil være orienterede mod det regionale frem for det globale. Det bliver måske dyrere på den korte bane, men det kan måske bidrage til at forebygge store skadevirkninger fra geopolitiske spændinger, og alternativet kan måske være, at virksomheden pludselig mister en nøgleleverandør. I den nye verden er det nødvendigt at tænke på forsyninger, efterspørgsel og forbundethed på en fuldstændig anderledes måde, hvor virksomheder i høj grad tager højde for, hvordan geopolitik kan påvirke driften”, fortæller Vincent Keating.
Globaliseringen er død
Olivier Schmitt fremhæver, at globaliseringen, som vi har kendt den de sidste 30 år, er død eller stærkt på vej til at dø. Det er der særligt to årsager til:
- Den globale handel igennem de sidste 30 år var afhængig af, at USA var den eneste dominerende nation, og landet var villig til at bruge militær magt for at sikre den globale handel.
- Systemet var baseret på det faktum, at stort set alle – frivilligt eller ej - var enige om neoliberal globalisering og fremme af demokrati.
”Disse to faktorer gjorde tilsammen globaliseringsæraen mulig. Men den tid er ovre nu”, fortæller han.
USA er ikke længere den eneste supermagt, og verden er præget af konkurrerende modeller for økonomisk udvikling, hvor nogle af dem modarbejder den form for fri handel, frie vareflow og frie services, som vi har været vant til de seneste 30 år.
SMV’er skal navigere i ny verdensorden
De to forskere er enige om, at verden forandrer sig, og at forandringerne i form af politiske konflikter meget hurtigt kan udvikle sig til krigstilstande. Der er mindre enighed om, hvilken økonomisk model, der er den bedste, og der er derfor ikke enighed om, hvilken form for forbundethed mellem lande, der skal eksistere. De er også enige om, at vi ikke kan bruge tidligere historiske perioder som skabeloner, og at vi derfor er nødsaget til at skabe ny viden, der kan hjælpe virksomheder med at navigere i det nye internationale landskab.
De to forskere er derfor sammen med en større gruppe forskere og virksomhedsfolk gået ind i det toårige projekt Cybersikkerhed og forretningskontinuitet, der er støttet af Industriens Fond. De fortæller mere om projektet, og hvordan små og mellemstore danske virksomheder kan tage højde for den nye verdensorden præget af geopolitiske spændinger og tilhørende cyberkriminalitet, i podcasten. Ligesom de præsenterer konkrete metoder, som virksomheder kan tage i brug.