Gentænkning af værdikæder skal gøre fødevarer klimaneutrale

Teknologisk Institut vil med resultatkontrakten Bæredygtige fødevarer nytænke værdikæderne i fødevareproduktion for at bidrage til at nå målet med klimaneutral fødevareproduktion.

Fælles for resultatkontaktens samlede arbejde er at både kvalitet, fødevaresikkerhed og graden af klimareduktion i fødevareproduktionen skal kunne dokumenteres. Foto: Teknologisk Institut.

21.07.2021

SCM.dk

For at den danske fødevareproduktion kan transformeres til produktion af klimaneutrale fødevarer, et det nødvendigt at se ind i hvert enkelt led i værdikæderne fra jord til bord. Et skridt på vejen, er resultatkontrakten Bæredygtige fødevarer, som Teknologisk Institut arbejder med.

”Den danske fødevareproduktion er en af de største bidragsydere til den danske eksport, og den bygger på erfaringer og produktionsmetoder, som er udviklet og optimeret over en lang årrække. Hvis vi skal nå de ambitiøse mål om reduktion af klimabelastning, skal vi finde løsningerne i både eksisterende og nye værdikæder”, siger direktør Lars Hinrichsen, Teknologisk Institut.

I den nye resultatkontrakt arbejder Teknologisk Institut med fire fokusområder: nye råvarer, fremstillingsteknologier, grønne produkter samt logistik og emballering.

Ingen quick-fixes

Mens klargøringen af nye råvarer handler om både at introducere nye råvarer til ingrediensformål, men også at gøre produktionen mere klimaneutral ved for eksempel at optimere husdyrs foderforbrug, så handler klimaoptimering af fremstillingsteknologierne om at minimere spild og ressource- samt energiforbrug. Med grønne produkter skal der arbejdes på mulighederne for plantebaseret erstatning eller supplement til animalske produkter.

Endelig skal der arbejdes med logistik og emballering. Dels bruges der stadig meget fossilt plast til emballering, og dels kan en optimering af fødevarernes holdbarhed via blandet andet bedre emballering og ved at reducere madspild. Derfor udvikles og testes nye bæredygtige materialer som naturlige fibre af plantebaseret oprindelse.

”Den grønne omstilling i fødevaresektoren kan ikke løses med teknologiske quick-fixes men ved målrettet arbejde, hvor klimaeffekten kan dokumenteres med hårde data, så vi ved at vi er på rette vej. De danske fødevareerhverv har alle forudsætningerne for at løfte udfordringen med en mere klimavenlig fødevareproduktion. Men det må ikke ske på bekostning af konkurrenceevnen”, siger Lars Hinrichsen.

Læs også: Planlægning af friske fødevarer skal være langt mere nuanceret

Fælles for resultatkontaktens samlede arbejde er at både kvalitet, fødevaresikkerhed og graden af klimareduktion i fødevareproduktionen skal kunne dokumenteres.

”Da det ikke at givet, at alle slutmål vil være lige relevante gennem alle fire år, holder vi os løbende ajour med indsatsområdets aktualitet og berettigelse, det gør vi ved at være i tæt kontakt med relevante aktører indenfor erhvervsliv og forskning, i et så kaldt Advisory Board”, fortæller seniorprojektleder Mari Ann Tørngren.

Torsdag den 4. november 2021 præsenteres projektet og dets foreløbige resultater på konferencen Fremtidens fødevareproduktion - omstilling til klimaneutral værdikæde på Teknologisk Institut. Programmet opdateres løbende på projektets hjemmeside: Bæredygtige fødevarer - Ydelser - Teknologisk Institut.

- KCP

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

04.02.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Noget stort er på vej

27.01.2025SCM.dk

Ny analyse viser, at grønne tiltag betaler sig

27.01.2025SCM.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

24.01.2025SCM.dk

Varmepumper skal gøre tunge industrier grønnere

23.01.2025SCM.dk

Ny europæisk standard kan reducere metalforbrug

21.01.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Krav til interne miljøer ved integration af AMR og AGV

10.01.2025Brother Nordic A/S

Sponseret

Nyhed: Vi opgraderer vores sortiment med nye label- og kvitteringsprintere

07.01.2025SCANLOX ApS

Sponseret

KiMs tager sikkerheden til det næste niveau

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

29.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Ledelse af medarbejdere og faglig udvikling

Få indsigt i læring på flere niveauer og få færdigheder til bedre at kunne fremme kompetenceudvikling og opgaveløsning i virksomheden.

Dato

29.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Anvendt Machine Learning og Big Data

Vil du have kompetencer til at anvende machine learning værktøjer og metoder til dataanalyse og håndtering af store datamængder? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul.

Dato

30.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Cyber defence og ledelsesansvar

Vil du have kompetencer til at udvikle cyber sikkerhedsstrategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og bliv i stand til at identificere og vurdere sikkerhedsrisici for din virksomhed.

Dato

30.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Organisation, udvikling og samskabelse

Opkvalificer dine evner til at igangsætte og vurdere styringsmæssige og strategiske tiltag i din virksomhed.

Dato

06.02.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup