Gentænkning af værdikæder skal gøre fødevarer klimaneutrale
Teknologisk Institut vil med resultatkontrakten Bæredygtige fødevarer nytænke værdikæderne i fødevareproduktion for at bidrage til at nå målet med klimaneutral fødevareproduktion.
For at den danske fødevareproduktion kan transformeres til produktion af klimaneutrale fødevarer, et det nødvendigt at se ind i hvert enkelt led i værdikæderne fra jord til bord. Et skridt på vejen, er resultatkontrakten Bæredygtige fødevarer, som Teknologisk Institut arbejder med.
”Den danske fødevareproduktion er en af de største bidragsydere til den danske eksport, og den bygger på erfaringer og produktionsmetoder, som er udviklet og optimeret over en lang årrække. Hvis vi skal nå de ambitiøse mål om reduktion af klimabelastning, skal vi finde løsningerne i både eksisterende og nye værdikæder”, siger direktør Lars Hinrichsen, Teknologisk Institut.
I den nye resultatkontrakt arbejder Teknologisk Institut med fire fokusområder: nye råvarer, fremstillingsteknologier, grønne produkter samt logistik og emballering.
Ingen quick-fixes
Mens klargøringen af nye råvarer handler om både at introducere nye råvarer til ingrediensformål, men også at gøre produktionen mere klimaneutral ved for eksempel at optimere husdyrs foderforbrug, så handler klimaoptimering af fremstillingsteknologierne om at minimere spild og ressource- samt energiforbrug. Med grønne produkter skal der arbejdes på mulighederne for plantebaseret erstatning eller supplement til animalske produkter.
Endelig skal der arbejdes med logistik og emballering. Dels bruges der stadig meget fossilt plast til emballering, og dels kan en optimering af fødevarernes holdbarhed via blandet andet bedre emballering og ved at reducere madspild. Derfor udvikles og testes nye bæredygtige materialer som naturlige fibre af plantebaseret oprindelse.
”Den grønne omstilling i fødevaresektoren kan ikke løses med teknologiske quick-fixes men ved målrettet arbejde, hvor klimaeffekten kan dokumenteres med hårde data, så vi ved at vi er på rette vej. De danske fødevareerhverv har alle forudsætningerne for at løfte udfordringen med en mere klimavenlig fødevareproduktion. Men det må ikke ske på bekostning af konkurrenceevnen”, siger Lars Hinrichsen.
Læs også: Planlægning af friske fødevarer skal være langt mere nuanceret
Fælles for resultatkontaktens samlede arbejde er at både kvalitet, fødevaresikkerhed og graden af klimareduktion i fødevareproduktionen skal kunne dokumenteres.
”Da det ikke at givet, at alle slutmål vil være lige relevante gennem alle fire år, holder vi os løbende ajour med indsatsområdets aktualitet og berettigelse, det gør vi ved at være i tæt kontakt med relevante aktører indenfor erhvervsliv og forskning, i et så kaldt Advisory Board”, fortæller seniorprojektleder Mari Ann Tørngren.
Torsdag den 4. november 2021 præsenteres projektet og dets foreløbige resultater på konferencen Fremtidens fødevareproduktion - omstilling til klimaneutral værdikæde på Teknologisk Institut. Programmet opdateres løbende på projektets hjemmeside: Bæredygtige fødevarer - Ydelser - Teknologisk Institut.
- KCP