Vækst i B2B-gensalg på flere markeder
Byggematerialer, kontormøbler og elektronik er blandt de varer, som virksomheder ser mulighed for at ”gensælge” til B2B-kunder.
Producenter køber varer retur for at gensælge dem. Det giver nye indtægtskilder og forlænger livstidsværdi for produktet. Foto: 123rf.com
”Re-commerce er en handelsgren i vækst. Det vokser som følge af flere trends, der løber sammen og gør markedet større”. Sådan lyder indledningen i en ny analyse fra Dansk Industri (DI) e-commerce, der kortlægger forbrug og muligheder i fænomenet ”re-commerce”, der kan oversættes til ”gensalg” på dansk. I al korthed betyder det, at producenter køber varer retur for at gensælge dem. Det giver nye indtægtskilder og forlænger livstidsværdi for produktet.
”Det er i særdeleshed udbredt indenfor tøjmærker, hvor mærker som Selected og Roccamore er begyndt at gensælge deres egne produkter i webshops. Det er der flere årsager til men blandt de væsentligste er, at unge forbrugere er meget aktive på onlineindkøb og gerne handler genbrug, datovarer eller outlet”, siger Mie Bilberg, chefkonsulent i DI.
Hun henviser til analysen, der dokumenterer, at onlinesalget af genbrugsvarer steg med tre procentpoint fra 2023 til 2024.
”Kategorien er primært drevet af tre typer forbrugere. Klimaaktivisten, den bevidste forbruger og den økonomiske forbruger. Uanset hvilken af disse typer ens produkter appellerer til, ser man ind i en køberskare med voksende online appetit og pengepung”, siger Mie Bilberg.
Læs også: Rustfrit stål skal genbruges direkte fra skrot
Samme trend gør sig også gældende, når det gælder B2B salg. Her har en tidligere analyse ”Ny kundevendt B2B analyse viser vejen til succes med onlinesalg” dokumenteret, at næsten halvdelen af de yngste indkøbere hos virksomheder klart siger ’nej tak’ til leverandører uden online handelsmuligheder.
”Samtidig har virksomheder et voksende behov for indkøb med dokumenteret lav klimabelastning, og det giver stærk medvind til gensalg af produkter som byggematerialer, kontormøbler og elektronik, hvor producenterne kan dokumentere en lavere klimabelastning end fra nyproducerede produkter”, siger Mie Bilberg.
Hun henviser her blandt andet til byggekæden STARK, som - i stedet for at lade nedrivningsmaterialer gå til spilde – nu renser, sorterer og sælger dem igen – både i fysiske forretninger og via STARKs e-commerce platform.
Kilde: Dansk Industri
/ PiB