GEA matcher projektproduktion og ERP

Det er en stor opgave at få fleksibel projektproduktion og standard-ERP til at mødes. GEA Process Engineering har succes med stram tilpasningsstrategi.

Gea Process Engineering A/S hyrede i 2011 et hold erfarne AX-programmører fra Pingala A/S, der har specialiseret sig i at få Dynamics AX til at mødes med forretning, processer, kulturer og mennesker. Foto: GEA. .

07.01.2013

SCM.dk

Om GEA Process Engineering A/S

  • GEA Process Engineering A/S er en højtspecialiseret virksomhed, der laver kundetilpassede frysetørringsanlæg og forstøveranlæg, der leveres til og opsættes hos kunder inden for farma- og fødevareindustrierne over hele verdenen.
  • Virksomheden, der er verdensførende på sit felt, omsatte i 2011 for 1,6 milliarder Euro og beskæftiger cirka 5100 medarbejdere fordelt på mere end 40 lande.

GEA Process Engineering A/S, der leverer procesløsninger til fødevare- og farmavirksomheder og er en 100 procent projektstyret virksomhed, implementerede et Axapta-system allerede i 2003. Axapta-systemet er løbende blevet tilpasset til Geas behov for projektstyring, men det er sket på bekostning af standarderne i systemet.

”Konsekvensen blev, at systemet efterhånden var blevet et kludetæppe med mange knopskydninger og en tilfældig styring af tilpasningerne. Det betød, at vores system havde bevæget sig så langt væk fra standardsystemet, at nye tilpasninger skulle foregå helt nede i motorrummet af systemet hver gang. Det er både tidskrævende og uhensigtsmæssigt”, fortæller Andy Simonsen, ERP Manager hos GEA Process Engineering A/S.

AX til projektvirksomhed
Andy Simonsen hyrede derfor i 2011 et hold erfarne AX-programmører fra Pingala A/S, der har specialiseret sig i at få Dynamics AX til at mødes med forretning, processer, kulturer og mennesker. Opgaven var at tilpasse AX Dynamics til Geas specifikke behov for funktionalitet og effektivitet.

Fokus på kernekrav
Gea har valgt at arbejde efter en pragmatisk implementeringsstrategi, hvor de i første omgang fokuserer på kernekrav fra forretningsfunktionerne, og i anden bølge ser på de mere krævende opdateringer omkring transaktioner.

Kernekrav er forretningsfunktioners behov for at have nemt overblik over spørgsmål som:

  • Hvor er varen?
  • Hvad er leveringstiden?
  • Hvad er omkostningerne i denne sag eller dette projekt?
  • Hvad er status på fremdrift i projektet?
  • Og lignende grundbehov for projektstyring, indkøb og logistik.

”Vi prioriterer opgaverne i den rækkefølge, de skaber forretningsmæssig værdi. Det er altså forretningsbehovene, der styrer ERP-projektet”, fortæller Andy Simonsen.

Processen giver pote
Han tilføjer:

”Det er ikke en nem proces, fordi vi ikke kan opstille en fuldstændig kravspecifikation på forhånd med præcis budget samt tidsplan. Det kræver, at teamet omkring ERP-implementeringen arbejder tæt sammen og har en fælles forståelse. Men det kræver også forståelse fra organisationens og ledelsens side for, at det er en kompleks øvelse, hvor vilkårene i form af fx produktmix, ordreflow og krav til dokumentation hele tiden ændrer sig”.

Sans for teknik og processer
Andy Simonsen understreger, at tilpasningsstrategien kræver en kombination af dyb teknisk viden og sans for processer.

”Det er fagligt meget krævende at foretage tilpasningerne uden at gribe ind i systemets kerne. Det kræver et programmeringslag, der lægger sig uden på kernen. Samtidig skal tilpasningerne være skarpe værktøjer til de mange forskelligartede processer i vores projekter, det kræver tæft”.

Eksempler på løsninger til Gea Process Engineering A/S:

  • Master scheduling (beregning af behov og disponering udvidet med logistikdimension og lagerstedsbestemte forskelle i disponering i forhold til denne dimension).
  • Advance payment of supplier invoices (partial payments of invoices) related to purchase orders (ny funktionalitet idet godkendelse af flere delbetalinger af et indkøb med afsluttende validering og godkendelse mod fakturatotal ikke er mulig i standard AX).
  • Remnants (ny funktionalitet til håndtering af pladerester, rørrester eller lignende fra materiale, der skæres i og lægges stumper af tilbage på lageret).
  • IFRS (finansiel rapportering på koncernniveau).
  • Production handling and advanced warehouse management (standard AX udvidet med tilkøbsmodul til avanceret styring af reservering og nye skærmbilleder for bedre statusoversigt på produktioner og indsigt i kritiske flaskehalse for levering af indgående varer).

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

12.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Fra den første industrielle revolution til Industri 4.0

07.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Forbedring af effektivitet samtidig med at vi beskytter vores planet

05.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Hvordan automatisering forvandler medarbejderroller

01.11.2024SCM.dk

Virksomheder farer vild i komplekse love kort inden tidsfrist

31.10.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Har du svært ved at skelne mellem AMR og AGV? Her er hvad du behøver at vide

22.10.2024SCM.dk

Ny effektiv rensning af spildevand giver bedre klimaaftryk og bundlinje

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online