Forsyningssikkerheden er stadig for skrøbelig

83 procent af danske virksomheder og myndigheder ønsker bedre forsyningssikkerhed, når det gælder forsyningen af varer. Det viser en ny stor undersøgelse med næsten 3.000 deltagere.

Stigende priser og mangel på råvarer og materialer, stigende fragtpriser, transportforsinkelser, uro i Mellemøsten og handelskonflikter. En ny undersøgelse viser, at det er nogle af de elementer, der skaber forstyrrelser i forsyningskæderne hos danske virksomheder og myndigheder. Foto: 123rf.com

26.08.2024

SCM.dk

For første gang har en offentlig myndighed undersøgt, hvordan det står til med forsyningssikkerheden hos en lang række private virksomheder og offentlige myndigheder. 2.808 virksomheder og myndigheder har svaret på spørgeskemaundersøgelsen, som Epinion har udført på vegne af Styrelsen for Forsyningssikkerhed. 
Stigende priser og mangel på råvarer og materialer, stigende fragtpriser, transportforsinkelser, uro i Mellemøsten og handelskonflikter. Den nye undersøgelse viser, at det er nogle af de elementer, der skaber forstyrrelser i forsyningskæderne hos danske virksomheder og myndigheder. 

Problemerne med at skaffe varer, som mange har oplevet under og efter covid-19, sætter stadig sit aftryk på dagligdagen, mener både virksomheder og myndigheder. Mange af de udfordringer for forsyningssikkerheden som myndigheder og virksomheder har oplevet, har været kritiske i større eller mindre grad. Og spørger man om fremtiden, svarer mange, at de ikke regner med, at det bliver bedre.

Alligevel har mange ikke forankret ansvaret for forsyningssikkerhed i deres organisation, og mange efterspørger rådgivning og viden om området.

Læs også: Millioner til cirkulært værdikædesamarbejde

Fungerende direktør i Styrelsen for Forsyningssikkerhed Henrik F. Brodersen siger:

”Kriser og begivenheder rundt om i verden kan gøre det svært for os herhjemme at skaffe vigtige varer, som skal til, for at samfundet kan køre rundt. Det er en ny virkelighed, som både virksomheder og myndigheder skal forholde sig til. Derfor skal vi i arbejdstøjet, og tage forsyningssikkerhed alvorligt, så vi ikke er unødigt sårbare. Det er det, vi i Styrelsen for Forsyningssikkerhed rådgiver myndighederne om”.

Udvalgte konklusioner fra undersøgelsen:

  1. Behov for styrket forsyningssikkerhed: 83 procent vurderer, at de har behov for at styrke forsyningssikkerheden, og tallet er endnu højere blandt større myndigheder og virksomheder (92 procent).
  2. Kritiske forstyrrelser, der forventes at fortsætte: Under eller efter covid-19 har størstedelen været ramt af forsyningsforstyrrelser, hvoraf 84 procent i det seneste år var kritiske i større eller mindre grad. 62 procent forventer at den nuværende situation vil fortsætte eller forværres de kommende fem år.
  3. Tiltro til håndtering af forsyningsproblemer varierer: 32 procent vurderer i høj eller meget høj grad at kunne håndtere problemer, der kan opstå med forsyningssikkerhed og forsyningskæder, mens 46 procent vurderer i nogen grad at kunne håndtere problemerne. Dog vurderer 17 procent i mindre grad eller slet ikke at kunne håndtere sådanne problemer.
  4. Flere barrierer for arbejdet med forsyningssikkerhed: 57 procent oplever i større eller mindre grad barrierer i arbejdet med forsyningssikkerhed såsom manglende tid, viden og behov. Hertil mangler 32 procent overblik over deres vigtigste forsyningskæder, og en betydelig andel har ikke ansvaret klart placeret for forsyningssikkerhed (23 procent) eller finder det ikke relevant at placere ansvaret (23 procent).
  5. Behov for viden og rådgivning: 38 procent er interesserede i viden eller rådgivning inden for udvalgte områder af forsyningssikkerhed, og efterspørgslen er højest blandt de største myndigheder og virksomheder.
  6. Særligt myndigheder mangler overblik og viden: 31 procent af myndighederne mangler at placere organisatorisk ansvar for forsyningssikkerhed, mens det gælder 21 procent af virksomhederne. 50 procent af myndighederne har i mindre grad eller slet ikke overblik over deres forsyningskæder, sammenholdt med 25 procent af virksomhederne. Samtidig har en større andel af myndighederne gennemgående vist interesse for viden og rådgivning om udvalgte områder af forsyningssikkerhed.

Kilde: Styrelsen for Forsyningssikkerhed

/ PiB

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

18.02.2025SCM.dk

Forsyningsforstyrrelser er indkøbslederens hovedpine nummer 1

10.02.2025SCM.dk

Virksomheder satser på friend-shoring for at sikre forsyningskæden

30.01.2025SCM.dk

Danmark styrker modstandskraften med nyt resilienscenter

23.01.2025SCM.dk

Globale forsyningskædeforstyrrelser stiger med 38 procent

28.11.2024SCM.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

28.11.2024SCM.dk

Sådan kan ustabilitet i Mellemøsten påvirke dansk forsyningssikkerhed

13.11.2024SCM.dk

Byggebranchen kan blive en global cirkulær frontfigur

29.10.2024SCM.dk

Danske indkøbsledere får ny brancheorganisation

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online