EU-harmoniserede standarder frisættes for alle

Ny EU-dom sætter streg under, at der fremover skal være fri adgang til de EU-harmoniserede standarder. TEKNIQ Arbejdsgiverne mener, at det er tiltrængt at få mere fair vilkår for hele erhvervslivet.

”Det er uholdbart, at virksomheder i nogle brancher skal betale for at få adgang til de standarder, som er nødvendige for at overholde lovgivningen. Det skaber ulig konkurrence og hæmmer både små og store virksomheders muligheder”, siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør TEKNIQ Arbejdsgiverne. Foto: Bax Lindhardt/ TEKNIQ Arbejdsgiverne.

07.03.2024

SCM.dk

Fremover vil erhvervslivet møde større lighed i adgangen til en række lovkrav – uanset branche. Sådan lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, der organiserer virksomhederne i det tekniske erhvervsliv. EU-domstolen har netop afgjort, at EU-harmoniserede standarder skal gøres frit tilgængelige. 

”Det er en opløftende og vigtig afgørelse, som EU-domstolen har truffet. Nu må vi se, hvad rækkevidden af dommen bliver, men det er på alle måder glædeligt, at domstolen fastslår, at harmoniserede europæiske tekniske standarder skal være gratis og frit tilgængelige for alle”, siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne. 

Han påpeger det problematiske i, hvordan lovgivningen tidligere har været og de negative konsekvenser, det har haft for erhvervslivet: 

”Det er uholdbart, at virksomheder i nogle brancher skal betale for at få adgang til de standarder, som er nødvendige for at overholde lovgivningen. Det skaber ulig konkurrence og hæmmer både små og store virksomheders muligheder”, siger Troels Blicher Danielsen. 

Organisationen har længe talt for en ændring af netop adgangen til de standarder, der i dag er en del af Dansk Standards forretningsmodel. For problemet er, at virksomhederne i det tekniske erhvervsliv kommer til at betale både for at bidrage til at udvikle standarderne og efterfølgende for at få adgang til dem, mens de brancher, der reguleres via love og bekendtgørelser, får lovkravene stillet gratis til rådighed.  

Læs også: En både-og dom i Danish Crowns greenwashing sag

”Denne afgørelse er ikke blot et spørgsmål om adgang til information, men et spørgsmål om retfærdighed og lige vilkår for alle virksomheder i Danmark. At kræve betaling for noget, der i bund og grund er en del af lovgivningen, er i vores øjne en klar forskelsbehandling”, siger Troels Blicher Danielsen.

Fakta om afgørelsen: 

I 2018 afslog Europa-Kommissionen en begæring fra to organisationer, om aktindsigt i harmoniserede tekniske standarder vedrørende sikkerhedskrav til legetøj. I 2021 tiltrådte Retten dette afslag, men efter appel fastslår Domstolen, at der foreligger en mere tungtvejende offentlig interesse i udbredelsen af de harmoniserede standarder for sikkerhedskrav til legetøj, som på grund af deres retsvirkninger er en del af EU retten. Derfor ophæver Domstolen Rettens dom og annullerer Kommissionens afgørelse.

Kilde: TEKNIK Arbejdsgiverne

/ PiB

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

30.10.2024SCM.dk

Et nyt samarbejde løser et logistisk mareridt for transportvirksomhed

30.10.2024SCM.dk

Produktionsvirksomheder kan se frem til bedre vilkår med mindre bureaukrati

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

ISO 14001: Webinar netværk

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD-rapportering

23.10.2024SCM.dk

COP16: Redning af biodiversiteten for vores egen skyld

22.10.2024Zetes

Sponseret

Zetes investerer i Robotize, en virksomhed specialiseret i autonome mobile robotter

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Introduktion til Livscyklusvurdering (LCA)

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

31.10.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Aarhus Vest Rytoften 3, 8210, Aarhus V

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online