EU direktiv om bæredygtighed bliver taget godt imod
EU's direktiv om due diligence i forbindelse med virksomheders bæredygtighed: 79 procent af virksomheder er overbeviste om, at de kan overholde de nye mål.
EU's Supply Chain-lov er nu blevet vedtaget med ændringer i det oprindelige udkast, hvilket giver større klarhed for de berørte virksomheder. En undersøgelse foretaget af INVERTO, et datterselskab af Boston Consulting Group, der specialiserer sig i indkøb og Supply Chain Management, viser optimisme blandt franske og tyske virksomheder med hensyn til deres evne til at overholde disse krav. Mange har allerede påbegyndt implementeringen af retningslinjerne.
Næsten tre fjerdele af de virksomheder INVERTO har analyseret, prioriterer forbedringer af deres supply chain i håbet om at kunne gøre en positiv forskel for miljøet og samfundet.
77 procent opfatter EU's direktiv om due diligence inden for bæredygtighed for virksomheder (CSDDD) som en mulighed for at demonstrere større respekt for menneskerettigheder og miljøet, mens 79 procent af de undersøgte virksomheder mener, at bestemmelserne i direktivet er realistiske at overholde. Omvendt ser 23 procent den nye regulering som primært en risiko, da virksomheder uden for EU ikke er underlagt samme krav.
Flertallet af de adspurgte virksomheder har allerede iværksat tiltag for at overholde bestemmelserne i CSDDD. Disse tiltag omfatter udvikling af compliance-procedurer (77 procent), offentliggørelse af årlige rapporter (76 procent), etablering af vurderingskriterier og standarder for leverandørsamarbejde (75 procent) samt overvågning af performanceindikatorer (74 procent).
Næsten 70 procent forventer, at CSDDD vil medføre omkostninger, men antager at disse vil være minimale eller moderate. På længere sigt vurderer syv ud af ti virksomheder, at den økonomiske gevinst ved CSDDD vil være positiv.
En væsentlig del af de adspurgte virksomheder udtrykker bekymring over at implementere de nødvendige foranstaltninger. To ud af tre virksomheder rapporterer om udfordringer. De største hindringer inkluderer mangel på gennemsigtighed og begrænset tilgængelighed af data (28 procent), utilstrækkelige medarbejderressourcer (24 procent) eller vanskeligheder ved at omsætte strategien til praksis (23 procent). Desuden efterlyser mere end 30 procent af respondenterne bedre uddannelse til dem, der skal implementere bestemmelserne.
Læs også: Ny forskning skal gøre fremstillingsindustrien mindre sårbar
43 procent af de adspurgte virksomheder angiver, at de allerede opfylder nationale due diligence krav, mens kun 34 procent lever op til de strengere EU-regler. Ud over det økonomiske aspekt forventer mange af de adspurgte også positive resultater af indførelsen af lovgivningen, som for eksempel et styrket omdømme (60 procent) og større respekt for menneskerettigheder (55 procent). Andre væsentlige grunde til at implementere foranstaltningerne inkluderer evnen til at tiltrække talent (52 procent) og større respekt for miljøet (52 procent).
"Virksomhederne har nu fået klarhed og kan træffe de rigtige tiltag for målrettede forbedringer. En standardiseret lov for hele EU er uden tvivl bedre for økonomien end forskellige nationale løsninger. Nu gælder det om at tilpasse Supply Chains til fremtidens rammebetingelser. Ledere bør også adoptere en tværgående tilgang og integrere due diligence-pligten i et transformationsprogram, der effektivt kombinerer omkostningskontrol, ESG-engagement og øget modstandsdygtighed. CSDDD'en bør ses som en mulighed for at forbedre virksomhedens performance i stedet for et nyt sæt regler der skal efterleves”, siger Marianne Kaas Fürst, Principal hos INVERTO.
Kilde: INVERTO
/ PiB