EU direktiv om bæredygtighed bliver taget godt imod

EU's direktiv om due diligence i forbindelse med virksomheders bæredygtighed: 79 procent af virksomheder er overbeviste om, at de kan overholde de nye mål.

EU's direktiv om due diligence i forbindelse med virksomheders bæredygtighed: 79 procent af virksomheder er overbeviste om, at de kan overholde de nye mål. Foto: 123rf.com

05.04.2024

SCM.dk

EU's Supply Chain-lov er nu blevet vedtaget med ændringer i det oprindelige udkast, hvilket giver større klarhed for de berørte virksomheder. En undersøgelse foretaget af INVERTO, et datterselskab af Boston Consulting Group, der specialiserer sig i indkøb og Supply Chain Management, viser optimisme blandt franske og tyske virksomheder med hensyn til deres evne til at overholde disse krav. Mange har allerede påbegyndt implementeringen af retningslinjerne.

Næsten tre fjerdele af de virksomheder INVERTO har analyseret, prioriterer forbedringer af deres supply chain i håbet om at kunne gøre en positiv forskel for miljøet og samfundet. 

77 procent opfatter EU's direktiv om due diligence inden for bæredygtighed for virksomheder (CSDDD) som en mulighed for at demonstrere større respekt for menneskerettigheder og miljøet, mens 79 procent af de undersøgte virksomheder mener, at bestemmelserne i direktivet er realistiske at overholde. Omvendt ser 23 procent den nye regulering som primært en risiko, da virksomheder uden for EU ikke er underlagt samme krav. 

Flertallet af de adspurgte virksomheder har allerede iværksat tiltag for at overholde bestemmelserne i CSDDD. Disse tiltag omfatter udvikling af compliance-procedurer (77 procent), offentliggørelse af årlige rapporter (76 procent), etablering af vurderingskriterier og standarder for leverandørsamarbejde (75 procent) samt overvågning af performanceindikatorer (74 procent).

Næsten 70 procent forventer, at CSDDD vil medføre omkostninger, men antager at disse vil være minimale eller moderate. På længere sigt vurderer syv ud af ti virksomheder, at den økonomiske gevinst ved CSDDD vil være positiv.

En væsentlig del af de adspurgte virksomheder udtrykker bekymring over at implementere de nødvendige foranstaltninger. To ud af tre virksomheder rapporterer om udfordringer. De største hindringer inkluderer mangel på gennemsigtighed og begrænset tilgængelighed af data (28 procent), utilstrækkelige medarbejderressourcer (24 procent) eller vanskeligheder ved at omsætte strategien til praksis (23 procent). Desuden efterlyser mere end 30 procent af respondenterne bedre uddannelse til dem, der skal implementere bestemmelserne.

Læs også: Ny forskning skal gøre fremstillingsindustrien mindre sårbar

43 procent af de adspurgte virksomheder angiver, at de allerede opfylder nationale due diligence krav, mens kun 34 procent lever op til de strengere EU-regler. Ud over det økonomiske aspekt forventer mange af de adspurgte også positive resultater af indførelsen af lovgivningen, som for eksempel et styrket omdømme (60 procent) og større respekt for menneskerettigheder (55 procent). Andre væsentlige grunde til at implementere foranstaltningerne inkluderer evnen til at tiltrække talent (52 procent) og større respekt for miljøet (52 procent).

"Virksomhederne har nu fået klarhed og kan træffe de rigtige tiltag for målrettede forbedringer. En standardiseret lov for hele EU er uden tvivl bedre for økonomien end forskellige nationale løsninger. Nu gælder det om at tilpasse Supply Chains til fremtidens rammebetingelser. Ledere bør også adoptere en tværgående tilgang og integrere due diligence-pligten i et transformationsprogram, der effektivt kombinerer omkostningskontrol, ESG-engagement og øget modstandsdygtighed. CSDDD'en bør ses som en mulighed for at forbedre virksomhedens performance i stedet for et nyt sæt regler der skal efterleves”, siger Marianne Kaas Fürst, Principal hos INVERTO.

Kilde: INVERTO

/ PiB

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

09.10.2024SCM.dk

Nyt nordisk samarbejde om forsyningssikkerhed

25.09.2024SCM.dk

Stål og beton med lavere CO2-aftryk lokker – teoretisk set

20.09.2024SCM.dk

Forsyningssikkerhed fordrer først og fremmest forberedelse

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 3

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 2

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 1

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online