En både-og dom i Danish Crowns greenwashing sag

Dommen er faldet i Danmarks første greenwashing-retssag. Der er delte meninger om, hvor vigtig den er.

04.03.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, SCM.dk

»Danish Crown har været til eksamen, og de er dumpet«, siger advokat Kurt Bardeleben tilfreds med en hæs, forkølet røst, da han har gennemgået alle dommens præmisser.

Danmarks første store greenwashingsag fik fredag d. 1. marts sin afgørelse fra Landsretten.

Sagen handler om en stort anlagt kampagne fra Danish Crown i 2020 og 2021, hvor man markedsførte sine produkter med udsagnene »Klimakontrolleret gris« og »dansk gris er mere klimavenlig, end du tror«.

Læs også: Et spørgsmål om tillid og den er væk

Dommen slår fast, at Danish Crown ikke i tilstrækkeligt omfang kan dokumentere, at deres svinekød levede op til mærket ’klimakontrolleret gris’, som slagteriet i 2020 gav sine produkter. Men koncernen var inden for rammerne af loven, da de brugte udtrykket ’dansk gris er mere klimavenlig, end man tror’.

Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen havde anlagt sagen, og Forbrugerrådet Tænk gik ind i sagen på deres side, mens Dansk Industri og Landbrug og Fødevarer stillede sig på Danish Crowns side.

Så der blev, ifølge Politiken, hujet og high-fivet hos sagsøgerne og deres advokater på fredagens pressemøde, hvor dommen blev læst op. 

Hos Danish Crown var reaktionen i sagens natur lidt anderledes, hvor pressechef Jens Hansen overfor Politiken kalder sagen for “hamrende ærgerlig”. Til samme medie siger pressechef Jens Hansen desuden: 

“Vi er blevet klogere, og den dom, vi har fået i dag, kommer vi helt sikkert til at nærlæse. Og vi vil bruge de erfaringer, vi har fået. Det hak i tuden, vi har fået her, skal bruges til at blive dygtigere, når vi skal ud at fortælle om de ting, der bliver gjort ude på gårdene hos de danske landmænd,” siger Jens Hansen.

Var det virkelig en sejr?

Det er dog ikke alle, som mener, at dommen i sagen giver anledning til de helt store hurra-råb. F.eks. professor i markedsføringsret på CBS, Jan Trzaskowski. Han fremhæver over for Information, at der ikke ernoget principielt eller nyt i, at en virksomhed skal kunne dokumentere de påstande, den markedsfører sig med..

“Det er da fint, at dommen slår fast, at virksomheder er ansvarlige for deres markedsføring, og at private organisationer har retlig interesse. Det er bare ikke overraskende,” siger han.

Understreger vigtigheden af kampen

Der kan dog være andre grunde til, at sagen og dommen alligevel er vigtig. Greenwashing-bekæmper og virksomhedsrådgiver Lotte Hansen fra Hansen og Ersbøll Agenda skriver således i en klumme i Jyllandsposten, at man bør hæfte sig ved en kommentar fra Landsretten. De skriver, at Danish Crowns brug af ordet: ”Klimakontrolleret gris” var:

…"egnet til mærkbart at indskrænke gennemsnitsforbrugerens evne til at træffe en informeret beslutning".

Læs også: 'Man kan ikke kommunikere sig grøn'

Ifølge Lotte Hansen er denne kommentar fra retten vigtig fordi den: 

“... siger noget meget afgørende om, hvorfor greenwashing er så problematisk. Det er det, fordi det virker. …  Rettens dom forklarer derfor også, hvorfor det er så afgørende at slå ned på greenwashing, hvis man vil gøre sig håb om en grøn omstilling. For reklamer virker, de forfører mig som forbruger ind i en verden, hvor hvis bare jeg køber deres produkt, så er jeg på det gode hold. Vi bliver nødt til at gøre alt det modsatte af, hvad Danish Crown har gjort her. Vi bliver nødt til langt mere offensivt at markedsføre det, der virker – og ikke det, der giver falsk tryghed.”

Så måske er dommen alligevel principiel, hvis man ser den fra en anden vinkel. 

“For mig er sagen afgørende og principiel dels i forhold til den manglende dokumentation, men særligt fordi man anerkender, at grøn markedsføring virker,” skriver Lotte Hansen. 

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

30.10.2024SCM.dk

Et nyt samarbejde løser et logistisk mareridt for transportvirksomhed

30.10.2024SCM.dk

Produktionsvirksomheder kan se frem til bedre vilkår med mindre bureaukrati

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

ISO 14001: Webinar netværk

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD-rapportering

23.10.2024SCM.dk

COP16: Redning af biodiversiteten for vores egen skyld

22.10.2024Zetes

Sponseret

Zetes investerer i Robotize, en virksomhed specialiseret i autonome mobile robotter

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Introduktion til Livscyklusvurdering (LCA)

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

31.10.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Aarhus Vest Rytoften 3, 8210, Aarhus V

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online