Eksperter er bekymrede for Danmarks kritiske infrastruktur

En ny undersøgelse viser, at fagfolk giver modstandskraften i Danmarks kritiske infrastruktur lunkne karakterer. Ingeniørforeningen opfordrer politikerne til at handle.

Vurderingen af, hvor forberedte Danmarks forsyning, it-systemer og infrastruktur er, når det drejer sig om eventuelle cyberangreb, sabotage eller naturkatastrofer, er på det jævne, viser en ny undersøgelse.. Foto: IDA

13.12.2024

SCM.dk

Cyberangreb, nedbrud på mobilnettet, sabotage mod søkabler og gasledninger og truende vandmasser har de fleste nok i frisk hukommelse. Alle ved, hvor hurtigt det kan komme, og hvor voldsomt det kan ramme. Desværre er vurderingen af, hvor forberedte vores forsyning, it-systemer og infrastruktur er, når det drejer sig om eventuelle cyberangreb, sabotage eller naturkatastrofer, på det jævne. 
Det viser en ny undersøgelse fra Ingeniørforeningen, IDA med svar fra 1.500 eksperter med viden om kritisk infrastruktur i forskellige sektorer. På en skala fra 1 til 5, hvor 1 er meget dårligt forberedt, og 5 er meget godt forberedt, klemmer kun en enkelt sektor sig samlet set op over 3.

Formand for IDA Laura Klitgaard mener, at undersøgelsens resultater bør give stof til eftertanke, og at der fra politisk side bør rettes yderligere fokus at sikre den kritiske infrastruktur.

”Det er ikke sådan, at Danmark står pivåbent for diverse angreb eller naturkatastrofer, men omvendt giver vurderingen fra eksperterne langt fra et prangende resultat, og det ville uden tvivl være mere betryggende, hvis sikkerhedsvurderingen lå et sted mellem fire og fem. Den nye geopolitiske situation har allerede øget bevågenheden på udfordringerne med hybridkrig, men meget peger på, at der skal sættes turbo på, så vores kritiske infrastruktur bliver mere modstandsdygtigt, end tilfældet er i dag”, siger hun.

IDAs eksperter giver i undersøgelsen også deres vurdering af, hvor udsatte deres respektive sektorer er, og hvor store konsekvenserne vil være for samfundet, hvis de bliver ramt. Her topper elforsyningen, it-infrastruktur i sundhedsvæsenet og telekommunikation på begge parametre, og det er ikke betryggende, mener Laura Klitgaard.

”Uden strøm og telekommunikation vil meget gå helt i stå. Det er noget af den kritiske infrastruktur, hvor nedbrud vil sprede sig som ringe i vandet til andre områder af den samfundskritiske infrastruktur, hvilket vil kunne få store konsekvenser. Her peger eksperterne på, at der blandt andet skal arbejdes målrettet på at lave opdaterede beredskabsplaner og -øvelser samt backups af både it-systemer og fysisk udstyr”, siger hun.

Læs også: Nyt initiativ skal styrke det danske kriseberedskab

Laura Klitgaard anerkender, at Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab har startet arbejdet med at implementere EU’s direktiver om cybersikkerhed og kritiske virksomheders og myndigheders fysiske modstandsdygtighed. Men hun savner et samlet fokus fra regeringen på, hvem der skal løfte de mange opgaver.

”Eksperterne peger på, at mangel på kompetencer til at håndtere nedbrud og genoprette normal drift er en stor udfordring. Derfor kan det virke særdeles mærkeligt, at der politisk arbejdes målrettet på at skære i optaget på STEM-uddannelserne fra næste sommer. Den beslutning skal nok tages op til revision, hvis vi skal kunne beskytte os”, siger IDA’s formand.

Kilde: IDA

/ PiB

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

23.12.2024SCANLOX ApS

Sponseret

SCANLOX takker for et år med vækst og innovation

20.12.2024SCM.dk

Ny bæredygtighedscertificering kan hjælpe med nyt emballagedirektiv

18.12.2024SCM.dk

International lederprofil skal stå i spidsen for Danske Fragtmænd

18.12.2024WITRON Group

Sponseret

How intercultural teams help WITRON to evolve

18.12.2024SCM.dk

Wrist Ship Supply køber op i Brasilien

18.12.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Second Life Truck – Hvor økonomi og miljøhensyn går hånd i hånd

17.12.2024Descartes

Sponseret

AI vil få stor indflydelse på den danske transport- og logistikindustri

17.12.2024SCM.dk

Odense får et nyt stort produktionsanlæg til mange milliarder og et kæmpe lager

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup