20.11.2020  |  Planlægning

Ekspert: Brug Apples logistikekspertise i distribution af vacciner

Når COVID-19-vaccinen står klar, skal den hurtigt distribueres globalt. Det svarer til lanceringen af en ny telefonmodel eller modekollektion. Derfor er ekspertisen fra virksomheder som Apple vigtig, når vi skal tackle den logistiske udfordring, som det bliver at distribuere coronavaccinen. Det mener professor i Supply Chain Strategy Richard Wilding.

”Hvad vi kommer til at se er i bund og grund en produktlancering: Forsyningskæden ændres ved et hurtigt ramp-up, så igen når udbuddet og efterspørgslen stabiliserer sig, og til sidst når efterspørgslen igen falder”, forklarer professor Richard Wilding, førende ekspert indenfor logistik og forsyningskæder, i en pressemeddelelse.

Han mener, at distributionen af en vaccine mod COVID-19 bliver århundredets logistiske udfordring. Han tror på, at vi kan klare den – hvis vi husker at lytte til mange typer af forsyningskædeeksperter.

Læs også: Eksperter optimistiske om distribution af coronavaccine

At få vaccinen udbredt i befolkningen afhænger nemlig ikke kun af, at den bliver hurtigt produceret. Det afhænger også infrastruktur, informationssystemer og tilgængelig arbejdsstyrke.

”Stats- og sundhedspersonale skal opsøge og lytte ikke kun til farmaceutiske forsyningskædeeksperter, men også dem som er vant til at lancere produkter i et hurtigt tempo. Det er teknologivirksomheder som Apple, modevirksomheder og supermarkeder”, uddyber Richard Wilding.

Press på forsyningskæden

Richard Wilding vurderer, at der vil opstå en ny forsyningskæde omkring coronavaccinen, på grund af de komplekse forhold distributionen kræver.

I England er de begyndt at forberede de lokale praktiserende læger samt deres klinikker på at være centrale for vaccinationen af befolkningen. Nye syv-dage-om-ugen-klinikker skal op og stå overalt i landet, skriver The Guardian.

Læs også: Covid-19: Opskalering af fragtkapaciteter er nødvendig, hvis vaccine skal distribueres globalt

Dog kan det forlænge ventetiden for lægebesøg for den almindelige befolkning. Derfor er en afvejning mellem hurtig vaccination og sundhedssystemets andre forpligtelser væsentlig. Presset på forsyningskæden bliver nemlig afgørende for, hvor hurtigt vaccinen kan blive udbredt, og samfundet derefter kan vende tilbage til normal, mener Richard Wilding.

Kilde: Cranford University, The Guardian

- KCP

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere