18.09.2020  |  Planlægning

Covid-19: Opskalering af fragtkapaciteter er nødvendig, hvis vaccine skal distribueres globalt

I takt med at vi kommer tættere på en effektiv covid-19-vaccine, begynder luftfartsindustrien at forberede sig på den logistiske udfordring, det bliver at distribuere vaccinen globalt. Procedurerne er kendt, men skalaen er langt større end hidtil prøvet. Svarende til 8.000 jumbo jets er nødvendige, ifølge IATA.

En vaccine mod covid-19 er endnu ikke færdigudviklet, selvom forskere på tværs af kloden kommer tættere og tættere på. Dog er udviklingen af vaccinen ikke nok, den skal også distribueres ud til hele verden. Derfor er det nødvendigt, at luftfragtsselskaber og regeringer begynder at planlægge processen allerede nu, mener IATA, den Internationale Lufttransportsorganisation.

Man regner med, at kun én dosis vil være nok per person, når vaccinen er færdigudviklet. Men selv i det tilfælde kræver det ifølge reportage i BBC, hvad der svarer til 8.000 jumbojets at levere vaccinen, estimerer IATA.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Klædt rigtigt på

Distributionen af vaccinen stiller særligt to logistiske udfordringer for luftfragtsspecialisterne: tekniske kapaciteter samt sikkerhedsmæssige problemstillinger.

Det er nemlig ikke alle fly, der kan transportere vacciner. I forvejen kræver regulære vacciner en temperatur på mellem to og otte grader, hvilket ikke alle fly kan klare. En covid-19-vaccine vil formentligt skulle køles ned til -80 grader, hvilket udelukker endnu flere fartøjer.

Læs også: Supply chain robusthed: Den egentlige læring fra coronavirus-krisen

Derudover forventer IATA ifølge BBC også at skulle opgradere på sikkerheden, når vaccinen skal distribueres: ”Vacciner vil være meget værdifulde varer. Foranstaltninger må være på plads for at sikre, at forsendelser forbliver sikret mod manipulation og tyveri”.

Sammenlagt med de eksisterende besværligheder ved fragt på tværs af regioner som Afrika og Sydøstasien, betyder det, at en stor mængde planlægning og forberedelse er afgørende for at få vaccinen ud til selv de fjerneste hjørner af verden.

Kilde: BBC 

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere