Det bliver fit in or fuck off, når Gen Z kommer ind på arbejdsmarkedet

En ny generation bevæger sig i disse år ind på det danske arbejdsmarked. Generation Z kommer med andre normer og værdier end tidligere generationer, og de kommer til at kræve meget af deres arbejdsplads, fortæller Karen Christina Spuur i podcasten Kapitlet.

"Man kan sige, at der er fit in or fuck off, og Z'erne er rimelig hurtige til at vælge det sidste, hvis de ikke kan se mening med arbejdet, så er de hurtige til at afsøge andre muligheder", fortæller Karen Christina Spuur. Foto: PR-foto.

15.05.2024

SCM.dk

Hver generation har sine egne kendetegn og sin egen betegnelse. I disse år hører vi meget om de såkaldte babyboomere, der er født mellem 1946 og 1966, og som blev fulgt af Generation X, der er født mellem 1967 og 1979. Efter dem kom Generation Y, og så kommer Generation Z, der i disse år bevæger sig fra skolesystemet og ind på arbejdspladserne.

"Z'erne er opvokset med forældre, der har spurgt ind til dem om deres følelser og tanker. De har haft en større form for indflydelse på familiens beslutninger, og er generelt blevet taget med på råd. De har nogle klare og anderledes forventninger til det arbejdsliv og den ledelse, de selv mener, de har brug for".

Læs også: Kunstig intelligens kan blive det nye supervåben i værdikæden

Sådan siger Karen Christina Spuur, der er ledelseskonsulent og forfatter til bogen Ledelse på Tværs, der ser nærmere på samspillet mellem forskellige generationer.

En dybere mening
Generation Z er født mellem 1996 og 2010, og deres opvækst har været præget af helt andre ting end generationer før dem. De har eksempelvis været vant til altid at få megen feedback, at have meget dialog om opgaver samt følelsesliv og har meget ofte et ønske om, at det, de laver, skal 'give mening'.

"Z'erne kan godt sætte grå hår i hovedet på mange almindelige ledere, der deler opgaver ud på arbejdspladsen. For mange Z'ere vil ikke bare gå i gang med arbejdet, men bede om forklaring på opgavens formål. De vil også tit tænke meget over, om den her opgave giver mening for dem og deres udvikling, og hvordan de har det med opgaven. Den slags fylder meget for dem", siger Karen Christina Spuur.

Læs også: Stort tema om AI i værdikæden

Samtidig mener hun, at Gen Z's tilgang til job, karriere og arbejdsopgaver er noget, som man ude i de danske virksomheder må vænne sig til, hvis man vil kunne tiltrække medarbejdere fremover.

"Man kan sige, at der er fit in or fuck off, og Z'erne er rimelig hurtige til at vælge det sidste, hvis de ikke kan se mening med arbejdet, så er de hurtige til at afsøge andre muligheder".

Mindre interesse for ledelse
Også på et andet punkt skiller Generation Z sig ud fra tidligere generationer, og det er omkring netop ledelse. For mange Z'ere ønsker ikke at blive ledere i nær så høj grad som generationerne før dem.

"Det, der især skræmmer dem væk fra ledelse og selvopofrelse på arbejdspladsen, det er, når de ser på deres forældre. Disse er typisk X'ere, der er kendt for at være meget resultatorienterede, og som i dag sidder i karriereræset, arbejder når de har fri, altid er lidt på mailen på telefonen. Det vil de unge simpelthen ikke ende i", siger Karen Christina Spuur.

Podcasten Kapitlet findes på MarketConnect, i Apple Podcast og på Spotify.

/Pbh

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

21.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

ESG i praksis – bæredygtighed gennem hele produktets livscyklus

21.02.2025SCM.dk

Salg/marketing og supply chain finder melodien

20.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Sustainability reporting from the soil of Iceland

19.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Nye muligheder med nye krav og standarder

18.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

17.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

17.02.2025Slimstock Nordic

Sponseret

Supply Chain Club 2025

14.02.2025SCM.dk

Truslen om globalt toldkaos ryster forsyningskæder

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online