Det Blå Danmark skal stadig være klimaneutralt i 2050

I Det Blå Danmarks 21 klimaanbefalinger til regeringen er der fokus på klimaeffektivitet og klimadiplomati – og ambitionerne er fortsat høje trods coronakrisen. "Vejen frem for dansk skibsfart er at følge en bæredygtig retning”, siger partnerskabets formand, Mærsk-topchef Søren Skou.

Danske færger, her den succesfulde elfærge Ellen, har siden 1990 reduceret deres udledninger med 68 procent og er snart i mål. Foto: Halfdan Abrahamsen/Ære EnergyLab.

11.06.2020

SCM.dk

Det er hovedambitionerne for Det Blå Danmark, som midt i marts afleverede 21 initiativer og anbefalinger til regeringen.

Formanden for Det Blå Danmarks klimapartnerskab med regeringen og CEO i A.P. Møller - Mærsk, Søren Skou, har netop fremlagt initiativerne og anbefalingerne for Grønt Erhvervsforum.

”I Det Blå Danmark fastholder vi vores målsætning om klimaneutralitet i 2050. Af gode grunde har fokus de seneste måneder været andetsteds, men vejen frem for dansk skibsfart er at følge en bæredygtig retning”, siger Søren Skou.

Partnerskabet har arbejdet inden for fire temaer: energieffektivitet, havne og kystnær skibsfart, grønne brændstoffer og klimadiplomati.

Det har blandt andet givet anbefalinger om at etablere et udviklings- og demonstrationsprogram til maritime klimaløsninger, at stille klimakrav til de danske færgeruter fra næstkommende udbudsrunder, at lave en national strategi for introduktion af brændstofprojektet Power-to-X i stor skala i Danmark, og at ansætte en dansk ambassadør, der skal arbejde med global klimaregulering i FN’s søfartsorganisation, IMO.

Færger snart i mål
”Vi kan effektivere et godt stykke vej, og det gør vi allerede på tværs af branchen. Men effektiviseringer kan ikke i sig selv bringe os i mål, og derfor er det afgørende, at vi også følger et udviklingsspor, hvor uprøvede teknologier skal i spil, og hvor der er behov for store investeringer i forskning, udvikling og tests”, siger Søren Skou.

Det Blå Danmark bakker op om regeringens målsætning om en 70 procent CO2-reduktion i Danmark i 2030, understreger man.

Den internationale skibsfart er ikke omfattet i det danske regnskab, og 98 procent af al dansk skibsfart finder sted uden for Danmarks grænser. Derfor har Klimapartnerskabet for Det Blå Danmark også arbejdet med, hvordan Danmark kan vise vejen for en omstilling af den internationale skibsfart.

Læs også: Skandinavisk projekt skal sætte gang i grønnere transportkæder

Til gengæld tæller færger, fiskefartøjer og nærskibsfarten med i det nationale klimaregnskab. Her har færgerne siden 1990 reduceret deres udledninger med 68 procent og er snart i mål. Den resterende nationale skibsfart er også godt på vej. Her har man siden 1990 reduceret 40 procent af udledningerne.

- SMF

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

30.10.2024SCM.dk

Et nyt samarbejde løser et logistisk mareridt for transportvirksomhed

30.10.2024SCM.dk

Produktionsvirksomheder kan se frem til bedre vilkår med mindre bureaukrati

29.10.2024SCM.dk

Konflikten i Det Røde Hav sender CO2-udledningen på rekord-niveau

29.10.2024SCM.dk

Månedens udfordring: Forsyningskæden skal først og fremmest være fleksibel

28.10.2024SCM.dk

Ny stor aftale om etablering af ladeinfrastruktur ved 27 terminaler

24.10.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Digitale prisskilte løfter kundeservice til nye højder

24.10.2024SCM.dk

Greater Copenhagen ligger i top i OECD inden for udvikling af grøn teknologi

24.10.2024SCM.dk

Klimapolitikken lider fordi ulighed i CO2-aftryk undervurderes

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

31.10.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Aarhus Vest Rytoften 3, 8210, Aarhus V

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online