Greater Copenhagen ligger i top i OECD inden for udvikling af grøn teknologi

Greater Copenhagen er blandt de bedste regioner i OECD, når det gælder grønne patenter, grønne jobs og grøn forskning. Det viser en ny OECD-rapport. Rapporten præsenterer også 13 anbefalinger til, hvordan Greater Copenhagen kan fastholde og udvikle sin position som en fremtrædende grøn innovationshub.

Greater Copenhagen udmærker sig som et førende center for grøn innovation og ligger i top 4 procent (12 ud af 328) af OECD-regionerne, når det gælder antallet af grønne patenter per indbygger. Foto: 123rf.com

24.10.2024

SCM.dk

Mange af de nye teknologier, der er nødvendige for, at OECD's byer og regioner kan nå deres klimamål for 2050, er stadig på et tidligt udviklingsstadie. Men lokale tiltag kan fremskynde udviklingen. Desuden skaber investeringer i grøn innovation nye job og styrker regionernes konkurrenceevne på det globale marked, lyder det ifølge en ny OECD-rapport, "The geography of green innovation hubs in OECD regions". Rapporten blev præsenteret på OECD Local Development Forum 2024, arrangeret af OECD og Greater Copenhagen.
Rapporten kortlægger niveauet af grøn innovation og forholdet mellem grønne patenter og lokale arbejdsmarkeder på tværs af 328 OECD-regioner og zoomer også ind på Greater Copenhagen, som har bidraget med data til analysen.

Rapporten viser, at Greater Copenhagen udmærker sig som et førende center for grøn innovation og ligger i top 4 procent (12 ud af 328) af OECD-regionerne, når det gælder antallet af grønne patenter per indbygger. Hele 22 procent af regionens patenter er inden for grønne teknologier, mens OECD-gennemsnittet er 16 procent.

Størstedelen af de grønne patenter, der blev udviklet mellem 2000-2021 i Greater Copenhagen, var rettet mod at begrænse klimaforandringerne, for eksempel teknologier til at reducere udledningen af drivhusgasser i forbindelse med energiproduktion og produktion af bæredygtige varer.

Greater Copenhagen har også succes med at skabe grønne jobs. I 2021 udgjorde grønne jobs 24,7 procent af beskæftigelsen, hvilket er 7 procentpoint mere end OECD-gennemsnittet.

Grøn forskning er et andet succesfuldt område, hvor regionen udmærker sig. Tre af verdens fem bedste universiteter inden for bæredygtighedsforskning ligger i Greater Copenhagen, viser rapporten.

Greater Copenhagen har fordel af stærke partnerskaber mellem universiteter, virksomheder og offentlige organisationer, men står over for udfordringer med at sikre adgang til grønne kompetencer og finansiering. Rapporten fremhæver 13 konkrete anbefalinger, der kan hjælpe Greater Copenhagen med at fastholde sin stærke position i den grønne omstilling.

En af dem er at styrke de eksisterende samarbejder både inden for og på tværs af grænsen. Det vil gøre det muligt for regionen at udvikle flere teknologier, som når hurtigere ud på markedet og skaber økonomisk værdi. Bedre fælles finansieringsmekanismer mellem landene og løsninger på administrative og juridiske grænsehindringer vil styrke samarbejdet yderligere, mener OECD.

Indsatsen for at øge optaget af STEM- og erhvervsuddannelser for at matche behovet for arbejdskraft og en mere fleksibel lovgivning for rekruttering af arbejdstagere fra tredjelande er to andre konkrete forslag.

Læs også: Flere modne akademikere bliver på arbejdsmarkedet

Jan Hendeliowitz, bestyrelsesmedlem i Greater Copenhagen og tidligere formand for OECD-LEED Committe, deltog i præsentationen af analysen sammen med OECD på konferencen:

”Det er meget glædeligt, at OECD med denne rapport bekræfter, at Greater Copenhagen ligger i top, når det gælder grøn innovation, som tidligere analyser også har vist. Der er et stærkt engagement i regionen for at udvikle teknologi til at nå klimamålene, og det afspejles tydeligt i analysen. Samtidig står vi over for udfordringer og forhindringer, som vi arbejder hårdt på at finde løsninger på. OECD kommer med konkrete anbefalinger, som vi kan tage til os og lade os inspirere af i vores fortsatte bestræbelser på at fastholde og udvikle Greater Copenhagens stærke grønne position”, sagde Jan Hendeliowitz.

Kilde: Greater Copenhagen

/ PiB

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

21.11.2024Hans Schourup A/S

Sponseret

Ny samarbejdsaftale mellem WELAND Solutions og Hans Schourup A/S

21.11.2024SCM.dk

Logistikleverandør bruger AI i stort samarbejde med nøgleaktører

20.11.2024SCM.dk

26 millioner skal hjælpe endnu flere virksomheder med grøn omstilling

19.11.2024GS1 Denmark

Sponseret

Webinar: Få styr på dine emballagedata med GS1Trade Packaging

18.11.2024SCM.dk

Fik du sagt "godt nytår" til din kvindelige kollega i går?

18.11.2024Slimstock Nordic

Sponseret

Daarbak Redoffice valgte Slimstock Nordic som partner inden for Supply Chain

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online