Det bedste hold vinder

Siemens Wind Power satser stærkt på leverandørsamarbejde som nøgle til konkurrencekraft. Det handler blandt andet om fokus på total cost og videndeling.

Siemens Wind Power er nummer et på havbaserede møller og nummer tre på landbaserede møller. Foto: Siemens..

16.05.2013

SCM.dk

Danske leverandører har ifølge Mogens Nyborg Pedersen en tendens til at betragte alle andre som konkurrenter og holder kortene alt for tæt til kroppen. Foto: Siemens..

Når Siemens AG går ind i nye brancher, og det gør de regelmæssigt, er det med et mål om at blive nummer et på verdensmarkedet på det pågældende felt.

Det gjaldt også, da den tyske industrigigant købte Bonus Energy i 2004 og etablerede Siemens Wind Power (SWP). I dag er SWP nummer ét på havbaserede møller og nummer tre på landbaserede møller, og alt tyder på at den fremtidige vækst er højere på havmøller end på landmøller.

Vindmølleindustrien er en relativ ung og umoden industri, og som ny industri er det nødvendigt selv at bygge forsyningskæder og leverandørbaser op fra grunden på samme måde som opbygningen af et fodboldhold. Spillerne skal trænes og udvikles med en samlet strategi, og det er samspillet mellem spillerne/leverandørerne, der giver konkurrencekraften.

Sådan lyder teorien i lærebøger og konsulentrapporter i hvert fald. Siemens AG har prøvet denne manøvre mange gange før i andre industrier, og har derfor et stort sæt kompetencer, metoder og erfaringer med i baggagen, som giver SWP en fordel.

Fra pris til holdspil
”Vi bevæger os lige nu fra at have været meget prisfokuseret i vores indkøb og leverandørrelationer til at blive mere fokuseret på total cost. Vi mener, at strategisk samarbejde med udvalgte leverandører, hvor vi arbejder med open book, shared risks og tidlig inddragelse af leverandørers viden i udviklingsprocessen er afgørende for, at vi kan fastholde og udvide vores markedspositioner i fremtiden”, fortalte Mogens Nyborg Pedersen, der er Head of Global Sourcing på seminaret ”Go Global – men hvordan?” den 13. marts arrangeret af CBS og Valcon.

Relationer skaber resultater
Hans ambition er, at den nye tilgang til leverandørsamarbejde skal resultere i:

  • Højere fleksibilitet og bedre reaktionsevne.
  • Bedre og mere træfsikker innovation på globalt plan.
  • Hurtigere gennemløbstider i udvikling af nye produkter, løsninger og ydelser (time-to-market).
  • Hurtigere gennemløbstider på produktioner.
  • Bedre udnyttelse af videns- og kapacitetspotentiale i den samlede kæde (supply chain management), som resulterer i både hurtigere, bedre og billigere leverancer/produkter.

Tidlig involvering af strategiske leverandører i udviklingsprocessen giver en bedre, hurtigere og billigere proces..

”Det er en lang rejse, men vi er i fuld gang med de første store skridt. Vi har udnævnt supplier development engineers og har valgt nogle undermoduler, hvor ingeniører, indkøbere og leverandører i fællesskab udvikler nye processer for samarbejde på et specifikt felt”, fortæller han og supplerer:

”Tillid og frit flow af viden mellem os og leverandører, men også indbyrdes mellem leverandører, der har fælleseje til snitflader i vores løsninger, er afgørende. Men det hindrer os ikke at fortsætte tætte målinger og test af leverancer, KPI’er og projektfremdrift, tillid udelukker ikke kontrol”.

Danske leverandører sidder på hænderne
Mogens Nyborg Pedersen registrerer, at danske leverandører er dårlige til at finde sammen i kompetenceklynger med andre danske leverandører, så de i fællesskab kan tilbyde en stærkere og mere sammenhængende løsning til store globale industriaktører som for eksempel SWP:

”Danske industrileverandører er mistænksomme og bange for tage nye spring og indgå samarbejder med kollegaer. De har en tendens til at betragte alle andre som konkurrenter og holder kortene alt for tæt til kroppen. Leverandører i andre lande er mere åbne og modige på dette felt, og det er en barriere for dansk erhvervsliv i den nye globale verdensorden”.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

28.11.2024SCM.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

28.11.2024SCM.dk

Sådan kan ustabilitet i Mellemøsten påvirke dansk forsyningssikkerhed

13.11.2024SCM.dk

Byggebranchen kan blive en global cirkulær frontfigur

29.10.2024SCM.dk

Danske indkøbsledere får ny brancheorganisation

09.10.2024SCM.dk

Nyt nordisk samarbejde om forsyningssikkerhed

25.09.2024SCM.dk

Stål og beton med lavere CO2-aftryk lokker – teoretisk set

20.09.2024SCM.dk

Forsyningssikkerhed fordrer først og fremmest forberedelse

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 3

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup