Der skal røres i gryden hele tiden

Seks danske virksomheder har som led i et projekt udført af Center for Industriel Produktion ved Aalborg Universitet formået at effektivisere deres udviklingsaktiviteter. Flere har droppet mellem en tredjedel og halvdelen af de igangværende udviklingsaktiviteter. I stedet blev der fokuseret på færre projekter, som skabte værdi. Den agile tænkning, som skal gøre det af med ”projektforstoppelse”, kolliderer imidlertid med den solidt forankrede opfattelse, at gryden med nye idéer hele tiden skal holdes i kog.

11.04.2008

SCM.dk

Gennem de seneste fem-ti år er danske virksomheder blevet stadig mere effektive, når det gælder om at optimere driftsopgaver. Gennemløbstiden er blevet hurtigere, kvaliteten er i oftest i orden og produktiviteten er øget. Men mange virksomheder bruger ikke en tilsvarende indsats på at effektivisere deres udviklingsaktiviteter. Resultatet bliver projektforstoppelse og for mange resultatløse udviklingsprojekter..
Det undrer Jens Ove Riis og Hans Mikkelsen, som begge er professorer ved Center for Industriel Produktion ved Aalborg Universitet. Sammen har de gennem længere tid arbejdet med forskningsprojektet Adræt Virksomhedsudvikling.
Projektet er baseret på en overbevisning om, at der skal findes nye veje til at håndtere udfordringer inden for virksomhedsudvikling. Ikke mindst består der en udfordring i at få virksomhederne til at handle hurtigt, når nye muligheder viser sig.
”I almindelighed er evnen til hurtig reaktion og omstilling desværre noget, som danske virksomheder har det svært med”, forklarer de. ”Vi har iagttaget, at mange virksomheder har et mylder af projekter, som de har vanskeligt ved at overskue. Det hænger bl.a. sammen med, at afdelingsledere og funktionschefer forventes at initiere udviklingsprojekter inden for deres eget område, hvilket fører til et mylder af udviklingstiltag, der peger i forskellige retninger”, mener Jens Ove Riis og Hans Mikkelsen. Mange virksomheder anvender også traditionelle modeller for projektforløb med indledende kravspecificering, flere langvarige faser og beslutningspunkter, som ikke harmonerer med behovet for hurtighed og med den uforudsigelige fremtid.

Den fyldte tallerken
”Mange virksomheders måde at lede udviklingsaktiviteter på, minder om de gamle vigepligtsregler i en rundkørsel. Både inden for produktudvikling og produktion igangsætter man nye projekter i en lind strøm. Siden ender det med, at hele virksomheden er fyldt op med udviklingsprojekter, som ingen kan overskue, og denne projektforstoppelse er udbredt”, mener de to professorer.
”Jeg har af og til hørt ledere sige, at ”der skal ligge mere på tallerkenen end man kan spise.” Ingen har imidlertid kunnet dokumentere, at en sådan indstilling til udviklingsaktivitet giver effekt”, siger Hans Mikkelsen. Jens Ove Riis føjer til, at virksomheder hellere skulle bruge de nye vigepligtsregler for rundkørsler, som sikrer igangværende projekter størst prioritet, og som forhindrer, at nye projekter sættes i gang, før den nødvendige kapacitet er til rådighed.

Strategisk beredskab
”Globaliseringen medfører såvel muligheder som trusler. Mange faktorer spiller sammen, hvilket kan gøre det vanskeligt at overskue konsekvenserne og få skabt en mening i hurtige forandringer”, siger Jens Ove Riis
”Den traditionelle strategiske tænkning bygger på klare forestillinger om markedstendenser og teknologisk udvikling. Afledte planer kan vælte, hvis disse forudsætninger ikke holder. I stedet kan man arbejde med at bygge et strategisk beredskab op, der baserer sig på en mere robust vision om, hvor virksomheden bør være om tre-fem år, og hvilke kompetencer der vil være brug for.”
”Et vigtigt princip i Adræt Virksomhedsudvikling er, at iværksætte udviklingsprojekter, som kan gennemføres i etaper med delleverancer”, siger Hans Mikkelsen. ”Ideer og visioner konkretiseres igennem prototyper og visuelle modeller. Herved kan virksomheden reagere hurtigt på ændringer der opnås læring i bestræbelser på at realisere visionen. Et andet princip er, at skabe produkter, som kan tilpasses i deres levetid. Når vi siger ’produkt’ mener vi også nye arbejdsprocesser, nye IT-systemer, nye faciliteter, nye medarbejderkompetencer – alle de former for ”produkter”, som udviklingsaktivitet fører til.”

Fuld luft i porteføljen
Hans Mikkelsen og Jens Ove Riis gennemførte for nogen tid siden via Center for Industriel Produktion et forskningsprojekt, baseret hos seks virksomheder, som gerne ville være med til at udvikle idéerne om Lean og agil tænkning inden for deres respektive felter.
”Hos nogle begyndte vi med at øge tempoet, at levere etapevis og at fjerne spild i enkelte projekter” fortæller Hans Mikkelsen. Det fik hurtigt en afsmittende virkning på mængden af projekter og på medarbejdernes bevidsthed om at fokusere på værdi. Hos andre blev den anseelige bunke af projekter gransket kritisk. Derefter ryddede de grundigt ud i bunken. Det gik nemlig op for ledelsen, at mange projekter sagtens kunne undværes eller lægges sammen med andre. I nogle af virksomhederne blev mellem en tredjedel og halvdelen af udviklingsaktiviteterne droppet. Det skabte luft i porteføljen af udviklingsprojekter, og ledelsen og medarbejderne kunne koncentrere sig om udvalgte projekter, som hurtigt kunne gennemføres.
”Det handler ikke om styringssystemer og optimeringsmodeller”, siger Hans Mikkelsen. ”Derimod handler det om lederes opfattelse af udviklingseffektivitet og deres adfærd omkring de mange gode ideer vedrørende udviklingstiltag. Det handler om at flytte fokus væk fra ønsket om hele tiden at iværksætte nye projekter. I stedet skal opmærksomheden rettes mod udviklingsprojekter, som fører til konkrete drifts- og forretningsresultater.

Mellem to stole
En leders initiativ til et større projekt falder ofte mellem to stole, fordi det kun kan gennemføres med bistand fra flere funktioner.
”Når den enkelte afdelingsleder iværksætter sin del af projektet, har han i regelen ikke styr på de ressourcer, der er til rådighed i de andre afdelinger, lige som han heller ikke har styr på sine egne ressourcer, fordi de andre afdelinger jo også skal trække på dem. Mange bidrag skal kædes sammen, og det bliver derfor svært at finde sammenhænge. Og timingen går fløjten.”
Hans Mikkelsen føjer til, at vi i disse Lean-tider også skal tænke på, at adræthed kræver et beredskab, og det kan koste. Og denne omkostning er nødvendig i en uklar og kompleks verden. For eksempel kan det i et produktudviklingsprojekt være vanskeligt at udpege de rigtige delløsninger fra starten. Derfor må man langt ind i projektet arbejde med alternative delkoncepter. Det er bl.a. praksis hos Toyota. Men det kræver naturligvis en ekstra indsats.

Ledelsens mod
Agil tænkning kræver frem for alt en anden måde at lede på. Et af principperne i adræt projektledelse går ud på, at en nøglemedarbejder inden for produktudviklingsområdet kun kan overskue højst to projekter samtidig. Imidlertid er det svært for både ledelsen og medarbejderne selv at holde sig til disse to projekter. De er jo vænnet til at have mange bolde i luften på én gang. Barriererne er således mere af psykologisk end af teknisk art.
”Vi hører meget om, at man hele tiden skal reagere på ydre hændelser. Adræt udviklingsledelse handler ikke bare at reagere, men også om at agere på forkant, så det bliver konkurrenterne, der må reagere.”
”En række undersøgelser peger på, at succesraten på udviklingsprojekter er mindre end 50 procent. Det er nærliggende at tolke dette som et udtryk for, at mange virksomheder sætter mange ting i bevægelse, ud fra den betragtning, at det er nødvendigt hele tiden at røre i gryden. Men reelt har ingen jo kræfter til at sætte så mange tiltag i gang, og i praksis blokerer de forskellige initiativer ofte for hinanden”, siger Jens Ove Riis, som mener at det kræver langt større mod - også fra ledelsens side - at starte færre projekter - men med perspektivrige visioner.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

26.04.2024SCM.dk

Der skal mere fart på sagsbehandlingen af grønne projekter

26.04.2024SCM.dk

Forskere vil have øget fokus på unødvendig plastik

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024SCM.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

19.04.2024SCM.dk

4 dages arbejdsuge understøtter medarbejdertrivsel

19.04.2024SCM.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

17.04.2024SCM.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Eltronic Fueltech

Supply Chain Specialist

Kunne du tænke dig, at spille en afgørende rolle i arbejdet med at udvikle den samlede værdikæde i en virksomhed, der i den grad bidrager til den grønne omstilling? Og ønsker du at tage et ansvar for at vi på tværs af organisationen styrker samarbejdet og processerne ud mod både leverandører og kunder? Så skal du med på holdet!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

07.04.2024

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle